hétfő, április 15, 2024
LátnivalóMűemlékVárak és Kastélyok

Monostori erőd

A Monostori erőd a Komáromi erődrendszer része, Közép-Európa legnagyobb újkori erődje. Osztrák hadmérnökök tervezték a kor legmodernebb haditechnikai elvei alapján. Építése 1850 és 1871 között zajlott, azonban mire elkészült a hatalmas erődrendszer, a kor haditechnikája már olyan gyorsan fejlődött, hogy a komáromi komplexum teljesen elavulttá vált.

Az erőd épületeinek alapterülete 25.680 négyzetméter, teljes területe lőterekkel együtt 70.000 négyzetméter. Az építmény 640 helyiségből áll, melyben az ott élő katonák legmagasabb száma 8000 fő volt.
Monostori erőd - Komárom
Az építmény kőfalaiból viszonylag kevés látszik, mivel a föld alá süllyesztett épületek tetejét 2-3 méter vastag földréteggel fedték be, ezzel is csökkentve a lehetséges támadási felületeket.

Az Monostori erőd hadászatilag legerősebb része a Dunai Bástya, ahova lépcsőkön keresztül fel is lehet jutni. Eredeti feladata a Duna védelme volt, ezért ez a legerősebb bástya. Az önállóan is védhető épület egy földdel fedett, árkokkal csaknem teljesen körülvett, középudvaros, zárt patkó alakú, háromszintes ágyútorony.


A Monostori erőd kiállításai

Különleges élmény megcsodálni és végigjárni a gondosan faragott kövekből illesztett védőfalakat, bástyákat, valamint a 3 km hosszú kazamatarendszert, amelyet a sejtelmesen beszűrődő fény világít meg.

A láthatatlan erőd

A hagyományos és interaktív elemekből összeállított tárlat első termeiben az erőd tüzérségi rendszeréről kap információt a látogató, a belső kazamatában pedig egy monarchia-kori katona hétköznapjaiba élheti bele magát egy kalandjáték keretében. Néhol a külső kazamatában is feltűnik egy-egy védő, vagy az ellenség jelenlétének érzetét felkeltő elem, az egyébként különleges fényhatások élményének fokozására.
Monostori erőd - Komárom
A Monostori erőd épületeinek nagy része a föld alá süllyesztve épült, tetejüket vastag földréteg fedi. Erre utal a láthatatlan erőd elnevezés.

Lőoktató terem

A kisebb, Keleti bástyából az első világháborút követően a magyar honvédség lőoktató termet alakított ki. Itt oktatták a tisztek – a falakra festett katonai ábrák segítségével – a helyes célzásra és a fegyver karbantartására a katonákat.

A kizárólag tárlatvezetéssel látogatható terem kora, ritkasága és különleges falfestményei miatt Európában is egyedülálló.

Várak, erődök, vitézek – Hadtörténeti kiállítás

A kiállítás három terme Komárom és a fegyverkezés történetét mutatja be a 16. századtól a második világháborúig. A múzeumban látható a Dunai bástya makettje is, amelyen megfigyelhető az újkori erődök építészeti stílusának számos sajátossága.

Monarchia kiállítás

A Legénységi szálló mindegyik szobájában 20-30 katonát lehetett elszállásolni, az ágyak párosával álltak egymás mellett. A szobákat vaskályhákkal fűtötték. Minden második körlethez egy kis fogda tartozik. Ezekben a szűk cellákban szinte lehetetlen volt elfeküdni, a bűnösnek tehát hosszú órákat kellett egy helyben állva eltöltenie.
Monostori erőd - Komárom
A teremben életképszerűen megelevenedik a Monarchia korabeli katonaélet egy szelete.

Vörös árnyalatok – Szovjet kiállítás

A kiállítás arra vállalkozik, hogy a felvillantott képek, események segítségével elgondolkoztassa a nézőt, és alkalmat adjon a múlt kibeszélésére. A kiállított tárgyakon keresztül a látogató bepillanthat a szovjet laktanyák zárt kapui mögé, valamint megismerheti az ideológia mindennapokra és emberi sorsokra gyakorolt hatását.

Szabadtéri haditechnikai park

A Monostori erőd udvarán elhelyezett kiállítás  a hidegháború fegyverkezéséből adnak ízelítőt lokátoros kocsik, tarackok és légvédelmi ágyúk segítségével.
Monostori erőd - haditechnikai park

Kenyérmúzeum / Sütőipari emléktár

A kenyérmúzeum a Monostori erőd egykori katonai pékségének a magtár részében lett berendezve. Az eredetileg gabonaraktárként működő termek adnak helyet a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje és a Monostori erőd közös kiállításának.

A kiállítás Magyarország sütőipari értékeit mutatja be kronológiailag, és főbb tájegységek szerint. A kiállítás darabjai korábban budapesti helyszíneken lévő sütőipari emléktár anyagából származik. Az erődben a második világháborúig működött a pékség, amely gyakorlatilag Európa legelső kenyérgyárának számít.
Kenyérmúzeum - Komárom
Kenyérmúzeum - Komárom
A kiállításon betekintést nyerhetünk a sütőipar történelmébe, megismerkedhetünk az elmúlt évtizedek során használt péküzemi eszközökkel, valamint az 1950-es évekbeli konyha eszközeivel. A kiállításon többek között láthatunk fateknőt, keresztfát, szitát, szakajtót, kemencét, péklapátot, mérlegeket, dagasztógépet, nyújtógépet.

Duna, hajók, mesterségek

A Duna, hajók, mesterségek című kiállítás 2013-ban nyílt meg a Dunai bástyában. Az állandó kiállításon a dunai hajózás történetét és a Duna-menti mesterségek hagyományait mutatják be, mint a halászat, az aranymosás, a hajóácsok munkája.
Dunai hajók - Monostori erőd

Láthatjuk a Komáromban horgonyzott híres hajókat, Mátyás király hajóját, Széchenyi István Al-Dunát felfedező fahajóját, a Monarchia dunai monitor hajóhadának egyik híres tagját, Lajtha monitort és más érdekességeket.
Dunai hajók - Monostori erődAz egyik teremben a látogatók bepillantást nyerhetnek a magyar vonatkozású hadihajók világába. Kiemelkedik a makettek közül a tragikus sorsú Szent István csatahajó, a máig legnagyobb magyar építésű hajó, mely 89 életet vitt magával a hullámsírba. Egy másik teremben a makettek az európai szállítóhajók fejlődését mutatják be.


A Monostori erőd Szovjet időszaka

Az erőd 1945 és 1990 között időszakáról igen keveset tudni. Falakra vésett feliratok, szétrombolt falrészek, fényképek, néhány légi felvétel és számtalan legenda. Ezekből körvonalazódik ki az a negyvenöt év, amelyet az egyszerűség kedvéért szovjet időszaknak hívnak, amikor az egykori erőd és későbbi laktanya a szovjet hadsereg legnagyobb lőszerraktára volt. Ebben az időszakba a NATO legveszélyesebb Kelet-Európai objektumokat tartalmazó listáján az ötödik volt.
Monostori erőd - Komárom
Az udvart sínpár szelte ketté, a folyósok téglapadlózatát helyenként elbontották, máshol betonnal fedték le. Az erőd földműveit benőtte a gaz,  a sáncokat bokrok és fák takarták, így még a rendszerváltás előtti légi fotókon is alig kivehető a várárok vonala és az épületek sziluettje.

Az 1990. évi kivonulás során az erődből közel 1400 vagon lőszert szállítottak el.


A Monostori erőd egyénileg és csoportosan is látogatható.

Cím: Komárom, Duna part 1.