hétfő, április 15, 2024
Települések

Tapolca

Tapolca Veszprém megyében a Balaton-felvidék nyugati szélén található. A róla elnevezett Tapolcai-medence közepén, a Balatontól 12 km-re helyezkedik el, a Tapolcai járás székhelye. A város Szláv eredetű nevét az itt fakadó meleg vizű forrásokról kapta.

Tapolca Turul ispán birtoka volt az 1200-as években, mikor II. András király neki adományozta a területet 1217 körül. A település 1346-ban ismét királyi birtok, majd 1347-ben Nagy Lajos király a karthauzi szerzeteseknek adományozza, akik egyik birtokközpontjukká teszik.Tapolca a veszprémi egyházmegye tizedszedési központja, vámhely és a zalai esperesség központja lett. A törökök pusztítása következtében a karthauziak elhagyták a települést, így a veszprémi püspökség tulajdonába került. A város dinamikus fejlődése a 19. századi vasút építkezések után indult meg, minek köszönhetően a környék gazdasági, különösen borászati központja lett. 1966-ban pedig a bakonyi bauxitbányászat központja lett.


Tapolca látnivalók

Tapolcai Tavasbarlang

Tapolca városa alatt egy egész barlangrendszer húzódik, mely a látogatók előtt is nyitva áll. A látogatható rész nagyjából 300 méter hosszú, ebből 180 méter a hajózható hossz. A fogadóépületben kiállítás mutatja be a karsztvidékek csodálatos világát. 10 terem különleges látnivalói kalauzolnak minket a titokzatos barlangok világába. A Tavasbarlang teljes hossza 3280 méter, melyet a mészkő repedéseibe bejutó víz alakított ki.Tapolcai tavasbarlangA barlang vize 18-20 fokos, a hőmérséklet a barlangban egész évben 20 fok körüli, a relatív páratartalom 90%-os. A hajózható részen a víz mélysége 70-120 centiméter.

A barlang nagyobb része víz alatt van, ezért nem látogatható. A mesterséges bejárata 132 méter tengerszint feletti magasságban található, ahonnan 73 lépcsőfokon juthatunk le. A látogatható rész reflektorokkal van megvilágítva, melyek közül néhány a víz alatt lett elhelyezve.


Malom tó

Magyarország egyik leghangulatosabb városrésze és egyben Tapolca egyik fő látnivalója a mesterségesen létrehozott Malom tó és közvetlen környezete.A Tapolca tavat az 1930-as években a felső szakaszon felduzzasztották, így jött létre egy két részre tagolódó tóegyüttes, melyek közül a nagyobbik a Malom tó vagy felső tó. A Nagy-tó lezúduló vizét újból tóvá duzzasztották, így jött létre a szintén malmot hajtó Kis-tó.Malom-tó TapolcaA tó vizének hőmérséklete nagyjából állandó 18 celsius fok, ezért télen sem fagy be. A tavakat sétányok veszik körül, melyeken könnyedén bejárhatjuk a területet. A Tapolca patakot a Malom-tó túlfolyó vizei táplálják, mely Szigligetnél ömlik a Balatonba.

A jelenlegi Gabriella Hotel eredetileg malom volt, amelyet az évszázadok alatt többször is átépítettek. A ma is látható kerék már csak dekoráció.


Városi Múzeum – Tapolca

A Tapolcai Városi Múzeum Közép-Európa egyik legrégibb népiskolai épülete. A múzeum eredetileg pedagógiatörténeti gyűjtemény volt, majd kiegészült a városra vonatkozó régészeti, történeti, néprajzi, ipartörténeti és képzőművészeti anyaggal. A múzeumot Tapolca központjában, a Malom tó fölött magasodó Templom dombon található. városi múzeum - tapolcaA bejárata a római katolikus templom felőli oldalon, az ókori és középkori falmaradványok mellett található. A múzeumban iskolamúzeumot és helytörténeti kiállítást rendeztek be, valamint a helyi ásatások során feltárt leletek is láthatóak.

Cím: Tapolca, Templomdomb 8.


Szentháromság szobor – Tapolca

A város központjában álló szobor a Fő tér és a Batsányi utca sarkán található. Az barokk stílusú mészkő szoborcsoport 1757-ben készült, egy hatszögletű lépcsős talapzaton áll.Szentháromság szobor - TapolcaÉpíttetője Padányi Bíró Márton volt. A szoborcsoport 1863-ban és 1998-ban is fel lett újítva.