kedd, május 21, 2024
Látnivaló

Fertőrákosi kőfejtő

A Fertőrákosi kőfejtő Európa egyik legnagyobb kőfejtője, a Fertő-tó környékének egyik legnépszerűbb látnivalója. A kőfejtő hatalmas mészkő falai 10-12 millió évvel ezelőttről származnak, amikor még ezt a területet a Pannon tenger borította. Ezt a Sopron közeli területet bejárva évmilliókat utazhatunk az időben.

A kőbányászat már a római uralom idején elkezdődött. A legtöbb követ a 19. században termelték ki, amikor több Soproni és Bécsi épület is az itt termelt kövekből épült. Az I. világháború után elterjedő vasbeton és műkő fokozatosan kiszorította az építkezésekről a terméskő használatát. A termelés 1948-ban véglegesen befejeződött Fertőrákoson.

A kőfejtőnek nagyjából 5 hektáros területe nemcsak geológiai, hanem őslénytani szempontból is igen érdekes. Az egykori tenger lerakódásaiban nyomon követhetőek az elmúlt évmilliók történései.

A kőfejtő falaiban és törmelékes oldalaiban ma is megtalálhatók az egykori tengeri állatok maradványai. A bányászat során kialakult barlangban és résekben denevérek tanyáznak és nyaranta sarlósfecskék fészkelnek.

Fertőrákosi kőfejtő:

  • Témapark kiállítás
  • Barlangszínház
  • Felszíni Tanösvény – Sziklai Benge Tanösvény

A Fertőrákosi kőfejtő 2003 és 2005 között nagyszabású felújításon ment keresztül, melynek keretében új fogadóépületet kapott, amelyben ajándékbolt és kávézó is található. A kőfejtő belső területe a barlang, egy többfunkciós, az ember és a természet formálta barlangszerű tér, amely egy nem szokványos kiállító helyet rejt.

A Fertőrákosi kőfejtő és Barlangszínház 2001 óta az UNESCO világörökség részét képezi. Sopron és a Fertő-táj igen kedvelt kiránduló hely mind Magyarországon, mind a környező országok turistái körében. Az évi közel 200.000 embert vonzó látványosság Fertőrákos északi részén található.


Témapark kiállítás

A Fertőrákosi kőfejtőben tematikus témaparkot alakítottak ki, ahol animációk, makettek és plakátok segítségével megtekinthetők a 15 millió évvel ezelőtti miocén kori kő kialakulása, valamint a római korban kezdődött fejtése és hasznosítása. A kőfejtő belsejében lévő témapark két részből áll.

  • Őslénytani bemutató – Kőbánya kialakulásának története
  • Lajtamészkő hasznosítását mutatja be

Őslénytani bemutató

A kiállítás ezen részben végigkövethetjük a kőbánya kialakulásának történetét. Igen látványos többek között a hatalmas sziklafalra vetített film a korabeli élővilág animációival.

  • Bevezető
  • Időalagút
  • Miocén tenger csarnoka

A falfülkékben kisebb és nagyobb tengeri gerincesek ősmaradványait láthatjuk. A Miocén tenger csarnokában őscápa állkapocs, ősbálna, őscápa, ősdelfin testrekonstrukciók vannak kiállítva.Fertőrákosi kőfejtőA kiállítás egyik legfőbb látványossága, az őscápa (Megalodon) is megtekinthető teljes életnagyságban. A látogatói élmény életszerűbbé tételéről diorámák, installációk és animációs filmvetítések gondoskodnak.

Lajtamészkő hasznosítása

A Lajtamészkő hasznosítását a Kőbányászat csarnokában valamint Kőfaragás csarnokában ismerhetjük meg. A kőfejtés különleges eljárásait, eszközeit bemutatva világít rá az itt elvégzett hatalmas munkára.


Barlangszínház

A Fertőrákosi kőfejtőben működő barlangszínház 760 fő befogadására alkalmas. Az első előadást 1970 június 27-én tartották, majd egy 1985-ös rekonstrukció után 2015-ben európai uniós támogatással egy minden színházi és nézői igényt kielégítő játszóhelyet alakítottak ki. A Színházat Várady György színházigazgató alapította 1970-ben.Fertőrákosi barlangszínház

A barlangszínházba nyaranta nagy sikerrel opera és színházi előadásokat, koncerteket tartanak. Az évezredes képződmények maguk adják a hátteret a rendezvényekhez.

A magyar színházi és zenei élet kiváló szereplői mellett évről évre világhírű művészek is fellépnek, kihagyhatatlan élményt nyújtva a barlangszínház nézőinek.

A színház székei fűthetőek, a hőfokot saját magunknak szabályozhatjuk.


Sziklai Benge Tanösvény

A Sziklai Benge Tanösvény a kőfejtő felszínén vezet, melynek elején egy fémplasztika áll az 1989-es Páneurópai Piknik emlékére. A tanösvény fél óra alatt bejárható, az információs táblák segítségével megismerhetjük a fontosabb élőhelyeket.

A tanösvény elsősorban a Fertőrákosi kőfejtő, másodsorban a Fertőmelléki-dombsor és a Fertő-Hanság Nemzeti Park természeti értékeit mutatja be. A tematikus bemutatóhelyek segítségével megismerhetők a fontosabb élőhelyek, az ösvény mellett előforduló védett növény és állatfajok.

A felszíni sétány állomásait közös útvonal fűzi egybe, mely a fogadóépület előtt indul és ér véget. A tanösvény mentén több kilátópont található, melyekről nagyszerű kilátás nyílik a Fertő tóra.

A tanösvény névadó cserjére, a Sziklai benge ilyen nagy telepekben Magyarországon csak itt fordul elő.


A Fertőrákosi kőfejtő megközelítése:

Sopronból észak-keleti irányba gépjárművel kb. 7 kilométer, Győrből a 85-ös főúton nagyjából 90 kilométer megtételével juthatunk el a kőfejtőhöz. Sopronból autóbusszal és vasúton is eljuthatunk Fertőrákosra.

Cím: Fertőrákos, Fő u. 1.
Web: www.fertorakosikofejto.hu

A Fertőrákosi Kőfejtő tavasztól őszig, időszakos nyitva tartással üzemel.