hétfő, július 22, 2024
Települések

Szigliget

Szigliget a Balaton északi partján, Veszprém megyében, Badacsony és Keszthely közötti félszigeten helyezkedik el. A nagyjából 1000 fő lakosú település csendes, nyugodt fekvésű, igazi kis falu. Szigliget legfőbb jellegzetessége a település fölé emelkedő várhegy és a 750 éves Szigligeti-vár.

Régészeti leletek szerint Szigliget már a kőkorszakban és a bronzkorban is lakott volt. A település könnyen megközelíthető autóval (71-es főútról), vonattal, akár kerékpárral is, májustól szeptemberig menetrend szerinti hajójárattal Badacsonyból, illetve Keszthelyről. Szigliget jellegzetes településképpel rendelkezik, ahol az épületek sorban egymás fölé épültek a várhegy oldalában. A félszigeten, ahol elhelyezkedik, valamint körülötte vulkanikus dombok sokasága foglal helyet.

Szigliget legmagasabb pontja 243 méter magas. A dombok, dombcsoportok és lejtők külön nevet kaptak:

 • Majális domb
 • Királyné szoknyája
 • Rókarántó
 • Akasztó hegy
 • Soponya tető
 • Kamonkő.

A település sokáig sziget volt, csónakkal és hajóval lehetett csak megközelíteni. A 19. században került sor a Közép-Dunántúl vízszabályozására, ezen belül a Balaton lecsapolására. Ennek következtében Szigliget északnyugati részeiről eltűnt a víz, szigetből félszigetté vált. A település neve a Sziget-ligetből rövidült le.Szigliget a mai napig megőrizte jellegzetes településszerkezetét. Az Ófalu egész belső területe védett. A központban található Esterházy kastélyt mindenképp érdemes meglátogatni, aminek kertje gyönyörű arborétum, valamint az írók Alkotóháza is ebben kapott helyet.

Szigliget látnivalók:

 • Szigligeti vár
 • Esterházy kastély
 • Avasi templom
 • Hegyi kápolna
 • Ófalu

Szigligeti vár

A Szigligeti vár Magyarország egyik leglátogatottabb vára, mely egy 239 méter magas hegy tetején helyezkedik el. A várat a pannonhalmi bencések építették 1260 és 1262 között.

A vár annyira megtetszett IV. Béla királynak, hogy 1262-ben cserével megszerezte magának. A vár alatt 1300-ban kezdett a mai falu helyén egy új település kialakulni. A Szigligeti vár azon kevés várak egyike, melyet a török soha nem tudta elfoglalni.Szigligeti várA vár az 1500-as években lett átépítve és kibővítve, mely a török megszállás alatt végvárként védte a Balaton vidékét. A 16. században már elavult várnak számított, mivel nem esett a fontosabb hadjáratok útvonalába, korszerűsítése elmaradt. A 17. század végén villám csapott az egyik toronyba, ahol a puskaport őrizték, a tűzben a vár épületei leégtek.

A Szigligeti vár egész évben látogatható. A várban számos középkori játékot rendeznek, nyáron koncertek szórakoztatják a látogatókat. A várba felvezető út mellett, a Kisfaludy utcai Galéria épületben berendezett Korok fegyverei kiállítás az ország egyik legnagyobb ilyen jellegű gyűjteménye. Láthatóak benne fegyverek az őskortól egészen napjainkig.

A 12. századi bencés várkápolna feltételezett helyén alakították ki a rekonstruált várkápolnát. A várudvarról nyílik a középkori várkonyha rekonstrukciója.

weboldal: www.szigligeti-var.hu


Esterházy kastély, Alkotóház – Szigliget

A Szigligeti Esterházy kastély klasszicista stílusban épült a 19. század elején. A kastélyt eredetileg 15. századi alapokra építették 1780 körül, klasszicista formáját az 1815-ös átépítése során nyerte el. Végleges formája 1912 után alakult ki, amikor gróf Esterházy Pál vásárolta meg a területet és komoly átalakításokat végzett az épületen. Teraszokat, tornyokat alakíttatott ki.Esterházy kastély - SzigligetA kastély 1950 óta irodalmi alkotóházként működik Bölöni György Kossuth díjas író kezdeményezésére. A rendszerváltás óta a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány tulajdonában áll. 1968-óta nemcsak írókat, hanem más alkotóművészeket is fogad.

A kastély parkja a Szigligeti várhegy oldalában fekszik, melyet 1920 és 1945 között alakított ki Talabér Gábor főkertész. A nagyjából 10 hektár területű kertben 200-250 éves fák is találhatók. A kert virágkorát az Esterházyak alatt élte. Területét kétszeresére bővítették, négy világrész egzotikus fenyőféléivel, örökzöldjeivel telepítették be. A gazdag gyűjteménnyé fejlesztett arborétumot értékei miatt 1954-ben az Országos Természetvédelmi Hivatal védetté nyilvánította. 1997 óta fokozottan védett terület.Esterházy kastély parkja - SzigligetA kert kialakítása a 18. század végétől folyamatosan ment végbe. Az értékes nővényeken kívül jelentős műalkotások is helyet kaptak a parkban, mint pl. Pátzay Pál térplasztikája (Törölköző nő), Borsos Miklós Primavera című szobra, valamint a Bölöni Györgyöt ábrázoló műalkotás.

cím: 8264 Szigliget, Kossuth u. 17.


Avasi templom

Az Avasi templom Szigliget legrégebbi ma is álló épülete. A templom egy Római kori épület felhasználásával épült. Négyzetes alaprajzára négy, illetve nyolcszögletű bazaltkockákból álló torony emelkedik, tetejét 13. századi eredetű kősisak fedi. A templomot 1959-ben újította fel a Műemléki Felügyelőség. A templomból csak az alapfalak maradtak meg, kivéve a nyugati homlokzatot és a hozzá nyugat felől csatlakozó tornyot.Avasi templom - SzigligetA kétemeletes torony a szentéllyel szembeni oldalon áll. A templom szentélye egykor kerek fülkéjű lehetett, tornyának falát freskók díszítették. A hajó keleti oldalához sekrestye csatlakozik, a szentély és a sekrestye szögletében pedig csontház, ossarium épült. A templomépület végleges pusztulása 1544 és 1550 között következhetett be a törökök támadásának következtében.A Szigliget mellett található toronyrom elnevezésére az egyetlen adat, a fölötte fekvő Ávorsai-rét neve lehet, mivel Avas, Avasi nevű falu nem szerepel a forrásokban. Azt viszont tudni lehet, hogy a templomrom az egykori Révhely falu temploma volt. A mellette futó utcát még ma is Révhely utcának hívják.


Hegyi kápolna – Szigliget

A hegyi kápolna, vagy más néven Szentháromság kápolna a Balaton északi partjának legkülönlegesebb kilátóhelyének számít. A klasszicista stílusú épületet a Rókarántó dombon épült 1845 és 1847 között, melyet szőlősgazdák kezdtek építeni. A szentháromságról nevezett kápolna, négyszöges hajójú kápolna, homlokzati középtoronnyal, haranggal.Hegyi kápolna - Szigliget Fehérre meszelt falaival jellegzetes képet ad a dombnak. A kápolna előtt áll a település egyik legnevezetesebb mészkőből faragott keresztje, amit a második világháborúban elesett katonák tiszteletére szoktak megkoszorúzni. Mellette található egy 1944. június 30-án a közelben lezuhant B-24-es amerikai nehézbombázó repülőhalált halt katonák emlékműve is. A második világháború végén őrtoronynak nézték, ezért bombatámadást intéztek ellene. Szerencsére csak az ekkor még zsindelyes tető égett le, az épület belseje, a szentképek nem sérültek meg.

A műemlékké nyilvánított kápolnában évente egyszer, a szentháromság ünnepén tartanak szentmisét, de sokan választják keresztelők és esküvők helyszínéül. Az épület utoljára 1993-ban volt renoválva, 2003-ban pedig elkészült a kápolna kivilágítása, így megvilágított falaival este is gyönyörű látványt nyújt.

A Rókarántó dombnak az eredeti jelentését ma már nem nagyon lehet megállapítani. Feltehetően onnan ered, hogy a hely jó átláthatósága miatt nem adott jó búvóhelyet a bundás jószágoknak, akiket így hamar kirántottak a bundájukból.

[clear]


Ófalu – Szigliget

Szigliget ezen része műemlékvédelmi terület. Az Ófalu a Vár-hegy déli oldalán húzódik, mely a település legrégebbi része, tele műemléki házakkal. Szabálytalan alakú telkei, kis utcái ma is több évszázados beépítés nyomait őrzik. Itt található a Kézműves-udvar, a Várgaléria, a Tájház és az Esterházy pince.Ófalu SzigligetAz Ófalu csendes utcái jellegzetes Balaton-felvidéki stílusban épült, öreg házakat rejtenek. Innen gyalog, meredek ösvényen kapaszkodhatunk fel a Szigligeti várhoz.


Kamon-kő Tanösvény

A Kamon-kő tanösvény a szigligeti templomtól indul, majd ugyanoda érkezik vissza a kék T jelzést követve. Nevét egy, a vulkanizmus emlékeit feltáró sziklavonulatról kapta. A tanösvény 6 km hosszú, mely kényelmes tempóban 2,5 – 3 óra alatt megtehető. Az úton megtett szintkülönbség 290 méter.


Szigligeti Süllőfesztivál

A Szigligeti Süllőfesztivál 2006 őszén került először megrendezésre. Az esemény a balatoni ősz legnagyobb gasztronómiai rendezvénye. Szigliget szezonzáró rendezvénye.Célja a turisztikai szezon meghosszabbítása a helyi vállalkozások élénkítésére. A hagyományőrző rendezvény a halat és bort ünnepli, miközben a látogatóknak színvonalas, programokkal dúsított hétvégi kikapcsolódást biztosít. A rendezvény helyszíne a Balaton part.

A fesztivál ingyenesen látogatható.

weboldal: www.sullofesztival.hu