vasárnap, július 21, 2024
Info

Duna-korzó

A Budapesti Duna-korzó a Duna bal partján (Pesti oldal), a Lánchíd és az Erzsébet híd közötti gyalogos terület, amely főváros egyik legnépszerűbb és leglátványosabb sétálóhelye. 

Innen nyílik a legszebb kilátás a Budai Várnegyedre, a Citadellára, a Gellért-hegyre, a Lánchídra valamint az Erzsébet hídra. A sétány a Duna partján halad, lehetőséget biztosítva arra, hogy gyalogosan vagy kerékpárral bejárjuk a folyópartot.

A Dunakorzó története a 19. század végére nyúlik vissza, amikor is Budapest modern városképének kialakítása során a korábbi ipari és kereskedelmi területeket átalakították a városi arculatot meghatározó elegáns sétálóövezetté. A korzó a 20. század során vált igazán népszerűvé, mint a pesti élet egyik központi helyszíne. A díszes kandeláberekkel ékesített, padokkal ellátott sétányt éttermek, kávézók, bárok, kaszinók, hotelek szegélyezik.
Duna korzó - Budapest
A korzó számos kulturális és közösségi eseménynek is otthont ad, ilyen például a Budapesti Tavaszi Fesztivál vagy a különféle utcai vásárok.

Kiskirálylány szobor

A Duna-korzó korlátján ücsörgő szobor a sétány egyik jelképe. A szobrot 1989-ben készítette Marton László szobrászművész.
Kiskirálylány - Duna-korzó
A szobor elődje egy 50 centiméter magas kisplasztika volt, amely a művész legidősebb lányát, Évikét ábrázolja, aki gyakran játszott kisgyermekként királylány jelmezben.

Kutyás lány, vigadó tér

A Vigadó téri kutyás lány szobra népszerű szelfizős hely. Az életnagyságú, bronzból készült szobor Raffay Dávid szobrászművész 2007-es alkotása.
Kutyás lány - Duna korzó
A kutyus fejét meg lehet simogatni, mivel ez állítólag szerencsét hoz. Igaz nem kizárólag ennél a kutyánál, hanem minden kutya szoborra igaznak mondják ezt a szokást.

Roskovics Ignác szobra

A szobrot Ivan Volosin ungvári mecénás ajándékozta Ungvár és Budapest városának, melyet 2014 júniusában avattak fel.
Roskovics Ignác szobra - Duna korzó
Roskovics Ignác egy Kárpátaljai származású magyar egyházi és zsánerfestő volt, aki a müncheni realizmus képviselője volt.

A Duna-korzó nevezetesebb épületei:

  • Gresham-palota
  • Magyar Tudományos Akadémia székháza
  • Pesti vigadó

Duna-korzó megközelítés:

A Duna-korzó könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel és gyalogosan is. A közeli metróállomások (Deák Ferenc tér, Kossuth Lajos tér) és a villamosvonalak (2-es villamos) biztosítják, hogy a város bármely pontjáról gyorsan elérhető legyen.