hétfő, július 22, 2024
LátnivalóNevezetesség

Hősök tere

Az Andrássy út végén található Hősök tere Budapest egyik leglátogatottabb, legtágasabb tere a XIV. kerületben. A Hősök tere, ami egyben a Városliget bejárata is, az 1896-os millenniumi ünnepségre épült, és a magyarok ezeréves történelmének állít emléket. A tér a Városliget nyugati oldalán fekszik, jobb oldalán a Műcsarnok, bal oldalán pedig a Szépművészeti Múzeum található.

Területe egykor járhatatlan mocsár volt, melyet 1755-ben lecsapoltak és fákkal ültettek be, később legelőnek használták egészen a 19. századig. A terület 1805-ben került vissza a város tulajdonába, amit az 1808-ban megalakult Szépítő Bizottmány vett gondozásba. A talajt feltöltötték, a még mocsaras részeket kiszárították, a régi akácáfák helyére pedig platánfákat ültettek.

A Hősök terét Wekerle Sándor miniszterelnök felkérésére Schickedanz Albert tervezte, az eredeti szobrok többségét pedig Zala György készítette. A tér csak 1932-ben kapta meg a Hősök tere nevet, három évvel a Millenniumi emlékmű elkészülte után. 1937-ben kövezték le az 1938-ban megrendezett 34. Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszus miatt.

A teret rendszeresen használják felvonulásokra, rendezvényekre, tisztavatásokra. A Hősök terén tartották 1989-ben a 250 ezer összegyűlt ember előtt Nagy Imre újratemetését is.

A Hősök tere az előtte fekvő Andrássy úttal együtt a Világörökség része.


A Hősök tere szobrai, Millenniumi emlékmű

A Hősök tere központi eleme a Millenniumi emlékmű, mely eklektikus stílusban épült, félköríves alakban, összesen 26 szobrot foglal magában. 

A Millenniumi emlékmű egy 85 méter széles és 25 méter mély, félkör alakú oszlopcsarnok, középpontjában egy 36 méter magas korinthoszi oszloppal. Az oszlop tetején a 4,8 méter magas Gábriel arkangyal szobra látható, egyik kezében a magyar koronát, másikban az apostoli kettős keresztet emeli magasba. A szobor még elhelyezés előtt elnyerte a Grand Prix díjat az 1900-as párizsi világkiállításon.

A talapzaton a honfoglaló hét vezér, élükön Árpád fejedelem szobra látható.Hősök tere
Hősök tere - Budapest
Hősök tere - Budapest
Hősök tere - Budapest

Az emlékmű helyén 1894-ben még az Ybl Miklós által tervezett Gloriette nevű kút állt, melyet ugyanaz a forrás táplált, mely a Széchenyi fürdőben is szolgálja a vendégeket. A Gloriette egy 2,5 méter magas, hatszögletű, balluszteres korláttal keretezett terasz volt, melyre két oldalt lépcső vezetett fel, közepén pedig egy 24 méter magas zászlótartó rúd állt.

A kutat Zsigmondy Vilmos kezdte fúrni 1868-ban, végül 1877. június 4-én talált rá a hévízre 970 méter mélyen. 1895-ben  úgy döntöttek, hogy inkább Millenniumi emlékmű épüljön a kút a helyén. A mű többszöri tervmódosítás után csak 34 év múlva, 1929-ben készült el. Az építészeti részek átadására ugyan már 1905-ben sor került, azonban szobrok azonban lassabb ütemben készültek, továbbá a háború tovább lassította a folyamatot.

A Gloriette végül a Széchenyi-hegyre került át, ahol ma kilátóként funkcionál.

A szoborcsoport előtt helyezték el az első világháborús hősök tiszteletére készült Hősök emlékkövét, melyet 1929. május 26-án, a hősök napján avatott fel Horthy Miklós, Magyarország kormányzója.

A Hősök emlékköve és Árpád vezér szobra között egy fémlap rejti a fúrt hévizes kutat.

Oszlopcsarnokok

Az Oszlopcsarnokok negyedkör alakúak, magasságuk 13 méter, ívnyílásuk 85 méter, a köztük lévő távolság 20 méter. A két oszlopcsarnokban 14 emblematikus történelmi személyiség bronzszobra áll. A szobrok alatt hét-hét dombormű található, melyek az illető életének jelentős eseményeit ábrázolják.Hősök tere - Budapest

A bal oszlopcsarnok szobrai

Az oszlopcsarnok tetején, a belső sarokpilléren a Háború kétlovas kocsijának szobra (A harci szekeret meztelen sisakos férfi hajtja ostor helyett kígyóval), míg kívül, az Andrássy út felé néző oldalán a Munka és Jólét szobra látható.Hősök tere - Budapest

A szobrok balról jobbra:

 • Szent István
 • Szent László
 • Könyves Kálmán
 • II. András
 • IV. Béla
 • Károly Róbert
 • Nagy Lajos

 

A jobb oszlopcsarnok szobrai

Az oszlopcsarnok tetején, a belső sarokpilléren a Béke kétlovas kocsijának szobra, míg kívül, az Andrássy út felé a Tudás és Dicsőség szobra látható.Hősök tere - Budapest

A szobrok balról jobbra:

 • Hunyadi János
 • Mátyás király
 • Bocskai István
 • Bethlen Gábor
 • Thököly Imre
 • II. Rákóczi Ferenc
 • Kossuth Lajos

A teljes Millenniumi emlékmű a Hősök emlékkövével együtt 2000–2001-ben teljes rekonstrukción esett át, és 2001. augusztus 18-án ismét felavatták.

A Hősök tere 1932-ig a Városliget része volt, ekkor közigazgatásilag külön egység lett. A valóságban azonban soha nem különül el attól, a Hősök tere tulajdonképp a Városliget kapuja.