kedd, május 21, 2024
LátnivalóTemplom

Szent Adalbert Plébániatemplom – Hatvan

Hatvan város főterén áll a Grassalkovich Antal által építtetett egyetlen homlokzati tornyú, barokk, római katolikus templom, A Szent Adalbert Plébániatemplom. 1757-ben húsvét utáni második vasárnap szentelték fel. Az épület Oraschek Ignác és Jung József építészek alkotása. A mai templom az 1596-ban elpusztult középkori templom helyén áll, melyek első említése 1273-ból való.

A szabadon álló, egyhajós, keletelt, nyeregtetős templom tornya a nyugati homlokzat kőzéprizalitjában emelkedik. Hagymasisakban végződő óratorony magasodik a főhomlokzat felfutó tengelyében.
Szent Adalbert fogadalmi templom - Hatvan
A templom előterében jobbra és balra egy-egy oldalkápolna nyílik. A templomtér szép és tágas, a nagy fesztávolságú templomhajón három csehsüveg boltozat ívelődik át. A félkörívben záródó szentélyt diadalív nyitja, amelyet a Grassalkovich-család címere díszít. A szentélyhez körüljárószerűen kapcsolódik a sekrestye, valamint az északi és déli oldalon egy-egy kétszintes melléktér.
Szent Adalbert Plébániatemplom - Hatvan
Szent Adalbert plébániatemplom
Szent Adalbert plébániatemplom - Hatvan
A szentélyt záró felületet egy-egy freskó tölti be, amelyet Döbrentey Gábor festőművész 1956-ban készített el. A jelenet Szent Adalbertet ábrázolja, amint bencés papok között, egy földnyelven állva prédikál. A szentélyt lezáró kupola tér freskóján a Szentháromság barokk-kori ábrázolása látható, Magyarország Nagyasszonyával.

A boltíveket tartó oszlopokon egymás mellett több, finoman előreugró szabályos és arányos szerkesztésű pilaszter sorakozik. Fejezetük kompozit oszlopfő, rokokó elemekkel tarkítva. A főpárkányzat a templomhajó mindkét oldalán ritmikusan hullámzik végig.

A templomban a legértékesebb berendezési tárgyak a szentélyben található, hátépítményekkel kiegészített stallumok (3 darab), valamint a négy padtömb első tagjai, melyek 1762-ben készültek a pécsi székesegyház részére, és 1882-ben kerültek a templomba.

A szentélynek háttal, a 19,5 méter hosszú és 15,5 méter széles, impozáns látványt nyújtó, monumentális hatású templomhajó másik végében, a bejárat fölött, a karzaton áll a homlokzati ablak mellett a megosztott orgonatest. A szentélyből kifelé haladva az evangéliumoldalon a XVIII. századi Szent Kereszt oltárképet láthatjuk.
Szent Adalbert plébániatemplom
A templom épületében 4 harang található, mindegyik kiemelt jármon függ, nyelvlekötéssel és húzómágnessel szól.

Szent Sebestyén fogadalmi emlékmű

Szent Sebestyén szobra Hatvan főterén, a Kossuth téren, a templom déli oldalán áll. Heves vármegye egyetlen szabadban álló barokk emlékműve, melyet az 1739 áprilisában kitört, 1740. január 20-ig tartó és 568 személy életét követelő pestisjárvány túlélői állíttatták hálából.
Szent Sebestyén fogadalmi emlékmű - Hatvan
A művet Mayerhoffer András terve alapján Jäger Antal készítette el. A hatvani emlékművet eredetileg a régi Kálvária temető előtti téren állították fel, a járvány áldozatainak tömegsírja közelében, majd 1846-ban a plébánia előtti térre helyezték át. Jelenlegi helyére 1971-ben került. Ekkor a szoborcsoport alakjait rossz állapotuk miatt kicserélték másolatokra. A Hatvany Lajos Múzeumban találhatók az eredeti szobortorzók.

A szoborcsoportot egy négyzet alapidomú szalag fonatos kő mellvédfal zárja körül. Négyzetes kőkorlátalapból emelkedik ki a szoborcsoport posztamense, mely oldalt kissé megnyúlik, hogy helyet kapjon a két rajta álló szent szobra.