hétfő, július 22, 2024

Mátra

A Mátra Magyarország legmagasabb hegysége. Itt található az ország legmagasabb pontja a Kékestető 1014 méteres tengerszint feletti magasságban, valamint a 964 méter magas Galyatető. A Mátra az Északi-középhegység része, A Tarna és a Zagyva völgyétől körbefogva terül el.

A Mátra több jól elkülöníthető részre tagolódik. A hegység központi része a Központi Mátra hordozza a legmagasabb csúcsokat (Galyatető, Kékes vulkáni kúpja). A Nyugati Mátra Jobbágyitól kezdődik, és a Muzsla (805 méter) csúcsával tetőzik. Keleti Mátra Saskőtől keletre, 650 – 750 méter magas hegyekkel. Déli lejtő: Mátraalja, erdőmentes, szőlőkkel borított megművelt tájai. Északi lejtő: Mátra lába, művelt mezőgazdasági földekkel.

A Mátra éghajlata a nagy relatív szintkülönbségek miatt mérsékelt övi hegyvidéki jellegű. Más hegységeinkhez hasonlóan a Mátrára is jellemző a mozaikszerű mikroklíma, amelynek oka a változatos domborzat és növényzet. Télen gyakori jelenség a hőmérsékleti inverzió, mely azt jelenti, hogy 600-800 méter feletti régiókban melegebb van, mint a hegység lábánál.


Települések

Gyöngyös

Gyöngyös heves megyében, a Mátra déli lábánál, 171 méter tengerszint feletti magasságban, Budapesttől 80 kilométerre terül el. Északról a Mátra,

Read More