kedd, május 21, 2024
Aktív pihenésTelepülések

Hajdúszoboszló

Hajdúszoboszló Magyarország legnagyobb termálvizű fürdőhelye, egyben egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. Debrecentől 22 kilométerre, az Alföld keleti-északkeleti részén található. Hajdúszoboszló Magyarország egyik legismertebb fürdővárosa.

Hajdúszoboszló legfőbb vonzereje a gyógyfürdőből, a strandból, az Aquaparkból és az Aqua-Palace-ból álló Fürdőkomplexum, mely szolgáltatásaival egész évben felejthetetlen élményt kínál. A Település a gyógyvíz mellet rengeteg kikapcsolódási lehetőséget nyújt.Különféle történeti adatokból, részben szórvány leletekből tudjuk, hogy az Alföldnek ez a része a népvándorlás korában is lakott terület volt. Hajdúszoboszló első írásos említése 1075-ből származik, amikor I. Géza király az újonnan alapítandó Garamszentbenedeki apátságnak adományozta Szoboszló-vásár királyi vámjának felét. A terület egykor a Debreczeni család birtoka volt. Szoboszló 1610-ben vásártartási jogot, 1623-ban pedig a Kösélyre szóló használati jogot kapott. A település szláv eredetű neve a Hajdú előtaggal kiegészülve a 19. században terjedt el.

A város további földesurai voltak: Hunyadi János, Szilágyi Erzsébet, Corvin János, Szapolyai János, Dobó István.

Szoboszló történetében az egyik leggyászosabb év az 1594-es év volt, amikor krími tatár seregek dúlták fel az egész vidéket, ekkor Szoboszló gyakorlatilag teljesen megsemmisült.

A település történelmének minden kis emlékét igyekszik megmenteni, megóvni, múzeumokban megőrizni. A városban az egyetlen eredeti műemlék épület a református templom.

Hajdúszoboszló a fürdő negyede, illetve a belvárosa miatt ma Magyarország egyik legfontosabb turisztikai célpontja.

Megye: Hajdú-Bihar
Régió: Észak-Alföld
Lakosság: 24.000 fő
Budapest – Hajdúszoboszló távolság: 177 kilométer

Hajdúszoboszló környékén három jellegzetes táj találkozik. A Hortobágy, a Hajdúhát és a Sárrét-Berettyó vidéke. A település földrajzi elhelyezkedése minden korszak népét vonzotta.

A Tiszántúli település Magyarország 53. legnagyobb városa, melynek kedvező adottságai és szolgáltatásai egész évben megteremtik a feltételeket az aktív és passzív kikapcsolódáshoz. A napfényes órák száma éves átlagban eléri, időnként meg is haladja a 2000 órát.

Az ország legnagyobb tengerparti medencéje Hajdúszoboszlón található. Itt nyitották meg Magyarország első, és sokáig egyetlen hullámmedencéjét 1937-ben. Az 1940-es években jelentek meg az első szállodák és kiszolgálóhelyek.

Hajdúszoboszlót akár kisvasúttal vagy repülővel is felfedezhetjük.

Hajdúszoboszló városrészei

 • Bánomkert
 • Belváros
 • Csatornakert
 • Csepűskert
 • Hétvezér telep
 • Óváros

Bánomkert

Bánomkert városrész az 1940-es években lett az üdülők és a szállodák helye, Hajdúszoboszló keleti részén helyezkedik el. A terület a város vizes, nádas, területe volt, melyet sokáig még mezőgazdasági művelésre sem használtak. A városrész közvetlen közelében található a gyógyfürdő ahol 1925-ben találtak termálvizet.

A városrészhez a Mátyás Király sétány is hozzátartozik, ahol hatalmas szállodák vannak.

Belváros

A belváros a fürdőnegyed közelében található. A belváros egyik kimagasló épülete a Kálvin téri református templom, mely a XV. században épület, eredetileg gótikus stílusban.


Fürdőkomplexum

Hajdúszoboszló fő vonzereje a Fürdőkomplexum, mely az Aquaparkból, a strandból és a 2010-ben megnyitott Aqua-Palace Élményfürdőből áll. Európa legnagyobb fürdőkomplexumában csak az Aqua-Palace három szinten 20 medencével és egyedi szolgáltatásokkal garantálja a megfelelő kikapcsolódást. A Gyógyfürdő kiváló gyógykezeléssekkel, terápiás szolgáltatásokkal biztosítja az ide látogatók számára a gyógyulás lehetőségét.Hajdúszoboszló fürdőkomplexum

A fürdőkomplexum legutolsó fejlesztése a 2010-ben megnyitott Aqua-Palace nem mindennapi élményekkel várja a vendégeket. Tematikus fürdőket alakítottak ki, melyek különböző korokba és kultúrákba kalauzolnak el.

A létesítményben minden mindennel össze van kötve, így alkotja Európa legnagyobb fürdőkomplexumát:

 • Aqua-Palace élményfürdő (Egész évben nyitva)
 • Gyógyfürdő (Egész évben nyitva)
 • Strand (Májustól késő őszig nyitva)
 • Aquapark (Júniustól késő őszig nyitva)

A Hungarospa egy gyűjtőnév, mely többféle fürdőegységet foglal magában. A Gyógyfürdőben találjuk a a klasszikus fedett és kültéri gyógyvizes medencéket, valamint gyógyászati részlegeket. Az Aqua-Palace élményfürdőben 15.000 négyzetméteren 20 medence áll a vendégek rendelkezésére. A 20 hektáros strandfürdőben több mint 10 medence várja a fürdőzőket.


Hajdúszoboszló Városháza

Hajdúszoboszló Városházának az alapjait 1818-ban helyezték le, a régi nádfedeles Városháza helyett. A Városháza épületének mai formáját 1896-ban, a honfoglalás millenniumának évében nyerte el.

A régi nádfedeles épület már alkalmatlan volt funkciójának betöltésére, mindenképp újat kellett építeni. Az építkezés 3 évet vett igénybe. Az egyemeletes épülete bejárata az udvar felől volt. Az épület hármas tagozódású lett, mivel az utcai homlokzat középső része egy méterrel kijjebb került a másik két falsíktól. Ebben a részben kapott helyet a nagy tanácsterem.Hajdúszoboszló - városháza

Az épület Rákóczi út felőli negyedik részét 1896-ban építették hozzá. Ez a rész ugyanúgy előrébb került, mint a korábbi épület középső része.

A városháza templom felőli részén 1935-ben egy figyelemre érdemes átalakítás történt. Az egykori strázsamesteri szoba feláldozásával itt nyitottak főbejáratot. Az egész épületet az 1970-es években, majd 1998-ban teljesen felújították. Az utóbbi nyomán a homlokzat színeiben változatosabb lett.Az emeleten lévő 4-4 félköríves ablak közt ugyanannyi korinthoszi féloszlop helyezkedik el. Fölöttük a tető szegélyeként alacsony, hat szakaszra osztott, áttört kőkorlát húzódik.


Hajdúszoboszló látnivalók

Harangház – Hajdúszoboszló

A Harangház a fürdő előtti park különleges látványossága, mely a városnak adományozott Oborzil harang-hagyaték elhelyezésére és bemutatására szolgáló épület. Az épület kör alaprajzú, melyben a Hajdúszoboszló részére hagyatékozott 50 darab alumínium harang került elhelyezésre.Harangház - Hajdúszoboszló
A Harangházban található többek között a meghiúsult Magyarországon rendezendő világkiállításra szánt, úgynevezett Világharangot és a Kölcsey-harangot.

A Harangház 1999-ben készült el és ebben az évben is adták át. Azóta Hajdúszoboszló egyik jelképévé vált. Az épület tetején lévő üvegtető a napot szimbolizálja.


Görög Katolikus Templom

Hajdúszoboszló Görög Katolikus temploma a település központjában, a Kulturális központ szomszédságában található. A templom 1994-ben épült a városi görög katolikus közösség jóvoltából. Az építéshez 1991-ben kapott telket ingyen a közösség Hajdúszoboszló fő utcáján. A bizánci stílusjegyeket hordozó épületet Lengyel István tervezte.Görög katolikus templom - HajdúszoboszlóAz építkezésnél a modern alapanyagokat és a bizánci építészeti jegyeket együttesen alkalmazta. A templom belsejét díszítő ikonok Latorcainé Újházi Aranka munkái.

Cím: 4200 Hajdúszoboszló, Szilfákalja 29/A.


Római Katolikus Templom

Hajdúszoboszló katolikus temploma, a Szent László Római katolikus templom. Barokk stílusban épült 1777-1788 között . A színtiszta református lakosságú Hajdúszoboszló városában Mária Terézia királynő 1774-ben kiadott rendelkezése tette lehetővé, hogy mintegy 200 év után újra működni kezdjen a római katolikus egyház.

Freskóit Takács István, a katolikus egyházi művészet jeles képviselője készítette az 1930-as években. A bejárat fölött található az orgona, amit Angster József orgonakészítő mester készített.

A legutóbbi 1987-88-as felújítás alkalmával a templom belső falazatát teljesen átfestették. A barokk stílushoz jobban illő aprólékosabb mintázatok helyett egész falrészeket festettek azonos színűre. Az eredeti zsindelytető-szerkezetet 1923-ban cserélték le palára.

A templom érdekessége, hogy II. János Pál, mint krakkói bíboros érsek is járt ebben az egyházi szentélyben 1978-ban. A Hajdúszoboszló közelében lévő Kabai cukorgyárat építő Lengyel munkásokat látogatta meg.

A templom belsejében nem találhatóak oszlopok, ehelyett kupolákkal találkozhatunk, így a templom belülről nagyobbnak, elegánsabbnak hat.

Cím: 4200 Hajdúszoboszló, Bocskai utca 1.


Református Templom

Hajdúszoboszló ma álló épületei közül a legrégebbi épületegyüttes a református templom és a templomerőd. A templom építésének az idejét a 15. századra teszik a kutatók. Egykor négy sarokbástyás, fallal bővített épület volt. Első átépítése 1711 és 1717 között történt, barokk stílusban, egyhajósan, miután a török pusztítások során a templom kiégett.Református templom - HajdúszoboszlóA következő átépítésre 1811 és 1829 között került sor, ekkor háromhajóssá bővítették és támpillérekkel erősítették meg. Ekkor építették ki a templom 50 méter magas tornyát, melynek csúcsát egy toronygombbal ékesítették.

A Református templom a Városházával szemben található a település Fő utcájában. Mögötte látható az az erődfal maradvány, mely egykor a várost védte.

Az épületet 2000-ben teljesen felújították, mely az istentiszteletek mellett többször otthont ad hangversenyeknek, zenés alkalmaknak.


Hajdúszoboszlói tájház

A Hajdúszoboszlói tájház egy néprajzi gyűjtemény, mely egy helyi lakos helyben összegyűjtött és megőrzött tárgyait mutatja be. Az itt összegyűjtött tárgyak jellemzik leginkább Hajdúszoboszló tárgyi kultúráját. A kiállított tárgyak között megtekinthető több, száz éves használati eszköz is, mint főzőedény, fali és asztali órák, bútorok, hímzett terítők, kézi kávédaráló, fából készült szűrők, stb.

A Tájház a fürdőtől gyalogosan mindössze 15 percre található.

Cím: Wesselényi utca 37.


Fazekasház – Hajdúszoboszló

A Hajdúszoboszlói Fazekasház Fazekas Istvánnak, a népművészet mesterének 1976-ban megnyitott múzeuma, ahol népi környezetben mutatta be saját alkotásait. Fazekas István 2007-ben bekövetkezett halála után a ház gazdátlanná vált.Fazekasház - HajdúszoboszlóA fazekasház 2016-ban nyitotta meg újra kapuit, hogy tovább szolgálja a magyar népművészetet. Az épület ma népművészeti gyűjteménynek ad otthont, valamint a látogatók múzeumpedagógiai foglalkozások keretében ismerkedhetnek meg a fazekassággal. A foglalkozások alkalmával lehetőség van kipróbálni az agyagformálást és a korongozást is.

A fekete kerámia készítésének hagyományait folytató mester termékei Nádudvaron tekinthetők meg.

Cím: Ady Endre utca 2.


Városi erődfal maradvány – Hajdúszoboszló

Hajdúszoboszló legrégebbi épített öröksége a Református templom körül látható védőfal megmaradt része és a sarokbástya. 

A Református templomot egykor sarokbástyákkal védhetőbbé tett erődfal vette körül. A nagyjából 20 méter hosszú falon láthatók a hajdúk által annak idején nyitott körte alakú lőrések. Az egyik sarokbástyát a földben lévő maradványok segítségével rekonstruálták.Erődfal - Hajdúszoboszló
Egykor valamennyi hajdúváros temploma erődített volt, a szoboszlóit ráadásul vizes árokkal vették körül. Az erődfal régészeti kutatások szerint XV. századi eredetű, de azt a hajdú vitézek saját igényeik szerint tovább erősítették.


Gazdaház – Hajdúszoboszló

A Hajdúszoboszlói gazdaház múzeuma tárgyi emlékek bemutatásával mutatja be egy nemesi birtokos, a Czeglédy család egykori életét. A ház már kívülről felhívja magára a figyelmet. A házat építtető Czeglédyek vezető szerepet játszottak Hajdúszoboszló életében. Közülük került k a város utolsó főkapitánya.Az egykor jóval nagyobb telken két ugyanolyan ház állt egymással szemben. A most is meglévő épületet csak családi ünnepek alkalmával használták, a másikban laktak. A két épület közti udvaron gazdasági épületek kaptak helyet. A Gazdaház az alföldi típusú, népi klasszicista lakóházak egyik példája, a telek belseje felé elnyúló, nyeregtetős, cseréppel fedett épület. A ház udvarán egy mai napig bő vizű gémeskút található, belseje téglával kirakott, mélysége 6 méter.

A Gazdaházban a néprajzi kiállítás mellett a Köpöly, nadály, frászkarika címet viselő kiállítást rendeztek be.

Cím: Vasvári Pál u. 40.


Bocskai István Múzeum

A Bocskai István Múzeum gyűjteményei reprezentatív képet kívánnak alkotni Hajdúszoboszló és a hajdúszoboszlói kistérség múltjáról és jelenéről néprajzi, történeti, művészeti, társadalmi összefüggésben.

A kiállítás legkülönlegesebb darabja egy országosan is számon tartott Bocskai zászló, melyet a hagyomány szerint a fejedelem adományozott a hajdúvitézeknek. A zászló nevezetessége, hogy alatta vonultak hadba a hajdúszoboszlói és a hajdúsági nemzetőrök az 1848-49-es szabadságharcban.Bocskai múzeum - Hajdúszoboszló

A múzeum kertjében mezőgazdasági-történeti kiállítás tekinthető meg, mely az 1800-as évektől kezdődő folyamatos technikai fejlődést mutatja be. További egyedi látványosság az Oborzil Edit és férje Jeney Tibor alumínium harangjai, melyet hagyatékul Hajdúszoboszló városának adományoztak.

A Bocskai Múzeum részeként, de külön épületben látogatható a Múzeumi Galéria, ahol Cseh Gusztáv és Szombati László művészi öröksége várja az érdeklődőket.

Bocskai a szolgálatába szegődött hajdúkat saját birtokain telepítette le, földet és kollektív nemességet adományozott nekik, melynek fejében háború idején katonáskodással tartoztak.

Megtekinthető kiállítások:

 • Helytörténeti kiállítás: Bocskai utca 12.
 • Népművészeti kiállítás: Bocskai utca 21.
 • Múzeum galéria: Bocskai utca 11.

Weboldal: www.bocskaimuzeum.hu


Csanády ház

A Csanády téren található Hajdúszoboszló legidősebb népi lakóháza, a Csanády ház. Egykor a Csanádyak a hajdúkerület előkelőségei közé tartoztak és Bocskai István rokonai voltak, címeres oklevelet I. Lipót királytól 1690-ben kaptak. A Csanády ház több évszázados múltra tekint vissza, túlélt olyan történelmi eseményeket, mint a reformkor, a szabadságharc, a kiegyezés korszaka, valamint az I. és a II. világháború.Csanády ház - Hajdúszoboszló
Az épület nádfedeles, vályogfalu, klasszicista stílusban épült lakóház. Legszebb része a hármasívű oldaltornác, mely eredeti formájában lett felújítva, ezáltal pontosan úgy néz ki, mint 1806-os építésekor. Lakóháznak épült, építészeti stílusa miatt viszont nagyon hasonlít a sóút mellett épült csárdákhoz. A szobákban századforduló Gusztáv Bekker szerkezetű falióra, fényképek, búbos kemence, 200 éves karnisok láthatóak, a kis szoba úgy néz ki mint ahogy valamikor egy paraszti lakás nézett ki.

A portán három épület található:

 • Csanády ház: A ház az alföldi puszta legősibb, Hajdúszoboszló legidősebb népi lakóháza.
 • Csanády pince: A műemléki épület alatt található a Csanády pince
 • Csanády borozó: A Csanády ház udvarán épült borozó

Cím: Csanády tér 8.


Mátyás Király sétány

A Mátyás Király sétány Hajdúszoboszló főutcája a nyári időszakban. Két oldalán éttermek, borozók, cukrászdák, fagylaltozók és zenés szórakozóhelyek várják vendégeket. A Mátyás Király sétány fiataloknak és időseknek ideális választás egy sétára, vásárlása, egy finom ebédre, vagy vacsorára, és egy kis szórakozásra.
Géptár Múzeum – Hajdúszoboszló

A Géptár Múzeumban egy egyéni gyűjtő által összegyűjtött és feljavított oldtimer autók, öreg motorkerékpárok, kerékpárok, mezőgazdasági gépek (traktorok), stabil motorok (Lokomobilok) és egyéb más használati tárgyak kiállítását tekinthetjük meg. Mogyorós József az 1980-as évek második felétől kezdte el tudatosan keresni és gyűjteni a járműveket, melyek között sok érdekes, már egyedinek is tekinthető darab is található.Géptár múzeum - Hajdúszoboszló
Az itt kiállított régi műszaki, közlekedési és mezőgazdasági használati tárgyak, gépek között még most is található olyan, mely működik, így a Géptárban látható veterán járművek akár ki is bérelhetőek.

Cím: 4200 Hajdúszoboszló, Árpád utca 1.


Múzeumok, kiállítások

 • Bocskai István Múzeum
 • Fazekas ház
 • Gönczy Pál emlékszoba
 • Múzeumi galéria
 • Nemzetközi Modern Múzeum
 • Népművészeti kiállítás
 • Géptár Múzeum

Hajdúszoboszló alkotások

 • Lány álarccal
 • Kútfők
 • Harangház
 • feszület
 • Napvárta
 • 900 éves évfordulós emlékmű
 • Bocskai István lovasszobra
 • Virágszimbólum
 • Anya gyermekével
 • Napisten
 • Napozó nő
 • Napóra
 • Vénusz (József Attila utca)
 • Arany ló kút (József Attila utca)
 • Labdarúgó (Sport utca)
 • Csigavonal (Szent István tér)
 • A természet formái
 • Harangház

Hajdúszoboszló programok

Nosztalgia vonat

A nosztalgia vonat 2004 óta közlekedik Hajdúszoboszlón. A körültekintően összeállított útvonalon közlekedő kisvonat ideális városnéző lehetőség. A minden nap közlekedő vonaton több nyelvű városismertető szól. A vonatról le és fel lehet szállni a végállomáson kívül a Bocskai Múzeumnál, a Thermál Kempingnél és a Gokart pályánál.Nosztalgiavonat - HajdúszoboszlóA Nosztalgiavonat a Gyógyfürdő főbejárata elől indul, tavasszal csak ünnepek és városi rendezvények/fesztiválok alkalmával közlekedik.


Kalandpark – Hajdúszoboszló

Az egy hektáron elterülő Mókus Kalandpark 2012-ben nyitott meg Hajdúszoboszlón. Az egyedülállónak számító kalandpark egy gyönyörű természeti környezetben épült fel, ahol gyerekek és felnőttek egyaránt felejthetetlen élményeket szerezhetnek.

Pályák:

 • Gyerek pálya
 • Felnőtt pálya
 • Csúszó pálya

A csúszópálya a különleges élmény kedvelőinek kínál nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget, mivel itt szabad esésben összesen 130 méter hossz áll rendelkezésre 6,2 méter magasságban.

A kalandpark tavasztól őszig várja a vendégeit.