hétfő, április 15, 2024
Települések

Keszthely

Keszthely Zala megyében, a Balaton nyugati partján, a Zala folyó torkolatától északra fekvő település, népszerű turisztikai célpont, műemlékeiről és múzeumairól is híres. A Balaton egyik legismertebb településének gyönyörű fekvését egyrészt a Balatonnak, másrészt a Keszthelyi-hegységnek köszönhető. Keszthely szomszédos Hévízzel, így a gyógyfürdő is elérhető közelségben van a látogatók számára.

A település a balatoni hajózás egyik központja. A Keszthelyi hajóállomásról indulnak a Balatoni Hajózási Zrt. sétahajó járatai, a bulihajók és a gyerekhajók. Sétahajózás során megcsodálhatjuk a Balatont és a part menti látnivalókat egyaránt. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a rendezvényhajók is.A település éghajlatán már érezhető az Adriai-tenger mérséklő hatása, melynek következtében a nyár kicsit hűvösebb, a tél valamivel enyhébb mint az ország kontinentálisabb részein.

A térségben jelentős hagyományai vannak a borkultúrának. Több mint 2000 éves hagyomány van a szőlőművelésnek és borkészítésnek. A szőlőhegyi szokások alapján született rendezvénysorozatok színes nyári-őszi programokkal, bornapokkal, szüreti fesztiválokkal, Márton-napi borszenteléssel várják a térségbe látogatókat.

Keszthely megközelíthető busszal, vonattal, hajóval, valamint több kerékpáros útja is van. Autóval a 71-es főúton a Balaton északi partján vagy Balatonszentgyörgyön át a déli partja felől is megközelíthető.


Keszthely története

Írásos emlék 1247-ben említi a helységet, a Szent Márton tiszteletére szentelt plébániatemplommal a mai kastély előtt. Keszthely királyi birtok volt, de 1291 előtt a Marcali család szerezte meg. Ezt követően alakult ki a település új rendje.

A XIV. század közepén az ország egyik legtekintélyesebb bárója, Lackfi II. István nádor szerezte meg Keszthelyt. Birtoklása idején felgyorsult a település fejlődése. A település Nagy Lajos királytól országos vásár tartásának jogát nyerte el, ami a városiasodás egyértelmű jele. 1403-tól következetesen mezővárosnak nevezik az oklevelek Keszthelyt.

A török korban a város külső képe teljesen átalakult. Keszthely déli fele elnéptelenedett, a lakosság a Fő tér és a mai sétáló utca környékén zsúfolódott össze. Ekkor alakultak ki a Kossuth és a Deák utcák közötti kis mellékutcák. A 17. században a belvárost is sánccal és árokkal vették körbe.A Rákóczi szabadságharcban a keszthelyi végvár már nem játszott katonai szerepet, mert a védművek nagy részét lerombolták.  A 18. század elején Keszthely több földesúr tulajdonában volt. A legnagyobb birtokostól, Pethő Jánostól vásárolta meg az ő részeit Festetics Kristóf 1739-ben. Ezt követően a kisebb birtokosok részeit is megszerezve Keszthely kizárólagos tulajdonosává vált. A Festeticsek idején a település kiemelkedő szellemi központtá vált, köszönhetően annak, hogy 1797-ben Festetics György itt alapította meg Európa első felsőfokú mezőgazdasági iskoláját, a Georgikont.

Keszthely 1954-ben kapta vissza az 1871-ben elveszített városi rangot. Az 1960-as évektől kezdve egyre több külföldi vendég érkezett, ami újra fellendítette az idegenforgalmat. Az első nyaraló Keszthelyen 1862-ben épült fel, valamint ekkor nyílt meg a szabadtéri színpad helyén az első keszthelyi kőszínház. A Balaton első gőzhajója a Kisfaludy 1884-ben indult útjára Keszthelyen.

A világháborút és a Trianoni békeszerződést követő, az országot sújtó gazdasági válság csak rövid ideig éreztette hatását Keszthelyen. A nemzetközi hírű fürdőhelyek többsége az utódállamok területére került, így a hazai vendégek számára felértékelődött a Balaton.

A rendszerváltás után Keszthely komoly fejlődésnek indult. Az ipar gyakorlatilag eltűnt a településről, kizárólag az idegenforgalomból és kereskedelemből él.


Keszthely látnivalók

Keszthely látnivalóinak nagyobb része a Fő tér és a Kastély környékén, valamint az ezt összekötő sétálóutcában található. Egy városnéző túrát éppen ezért érdemes lehet a fő téren kezdeni. A település számos program lehetőséget kínál a látogatóknak egész évben, ezért nem csak nyáron, a fürdőzés miatt érdemes ide látogatni.

Fő tér – Keszthely

A Fő tér a települések központjában helyezkedik el, kialakulása, változásai az egész település történetét tükrözik vissza. A tér és környezetének legutolsó felújítása 2013-ban fejeződött be, melynek következtében a gépjárműforgalmat gyalogos-pihenő zóna és rendezvénytér váltotta fel. Az 1770-ben Szentháromság szobor eredetileg a tér nyugati részén állt, később áthelyezték a Balatoni színház előtti, kevésbé forgalmas területre. A Fő tér felújításával az eredeti helyére került az alkotás.Fő tér - Keszthely
A fő téren található a Városháza, az egykori Ferences rendház, a Balaton Kongresszusi Központ és Színház, Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom, a Szentháromság szobor, valamint Festetics György ülőszobra.


Festetics kastély – Keszthely

A Keszthelyi Festetics-kastély Magyarország harmadik legnagyobb, egyben leglátogatottabb kastélya. A kastély Keszthely kiemelkedő jelentőségű műemléke. Építését még 1745-ben kezdte a Festetics család keszthelyi ágának alapítója Festetics Kristóf. Mai formáját a többszöri átalakítás és bővítés után nyerte el. A kastély 200 éven keresztül a Festetics család tulajdonában állt.Festetics-kastély - Keszthely
A Festetics-kastély ma múzeumként és rendezvényközpontként működik, egyben a Balaton környékének egyik legnépszerűbb látnivalója. A kastély parkja ma már természetvédelmi terület. Itt található a pálmaház és az egykor kocsiház, amely napjainkban a hintókiállításnak ad helyet.

A kastély 500 éves pincerendszerében 2005 óta helyet kap a Balatoni Borok Háza, amely a hazai borászat egyik színfoltjaként, borkóstolóval egybekötött tárlatvezetéssel várja látogatóit.A sétáló utca folytatása a Kastély utca vezet a Festetics kastély főbejáratához.


Babamúzeum

A Babamúzeum, pontosabban Népviseletes Babamúzeum 1999-ben nyílt meg az egykori magtár épületében. Közép-Európa legnagyobb babamúzeuma 300 négyzetméteren mutatja be a történelmi Magyarország népviseleteit, iparos- és polgáröltözeteit.
Babamúzeum - Keszthely
A babamúzeum nem teljesen helytálló, mert a bemutatás tárgyát nem a babák képezik, hanem a rajtuk lévő öltözék. Több mint 700 nagyméretű porcelánbaba mutatja be a múlt viseletkultúráját.
Babamúzeum - Keszthely
A múzeumban nem csak azt mutatják be, hogy tájegységenként milyen ruhát viseltek az emberek, hanem azt is, hogy milyen házakban éltek. Közel 200 makett épület mutatja be Magyarország népi építészetét. A különleges fénytechnikával megvilágított épületegyüttesek a korabeli falvak hangulatát tükrözik. A lakóházak mellett templomok, haranglábak, székely kapuk, malmok és különböző gazdasági épületekben gyönyörködhetnek a látogatók.

Csigaparlament

A Csigaparlament egy csigaházakból épült makett, a magyar Országház 1:33 méretarányú kicsinyített mása. A világon egyedülálló 7,5 méter hosszú és 2,5 méter magas alkotást Miskei Ilona készítette 14 éven keresztül, 4,5 millió Pannon-tengeri csiga felhasználásával. Az Országház díszítéseit utánozva válogatta össze a több millió éves maradványokat.Csigaparlament - Keszthely
Az alkotás 1989-ben készült el, melyet 1999-ben adományozott a Viselettörténeti Múzeumnak. A Csigaparlament megtekintése a Babamúzeum nyitva tartásához igazodik.

Cím: Kossuth Lajos utca 11.


Georgikon Majormúzeum 

A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár külső kiállítóhelye, kiemelt emlékhelyek között számon tartott műemlék. A régi major épülteiben eszközökben és gépekben gazdag agrártörténeti kiállítások, élménygazdaságában baromfiudvar, gazdasági növényeket bemutató egységek, játszó és pihenőhelyek várják a látogatókat.Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely
A Georgikon major 1972 óta a Magyar Mezőgazdasági Múzeum része. Területe több mint két hektár, három gazdasági udvarra és egy kertre tagolódik.

Kiállítások:

  • A Keszthelyi agrárszakoktatás története
  • Majorok kiépítése, cselédek élete
  • A Növénytermesztés eszközei és gépei
  • Szőlőtermesztés és borászat
  • A gabona tisztítása, tárolása és mérése
  • Kovácsműhely, bognárműhely, kádárműhely
  • Állattenyésztési kiállítások

Városháza – Keszthely

A Városháza Keszthely Fő terén, a Balaton Színház mellett található.  Az épület 1769-ben épült copf stílusban, tervezője Hofstätter Kristóf, a Festeticsék udvari építésze volt. Eredetileg megyei szálláshelynek épült, később keleti irányban bővítve átépítették, akkor nyerte el mai copf stílusú homlokzatát.Városháza -Keszthely
Az épületen emléktábla hirdeti, hogy 1865-1897. között ebben az épületben működött az egykori Georgikon utódjaként megnyílt Mezőgazdasági Tanintézet. A századfordulón a Balatoni Múzeum kiállításainak is otthont adott. A postapalota felépítését követően, az 1930-as években nyerte el mai funkcióját, ma a Polgármesteri Hivatal székhelye. Az épületet 1985-ben újabb épületszárnyakkal bővítették.

Cím: Keszthely, Fő tér 1.


Történelmi panoptikum

Magyarország legnagyobb Panoptikumának a helyszíne egy összetett pincerendszer, amely a Keszthelyi sétálóutca alá nyúlik. Közel félszáz magyar király, fejedelem, hadvezér, költő és író megtévesztésig hű viaszszobra látható, melyek korhű öltözékben és környezetben varázsolják a múltat elénk. Atillától Horthy Miklósig, 1500 évet felölelve teszik a látogatót időutazóvá.
Történelmi panoptikum - Keszthely
Épületszerkezete múlt századi, ami megfelelő keretet ad a látnivalóknak. Külön pódiumra kerültek az erdélyi fejedelmek az 1848-as és a Rákóczi szabadságharc nagyjai. Egyedülálló kiállítás az Apáca és Papi rend viseletei,mely 120 darab porcelánbabán pompázik. Minden viasz figura élethű , korhű öltözetben és életét összefoglaló felirattal idézi fel történelmi sétánk alatt a múltat.

A létesítmény ismereteink bővítésére, eszmei hovatartozásunk erősítésére jött létre. Iskolai kirándulások célpontja lett, mely tanárok és diákok elismerését vívta ki, mivel a szórakoztatás mellett hasznos tananyag kiegészítő.

Cím: Kossuth Lajos utca 11.


Balatoni Múzeum

A Balatoni Múzeum a Balaton legrégebben alapított, és a tó egyetlen hivatalos múzeuma. A múzeum 1898-ban alakult Keszthelyen, a kiállítás alapjait kezdetben bérelt termekben mutatták be, majd megkezdődött a gyűjtemény gyarapítása. Épületét az első világháborút követően kezdték építeni Györgyi Dénes tervei alapján 1925-ben, neobarokk stílusban.Balatoni Múzeum

A múzeum építésénél a Festetics kastély melletti, részben lebontott istálló köveit is felhasználták. Maga az épület 1928-ra elkészült, a gyűjteményeket csak 1935-re sikerült beköltöztetni a múzeumba. Elsőként a természettudományi kiállítás nyílt meg, később a régészeti anyagot mutatták be.A Balatoni Múzeum 2012-ben elnyerte Az Év Múzeuma 2011 címet, 2014-ben pedig Podmaniczky-díjat kapott.


Sétálóutca

Keszthelyen a Kossuth Lajos utcát gránitlapokkal és bazaltkockákkal alakították sétálóutcává. Több műemlék jellegű és műemléki védettség alatt álló épület található. Ezek az épületek többnyire a 19. század második épültek, leginkább romantikus és eklektikus stílusban.
Keszthely sétálóutca
A Festetics kastélyt és a keszthelyi Fő teret összekötő, századfordulós hangulatot idéző keszthelyi Sétálóutca a múltban és a jelenben is központi szerepet tölt be a város életében.

A keszthelyi sétálóutca műemlék jellegű épületei közül a legrégebbi az utca közepe táján található barokk stílusú Pethő- vagy Goldmark-ház, amely egykor a Gersei Pethő család otthona volt. Itt született 1830-ban a híres zeneszerző, Goldmark Károly.


Keszthely Strandok

Városi strand – Keszthely

A Városi strand Keszthely központi strandja, a buszállomástól, vasútállomástól és hajóállomástól is 5 perc sétára található, valamint ide vezet a pavilonsor is. A strand legjellegzetesebb épülete a z 1864-ben épült szigetfürdő. Az épületet 2007-ben korhű stílusban felújították.Keszthely szigetfürdő
A Városi strand több mint 3 hektáros napozó zöldterülettel, rengeteg szolgáltatással várja a vendégeket. A strand erőteljes hangsúlyt fektet a szárazföldi szolgáltatásokra, így rosszabb idő esetén is tartalmas időtöltést kínál. Az óriáscsúszda mellet van ugrálóvár, foci és röplabdapálya, minigolf pálya, valamint egy Balaton alakú fűthető vizű medence is.

Területén több szórakozóhely is üzemel, így nyáron itt van az éjszaki élet központja.A strand környékén fizetős és ingyenes parkolók is igénybe vehetők, a strand területén pedig őrzött kerékpár tároló található.


Helikon Strand

A Helikon strand Keszthely déli részén, a forgalomtól távol, csendes helyen található. Az 1927-ben megnyílt strand 19.000 négyzetméteren várja a fürdőzni vágyókat, amely a centrumból kivezető főúton érhető el.

A kicsiket két homokos gyereköböl, játszótér várja. A 2018-as szezonra a gyereköblök fölé árnyékolókat szereltek fel, valamint új kerékpártárolót, parti öltözőket építettek, és két oldalról zárt horgász pihenőket alakítottak ki. Az aktív kikapcsolódások kedvelői találnak röplabda- és focipályát, bérelhetnek vízibiciklit, kajakot, de lehetőség van sakkozásra is. A strand területén több vendéglátóhely is működik.

A bejárat mellet több mint 100 férőhelyes, ingyenes parkoló, a strandon belül pedig őrzött, díjmentes kerékpártároló vehető igénybe.


Libás Strand

A Libás strand a Gyenesdiás felőli partszakaszon található, a Yach-t kikötő mellett, a zámori városrészhez közel. A strand területe 1500 négyzetméter, a víz a vízállástól függetlenül lassan mélyül, a talaj kemény, homokos. Egykor szabad strand volt, előtte pedig itt úsztatták a libákat, innen kapta a nevét.

A Libás strand zöldterületének jelentős részét fák borítják, így könnyedén lehet árnyékos helyet találni. A nyugodt környezet, a homokos és füves területek megfelelő aránya miatt a legnagyobb népszerűségnek leginkább a gyerekekkel érkező családok körében örvend. A strand területén találunk foci- és röplabdapályát, EU-szabványnak megfelelő játszóteret, trambulint, ugráló légvárat, több vendéglátóhelyet, ajándék üzletet, kölcsönözhetünk kajakot, kenut, szörföt, vízibiciklit. A fürdőterület öblös, félkör alakú kialakítása a lehető legalkalmasabb a legkisebbek biztonságos fürdőzéséhez.A strandnak két bejárata van, mindkettő előtt ingyenesen igénybe vehető parkoló található. A strand területén őrzött kerékpártároló vehető igénybe.


Szabadstrand – Keszthely

A Helikon strandtól déli irányba haladva található Keszthely egyetlen szabadstrandja, mely autóval és kerékpárral is könnyen megközelíthető. Füves, gondozott, elkerített terület, a nádason túl gyönyörű a kilátás a Keszthelyi-öbölre, a Vonyarcvashegyi Szent Mihály kápolnára és Fonyód hegyeire.

A strand lassan mélyülő vizének medre kavicsos, ezért érdemes valamilyen lábbelit viselni. Aki a csendet és nyugalmat keresi, annak ideális választás lehet. A strandon WC, büfé, kültéri zuhanyzó található.