hétfő, július 22, 2024
Várak és Kastélyok

Esterházy kastély – Pápa

A Pápai Esterházy kastély Pápa városközpontjában, a Fő téren, a Nagytemplom mögött található. A 30 percenként induló tárlatvezetések része a kastély, a város múltját bemutató filmvetítés, és az ismét eredeti funkcióját betöltő kastélykápolna megtekintése is.

A mai kastély helyén álló első, biztosan ismert épületet, egy várat a Garaiak építették 1408 és 1432 között, hogy az észak-dunántúli birtokaik védelmét növeljék. Garai Miklós 1459-es halálával a család hatalma megingott. Garai Jób 1479 körül eladta a várat a hozzá tartozó tekintélyes uradalommal együtt Szapolyai Istvánnak, Mátyás király nagyhatalmú emberének.

A török elleni háborúk idején a várat megerősítették, a kastély helyén ekkor egy nagyobb palotaépület állt az északnyugati sarkon. Mellette több kisebb ház, valamint a vár piaca, istállók és erős bástyák alkották a belső várat. Az erős védművek ellenére a törököknek 1594-ben sikerült a várat elfoglalnia, amit a keresztény seregek 1597-ben foglaltak vissza.

A Rákóczi szabadságharc végével a vár katonai feladatai megszűntek, ezért az akkori birtokos Esterházy Ferenc úgy döntött, hogy várat egy nagy barokk kastéllyá építi át. A munka akkor gyorsult fel, amikor 1743-ban Franz Anton Pilgram neves bécsi építész kapott megbízást a kastély tervezésére. Ő alkotta meg azt a grandiózus tervet, melyet a Nádor-teremben láthatunk a Pápa látképen.

Az Esterházy kastély külsejében a 18. századot követően alig történ változás. Gróf Esterházy Pál az 1860-as években a belső termeket felújíttatta. Ekkor alakította ki a Nádor-termet, az Ősök Csarnokát, valamint több új bútort hozatott. Legfontosabb változtatás a kastélykapu felállítása volt. A kaput Párizsban vette, a szóbeszéd szerint a Tuileriák egyik, akkor leszerelt kapuja volt, melyet 1750 körül Versailles-ben készítettek.

1945-től 1959-ig a szovjet hadsereg használta a kastélyt. Ebben az időszakban nem csak az épületben keletkeztek jelentős károk, de megsemmisült illetve eltűnt szinte a teljes belső berendezés is. Az ezt követő időszakban a városi könyvtár, a zeneiskola, a művelődési ház és az helytörténeti múzeum volt a kastély lakója.

Kastélykápolna

A kastély kápolnája az építtető és mélyen hívő Esterházy család szándékai szerinti megszentelt hely, ahol katolikus istentiszteleteket, esküvőket és keresztelőket lehet tartani. A kastély kápolnája a barokk főúri enteriőr tereket bemutató tárlatvezetés keretében látogatható.Esterházy kastély - kastélykápolnaAz Esterházy kastély első emeletén található, ma a Jókai könyvtár olvasóterme. Mennyezeti freskóját feltehetően Johann Ignaz Mildorfer, a bécsi akadémia tanára készítette 1750 körül, Krisztus mennybemenetelét megörökítve.

Az Esterházy kastély kizárólag tárlatvezetéssel látogatható, melynek időtartama kb 45 perc. A Tárlatvezetések során a látogatók bepillantást nyerhetnek a barokk főúri élet hétköznapjaiba és a megelevenedett múlt különleges élményében részesülhetnek.

Pápa, Fő tér 1.