hétfő, július 22, 2024
Települések

Kapuvár

Kapuvár mintegy 11.000 lakosú kisváros Győr-Moson-Sopron megye középső részén, a Rábaköznek és a Hansági medencének a találkozásánál. Győrtől 50 kilométerre, Soprontól 40 kilométerre található. A Kis-Rába partján fekvő településen áthalad a 85-ös főút, vasútállomása a Győrt Sopronnal összekötő vasútvonal mentén fekszik.

Kapuvár története

A 10. században a honfoglaló magyarság szállásterületének peremére került a település, így az ország nyugati kapuja lett. Innen ered az elnevezése is. Első írásos említése 1162-ből származik. Zsigmond király 1350-ben a Kanizsaiaknak adományozta, majd 1532-ben házasság révén a Nádasdyak kezébe került. A török veszély miatt megerősített vár védelmében a fejlődő település 1558-tól mezővárosi rangot kapott. A háborús dúlást azonban nem kerülhette el és 1594-ben rövid időre török kézre került.

A Wesselényi-féle összeesküvésben részt vett Nádasdy Ferencet kivégezték, birtokai 1681-ben az Esterházyaké lett. A Rákóczi szabadságharc idején a várért jelentős harcok folytak, végül a kurucok felrobbantották. Az épületet az Esterházyak kastéllyá építették át.Báró Berg Gusztáv 1864-ben bérbe vette a kapuvári uradalmat és sikeres mintagazdasággá fejlesztette. A mai városkép az 1945 utáni fejlődés eredménye.

Kapuvár elérhetősége

Kapuvár elérhetősége többféle közlekedési eszközzel is kiváló. Közúton a Sopront Győrrel összekötő 85-ös számú főútvonalon. Vasúton a Győr-Sopron-Ebehnfurt vasútvonalon. Légi közlekedés szempontjából pedig a Fertőszentmiklósi magánreptér, a péri reptér, valamint az ausztriai schwechati, a pozsonyi és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér ad lehetőséget a város megközelítésére.

Az M1-es autópálya Győrnél 40 km-es, Mosonmagyaróvárnál 50 km-es, az A3-as autópálya Siegendorfnál (cinfalva) 60 km-es, az A4-es Pandorfnál 50 km-es távolságban érhető el.


Kapuvár látnivalók

Rábaközi Múzeum

A rábaközi Múzeum Kapuváron található, a vár helyén épült kastélyban. Feladatainak tekinti bemutatni a térség évezredej múltját, a máig élő hagyományokat. Gyűjteményében fellelhetőek a környéken végzett ásatásokból előkerült őskori eszközök, agyagedények, bronzkori fegyverek. Az itt élt rómaiak nyomát a császárkori pénzek, kerámiák, az avarokét díszes övveretek, ékszerek jelzik.Rábaközi múzeum - KapuvárAz Árpád korból céhládák, kancsók, zászlók, mestermunkák, korabeli munkaeszközök, a kézműves világ emlékei tekinthetők meg. A történeti anyag másik részét a török háborúk tárgyi és írásos emlékei képezik. Gazdag a múzeum néprajzi gyűjteménye is.

A Hanság Élővilága Kiállítás a Rábaközi Múzeum állandó kiállítása, melyet a múzeumnak otthont adó Kapuvártól északra, az osli-kapuvári úton található Öntésmajorban, az egykori major volt iskolájában helyeztek el.


Kapuvári vár, Esterházy Kastély

A vár nevével először III. István 1162-ben kelt oklevelében találkozhatunk. Zsigmond király 1387-ben a várat és tartozékait Kanizsai Jánosnak és fiainak adományozta. A vár ezzel megszűnt királyi birtok lenni. A Kanizsai család 1536-ban férfiágon kihalt. Az egyetlen leány, Kanizsai Orsolya kezével a család birtoka Nádasdy Tamásé lett.Városháza - KapuvárA Wesselényi-féle összeesküvésben részes Nádasdy Ferenc lefejezése után a kapuvári vár a többi Nádasdy birtokkal együtt a kincstár kezébe került, majd 1681-ben Esterházy Pál nádor örökjogon megszerezte magának. A Rákóczi szabadságharc alatt Eszterházy Antal generális 1709 júliusában a várat kiürítette és leromboltatta. A védőművek lerombolásával a vár katonai célokra alkalmatlanná vált. Megmaradt részeit a 18. század közepén az Eszterházy család kastéllyá alakította.A II. világháborút a kastély és környezete különösebb károk nélkül vészelte át. 1945- után tulajdonosától elvették, köztulajdonba került. A kastélyban ma a Polgármesteri Hivatal és a Rábaközi Múzeum működik.

cím: 9330 Kapuvár, Fő tér 1.


Szent Anna Plébániatemplom – Kapuvár

A templomot 1808-ban építették Meiszner Károly tervei alapján klasszicista stílusban. Rövid időn belül azonban kicsinek bizonyul, ráadásul az 1843-as tűzvész is megrongálta, ezért átépítik, hogy nagyobb legyen a befogadó képessége. Így válik a kibővített háromhajós templom a vidék és Rábaköz egyik legszebb, legnagyobb templomává.Szent Anna Templom - KapuvárA templom ékessége a jobb hajóba beépített Lourdesi barlang, a bal hajóba pedig, 1989 májusában készült Szarkofág oltár. A ma látható orgona kétszer lett átépítve. A kóruson, az orgona felett secco látható. Ez a kapuváriakat ábrázolja ősi népviseletben.

cím: Kapuvár, Fő tér 24.


Andaui híd

A Hansági-főcsatornán átívelő 7 méter hosszú és 2 méter széles fából készült Andaui híd ma történelmi emlékhely és ideiglenes határátlépő is. Vele kezdődik a mintegy 9 km hosszú „menekülők útja”, amelyen először 1947-48-ban az elűzött németek, majd 1956-ban a forradalom után 200.000 magyar menekült Ausztriába. A hidat a szovjetek kétszer is felrobbantották, így a mai már csak emlék.Andaui hídAz út mentén az erőszak, a kirekesztés és a gyűlölet ellen szóló szobor alkotások kerültek kiállításra az osztrák oldalon. Kapuvárról a híd egy 15 km hosszú kerékpáros úton közelíthető meg, amely feltárja a hansági lápi erdők érintetlen természeti értékeit.