A Világ legnagyobb könyve

A világ legnagyobb könyve Magyarország egy apró községében, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szinpetriben található. A könyv bárki által megtekinthető egy teljesen felújított régi malom magtárban, több érdekes kiállítással egyetemben.

A könyv az Aggteleki Nemzeti Park barlangjairól, növény és állatvilágáról valamint épített örökségéről szól. Az 1420 kg tömegű könyv 346 oldalból áll, egy lapjának mérete 4,18 x 3,77 méter. A Guinness World Records 2010. március 21-én hitelesítette, mint a világ legnagyobb könyve. Lapjai egyetlen nem ragasztott papír ívből készültek. A teljes könyv 4 év alatt készült el, 26 szakember közreműködésével. Egy lapjának a súlya 2,12 kg.

A fedőlapok 4 centiméter vastag fából, a borítás 13 marhabőrből készült, a kötését pedig nagy tűk segítségével, kendermadzaggal oldották meg a készítők. Öt darab nagy zsanér biztosítja, hogy a könyv nyitható legyen. A kódexkötésű könyv kötészeti munkája és a fatáblás borítás összeállítása 5 hónapig tartott. Lapozni csak több ember összehangolt munkájával lehetséges a több mint 15 négyzetméteres oldalakat.

A könyv címe: Örökségünk – a Gömör-Tornai-Karszt természeti és kultúrtörténeti értékei.

A Guinness követelményének megfelelően készült egy kicsinyített változat is belőle, ami 97-szer kisebb, mint az eredeti.

A világ legnagyobb könyvének megálmodói és megvalósítói Varga Béla és fia, a papírmérnök Varga Gábor. Az alkotók a könyv egyes részeit külföldről hozták be. A marhabőrt Argentínából, a csavarokat Hollandiából, a borítóhoz a fát Svédországból szerezték be, mivel ezekben az országokban tudták elkészíteni a speciális igényeket.

Az elkészült könyvet az épület tetőszerkezetén keresztül emelték a helyére. A Könyve beemeléséről készült videó:

A könyv tárolása speciális környezetet igényel, amelyben a legfontosabb tényező a hőmérséklet és a páratartalom megfelelő összhangja.

A múzeummal szemközti domboldalon kövekből kirakott hatalmas, nagyjából 1000 négyzetméteres szalamandrát láthatunk, mely az Aggteleki Nemzeti Park címerállata. Teljes hossza 96 méter.

A könyvet már többen meg szerették volna vásárolni. A dubai emírtől a bhutáni királyig, többen is szemet vetettek már erre a különlegességre, de tulajdonosa nem adta el, így a világ legnagyobb könyve maradt Magyarországon.


A Múzeum

A múzeum, melyben a világ legnagyobb könyve található, a Jósva patak partján, egy teljesen felújított magtárból lett kialakítva. A tulajdonos korábban megvásárolta a volt helyi termelőszövetkezet majorját, melynek területén olyan különleges épületsort alakított ki, amely stílusában jól illeszkedik a középkori berendezések reprezentálásához.

A múzeum két épületből áll. A régi malom felújított magtárában helyezték el a nagy könyvet, valamint itt alakították ki a fogadó helyiséget. A másik az újonnan épített vízimalom épülete. A hatkalapácsos papírmalmot a Jósva patak vize hajtja meg. A vízikerék átmérője 6,2 méter.Vízimalom - Szimpetri
A vízimalomban helyett kapott állandó kiállításként a Gutenberg nyomda, a Papírmalom és a régi Egyházi és Bibliai könyvgyűjtemény kiállítás is.

A Papírmalom egyedi Magyarországon, a Svájci baseli papírmalom hiteles másolata. Igazán tanulságos látvány, ahogy a kerekek segítségével megemelkedett kalapácsok a megnedvesített fát, kendert vagy gyapotot zúzzák és cellulózrostokra bontják,  melyeket aztán lehet lúggal, mésszel fehéríteni, és papírt meríteni belőle.

Gutenberg műhelyébe találkozhatunk a középkor nyomdászat berendezéseivel. A Gutenberg-féle működőképes nyomdagép mellett a betűasztalát, íróasztalát, betűkészletét és a bibliájának egy gót betűkből kirakott oldalát is megtekinthetjük.

Johannes Gutenberg német ötvösmester, a mozgatható betűelemekkel való könyvnyomtatás, a betűfém, a kézi öntőkészülék, a nyomdafesték, a szedő-sorjázó vagy más néven szedővas, a kézisajtó és a festékező labdacs európai feltalálója volt.

A kiállításokon fali tablókon olvashatunk Gutenbergről, a könyvnyomtatásról, a magyar nyomda történetéről.

Szimpetriben összesen négy kiállítás tekinthető meg, idegenvezetéssel:

  • A Világ legnagyobb könyve
  • Guttenberg nyomda és kiállítás
  • XV. századi Papír és vízimalom rekonstrukció
  • Bibliai és egyház könyvkiállítás

Cím: 3761 Szinpetri, Dózsa György u. 100/A
Web: legnagyobbkony.hu