kedd, május 21, 2024
Aktív pihenésTavakTelepülések

Sarud

Sarud egy Heves megyei település a Tisza-tó partján, Tiszanána és Újlőrincfalva között, Tiszafüredtől nyugatra, a 33-as út közelében. Sarud egyike lehet a magyarok által legkorábban benépesített településeknek. 

A falu neve a legismertebb névetimológiai vizsgálat szerint Sarolt fejedelemasszony nevéből származik. Sarud kialakulásának pontos ideje nem ismert, nevét 1261-ben említik először, IV. Béla király egyik oklevelében.

Sarud 1604-ben ismeretlen körülmények között elpusztult,  és kilencven éven át lakatlan marad. A török kiverése után, 1690-1693 között Tiszanánáról új jobbágycsaládokat telepítettek Sarudra, majd 1709 és 1711 között ismét elnéptelenedett a falu a Tisza mentén erősen pusztító pestisjárvány miatt. Az elmenekülő lakosság csak 1712-ben kezd visszatelepülni. Sarud életében a legutolsó komoly esemény a Tisza-tó kialakítása volt 1978-ban.

A Tisza-tó egy mesterségesen létrehozott vízfelület, mely a Kiskörei vízlépcső kialakításával született meg. Létrehozásának célja elsősorban a vízhasznosítás volt. Magyarország második legnagyobb tava.

A településen két kerékpáros és vízi túraközpont is működik, melyek több természetközeli programot kínálnak az üdülőknek. Sarudon a jellegzetes régi parasztházak és az egyszerűségével szép templom maradandó élményt nyújtanak. Itt nyílt meg Magyarország első horgász zarándokhelye, a Tisza-tavi horgászmúzeum. Sarud fő vonzereje a Tisza-tó és a Kis-Tisza, amely a település déli határát érinti. A Velencei-tónál négyszer nagyobb Tisza-tó partján összesen néhány falu található, ami kizárja a zsúfoltságot, így itt egy csöndes, nyugodt környezetben pihenhetünk.

A Sarudi strand belépőjegy váltásával látogatható.

Sarud látnivalók, nevezetességek:

 • Élményfalu Sarud
 • Sarudi tájház
 • Római katolikus templom
 • Kőkereszt

Megye: Heves
Régió: Észak-Magyarország
Területe: 51,6 km2
Lakosság: kb 1200 fő
Budapest Sarud távolság: 117 km


Élményfalu, Sarud

Az Élményfalu, Sarud egy komplex turisztikai project, ahol a szállástól a szabadidős programokig minden a vendégek pihenését és élményeit szolgálja egy településen belül. Célja létrehoznia a Tisza-tó Kalandközpontját, valamint a Tisza-tó és Sarud település népszerűsítése.

Az Élményfalu projekt ötletgazdája és alapítója Kücsön Gyula. A tanár végzettségű szakember Élményporta néven maga is üzemeltet vendégházként egy felújított parasztházat és falusi pihenőkertet Sarudon, ám az Élményfalu program jóval túlmutat a szállásadás biztosította kényelmen. A projekt elsősorban a gyerekeken keresztül igyekszik elérni a családokat, a természetet szerető baráti közösségeket.Élményfalu SarudAz Élményfalu program természetesen nem csupán a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is sokszínű kikapcsolódást kínál. Kiemelt és nagy érdeklődésre számot tartó szolgáltatása a Tisza-tó sokszínűségére és híres halbőségére, a vízterület négy évszakos adottságaira épülő horgászat.

Tisza-tó Fishing azt a célt tűzte maga elé, hogy megismertesse az ország második legnagyobb álló folyóját és folyó tavát a magyar és külföldi horgászokkal.

Az élményfalu, Sarud elnevezésű program 2013-ban indult, a helyi összefogásra épülve.

 

A Sarudi Élményfalu kaland lehetőségei:

 • Vitorlázás, vitorlás oktatás, szörfözés
 • Kajak- kenu, evezés, sárkányhajózás
 • Vízi kerékpártúrák, vízikenguruk
 • Horgászás, horgászmúzeum
 • Vízitúrák, csónakázás, motorcsónakázás
 • Extrém vízi élmények (banánozás, tube, vízisí, wakeboad)
 • Sportrendezvények, versenyek
 • Kerékpározás, csapatkerékpárok
 • Gyerek élménypark
 • Katonásdi (Airsoft, Paintball, Lasertag)
 • Hagyományőrző és gasztronómiai programok
 • Csapatépítés, gyerektáborok

A Sarudi Tájház

A Sarud hagyományait őrző Tájház a Kossuth utcában található. A tájházban Sarud régi lakóinak eredeti állapotban megőrzött használati tárgyait tekinthetjük meg.

A Tájház nem csak a régmúltat idézi, jelenleg is a közösségi élet egyik központja egyben. A lakosok minden hétvégén helyben sütött ételekkel várják a látogatókat. Maga az épület ámbitusos parasztház, egymás mögött sorakozó helyiségekkel. Az alapzata tégla, falazata vályog. Az utcai homlokzaton két többosztásos keskeny ablak található.

A tájház épülete a Katolikus egyház tulajdonában van, ma látható formájában 1901-ben építették. Ez volt a mindenkori harangozó és családja háza. A harangozók ezen egyházi szolgálat mellet földműveléssel is foglalkoztak, ezért a portán gazdasági épületek is álltak, amiket a tulajdonosok építettek. Ezek az istállók, fészerek ma már nem állnak.

Az ajtók régi, széles, úgynevezett kapcsolat gerébtokos ajtók, illetve a konyhán üveges, vastag küszöbbel. A gerendás famennyezetet szép mestergerenda tartja. Az első szoba hajópadlós, a konyha köves, eredetileg tapasztott földesek voltak.

Érdekessége a lakóépületnek, hogy már 1937-ben bevezették a villanyvilágítást.


Római Katolikus Templom – Sarud

A Katolikus Templom a település főútvonalán található későbarokk építmény. A templomot a Szentháromság tiszteletére emelték. Az épület középtornyos, homlokzatán magas lábazat, középen egyenes záródású kapu. A szentélynél féltetős sekrestye található. Az épületet 1795 és 1801 között újjáépítették.Római Katolikus Templom - SarudBelsejében aranyozott fa főoltár található, a klasszicista oltárkép a Szentháromságot ábrázolja. A templomot Eszterházy Károly püspök építette.


Kőkereszt – Sarud

A Sarudi kőkereszt egy szabadon álló klasszicista emlékmű, mely a szentháromságot ábrázolja. A lakosság állíttatta 1812-ben. A kereszt tövében Mária, a keresztre feszített Krisztus fölött felhőkben a Szentlélek galamb formájában. Efölött az Atyaisten tiarás mellszobra található.