hétfő, július 22, 2024
Várak és Kastélyok

Cseszneki Vár

A Cseszneki vár a Bakonyban, a Győr és Veszprém között vezető országút mentén, Zirctől északra található. A több mint 700 éves várat a tatárjárás utáni nagy várépítési korszak szülte.

Az első várat a Bána nembeli Cseszneki Jakab királyi kardhordozó emeltette 1263 körül egy védelemre kiválóan alkalmas sziklacsúcson. Később a Csák nemzetség vásárolta meg a várat, tőlük pedig cserével az Anjou Károly király uralkodói birtokaihoz került a vadban bővelkedő területet. 1392-ben Luxemburgi Zsigmond a cseszneki várat az uradalmához tartozó harmincegy községgel együtt a Garai főnemesi famíliának adta át, azok délvidéki birtokaiért.Cseszneki várA vár a Garai család birtokában maradt 1482-ig, a fiúág kihaltáig. 1483-ban a Szapolyai család uralta, Mátyás király adományozásának köszönhetően. 1527-ben I. Ferdinánd foglalta el, így idegen kézre jutott. Utolsó tulajdonosai az Eszterházyak voltak, akik a XVIII. század közepére barokk Várkastéllyá bővítették.

Korabeli források szerint 1780-ban elköltözött a főúri család, de még szolgaszemélyzet használta a helyiségeket, melyeket egy harminc esztendővel későbbi földrengés, majd tűzvész tett végképp lakhatatlanná.

Egy 1828-as beszámoló szerint a várnak ekkor már csak az elhagyott romjai voltak láthatóak. Az 1970-es évek óta folynak régészeti, állagmegóvási és helyreállítási munkák a cseszneki váron.Cseszneki várÉvente nagyjából 30 ezer látogató keresi fel a cseszneki várat, ahol nyaranta szabadtéri kulturális programok kerülnek megrendezésre.

A Cseszneki vár falai között olyan rendezvényeknek, események lehetünk részesei mint a Zsigmond-napi Történelmi Íjászverseny, a Tárogatófesztivál, a Lovagi játékok, a Lovagrendek találkozója, a Középkori Történelmi karnevál.

Közvetlenül a vár alatt látható a Kőmosó-szurdok, mely könnyű sétával egybeköthető a várlátogatással és amely a Bakony-Balaton Geopark egyik legszebb bemutatóhelyszíne.

A Vár

A Cseszneki vár rövid sétával a vár tövében tövében lévő ingyenes parkolóból közelíthető meg, egész évben, minden nap látogatható. A vár kapujában fogadóépület várja a látogatókat, mely recepció és bemutató tér is egyben. A fogadóépülettel szemben egy pihenőterasz kapott helyet, így a szabadtéri várjátékokat az épületen belül is megrendezhetik.

A vár belépőjegy ellenében látogatható.