kedd, május 21, 2024
Települések

Kaposvár

Kaposvár Somogy megyében a Kapos folyó két partján, a Somogyi-dombság területén fekszik. Somogy megye és a Kaposvári járás székhelye. Megyei jogú város, Egyetemi város, Püspöki székhely. Központi elhelyezkedésének köszönhetően a Balaton, Horvátország, Szerbia és Szlovénia egyaránt közel van hozzá. A település déli részén húzódik a Zselici Tájvédelmi Körzet.

Kaposvár területe az ősidőktől kezdve lakott, de a település neve először 1009-ben, Szent Istvánnak a pécsi püspökség határait kijelölő alapítólevelében jelent meg. Kaposvár 1061-től az egyházi központ szerepét töltötte be, majd a 13. században felépült első vára is, amely a török időkben egyre fontosabb szerephez jutott.

Kaposvár belvárosa nagyrészt a 19. század második felében és a 20. század első két évtizedében épült ki. A legtöbb épület dekoratív homlokzatú. Számos útkereszteződést a kialakításakor próbáltak teresíteni. Több épület sarka 45 fokban levágott, ahol toronyszerű építményeket alakítottak ki.Kaposvár
A város főterének a Kossuth térnek egyik meghatározó épülete az 1902-1904 között épült neoreneszánsz stílusú Városháza, valamint a Nagyboldogasszony Székesegyház. Kaposvár főterét 2017-ben Európa legszebb főterének választották.

Kaposvárnak több mint 30 szökőkútja van, melyek mindegyike működőképes. Egy különleges szökőkútrendszerrel a város főterén is találkozhatunk, melynek látványelemei folyamatosan váltakoznak. Kaposvár szökőkutakKaposvár első szökőkútját a Kaposvári Szépítő Egyesület állíttatta 1913. július 13-án a Csiky Gergely Színház előtt.

A város neve a „kapu” és a „vár” szóösszetételből származik. A mocsaras Kapos-völgyben a 13. században felépített várra emlékeztet.

Itt található Magyarország egyetlen cukorgyára. Amikor elkezdődik a cukorrépa feldolgozása, a városnak egy rendkívül jellegzetes illata van, mely egész októberben és novemberben érezhető.

A város területének egésze a Kapos vízgyűjtőjéhez tartozik.

A Kapos északi mellékvizei:

 • Jutai-árok
 • Csöröge-völgyi patak
 • Füredi árok
 • Kisgáti árok
 • Deseda-patak és tó
 • Orci patak

A Kapos déli mellékvizei:

 • Berki atak
 • Töröcskei patak
 • Ivánfai patak
 • Nádasdi patak

Kaposvár a virágok városa

Az 1910-es évek Virágos Kaposvár mozgalmának ma is követője a város. 2003-ban első helyezést ért el a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyben, majd 2004-ben arany minősítést szerzett Franciaországban az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén. Minden évben több ezer virágtő kerül a szobrokat, járdákat, utakat övező ágyásokba, villanyoszlopokra, így aki tavasztól őszig látogat Kaposvárra, teljes virágpompájában találja a várost.

Kaposvár a szökőkutak városa

Kaposvár a virágok és a szökőkutak város egyben. A város első szökőkútját 1913-ban állították a Csiky Gergely Színház előtt. A tudatos városszépítés, várostervezés eredményeként ma már szinte elképzelhetetlen egy jelentősebb tér vagy akár egy körforgalmú csomópont kialakítása anélkül, hogy oda ne terveznének valamilyen különleges, játékos vagy éppen impozáns szökőkutat, csobogót.


Kaposvár Látnivalók

Fő tér

Kaposvár Főtere, hivatalosan Kossuth tér kétségkívül Magyarország egyik legszebb főtere, melyet 2017-ben Európa legszebb főterének választották. A Kossuth tér 2010-ben Magyarországon is megkapta a Legszebb Főtérnek járó díjat. Északról a Zárda utca, keletről a Fő utca és a Teleki utca, délről a Noszlopy Gáspár utca, nyugatról az Ady Endre utca határolja.Kaposvár
A Kossuth teret a környező utcákkal együtt 2003-ban újították fel, a járműforgalom elől teljesen elzárták. A tér legidősebb épülete a Haza Kis Polgárainak feliratot viselő egykori polgári fiúiskola, egyszerűségében is gyönyörködtető épület.

A fő tér névadójának, Kossuth Lajosnak a szobrát egy kaposvári származású szobrászművész, Kopits János készítette el 1911-ben. A tér egy másik szobra a székesegyház mellett található Nepomuki Szent János szobor. A 18. század végi barokk szobor az elkészültekor még festetlen volt. A 19. század elején az éj leple alatt valaki befestette.


Nagyboldogasszony Székesegyház – Kaposvár

A Kaposvári Nagyboldogasszony Székesegyház Magyarország egyik legnagyobb temploma. A jelenlegi épület már a harmadik templom Kaposvár főterén. A mai neoromán épület 1885-1886 között épült, és 1886 szeptemberében szentelték fel. Eredetileg plébániatemplomként épült, de 1993-tól a kaposvári püspökség székesegyháza lett.

A templom hossza 45,5 méter, szélessége 22 méter, főtornya 63 méter magas. Az épületbe 1900-ban vezették be a villany világítást. A templom belseje tágas, a főhajóját két mellékhajó kíséri, a főhajó végében található az öt oldallal határolt szentély.
A templom tornyába négy harang található, melyek közül a legnagyobb 1434 kilogramm tömegű. Szent István halálának 900. évfordulója alkalmából 1938-ban helyezték el a templom déli oldala a Szent István kutat, Bory Jenő alkotását. Az épület nyugati falán 2003-ban vörös márványból készült emléktáblát helyeztek el az itt szolgált neves papok emlékére.

Cím: Kossuth tér 3.


Városháza – Kaposvár

Az 1902 és 1904 között épült neoreneszánsz stílusú városháza Kaposvár Fő terén, azaz a Kossuth téren található a Nagyboldogasszony Székesegyház szomszédságában.

Az épület lépcsőházának díszítése, üvegablakai és faburkolatos díszterme kiemelkedő szépségű. Az erkély alatti kis harangok 2002 óta minden óra előtt 5 perccel harangjátékkal üdvözlik a város lakóit és látogatóit.Kaposvár városháza
Az épület földszintjén kapott helyet a posta és a távirda is egészen 1926-ig, a Postapalota elkészültéig. A városháza épületének tornya 40 méter magas, melyekben a sárkányt formázó vízköpőket 1960-ban újakra cserélték.

Az épületben ma a városi önkormányzat testületei és hivatalai működnek. Az önkormányzati üléseket a díszteremben tartják, de házasságkötő teremként is funkcionál.


Csiky Gergely színház

A Kaposvári Csiky Gergely színház az ország egyik legnagyobb és leghíresebb színháza. Az épület terveit a „magyar Gaudinak” is nevezett Magyar Ede és Stahl József készítették. A terveket Melocco Péter budapesti vállalkozó valósította meg.

A színház építése 1910 januárjában kezdődött, 1911 áprilisában már megtartották a vasbeton szerkezetek teherpróbáját. Az épület külseje félhengeres oldalrizalitjaival, mozgalmas tömeg és tetőmegoldásaival a kor kiemelkedő építészeti alkotása.
A színház tetőszerkezetének nagyméretű vasbeton-áthidaló megoldását az ilyen szerkezetek közötti megoldások elsőjeként tartja számon a magyar építészettörténet.Csiky Gergely Színház - Kaposvár
A Kaposvári Csiky Gergely színház épülete eredetileg 1400 fő befogadására volt alkalmas. Az épület 1955-ben nagyszabású renováláson és korszerűsítésen esett át, mely során 840 főre csökkent a befogadóképessége. A színház teljes rekonstrukciója 1986. szeptemberében kezdődött el Novák Zsuzsanna és Czuppon Éva építészek tervei alapján. A munkálatok során kibővítették a nézőteret és a színház üzemi területét, valamint ekkor építették be a ma is használt színpad technikák, süllyesztők, lámpák nagy részét.

A színház Kaposvár belvárosában, a Rákóczi téren található, nem messze a vasútállomástól és a buszpályaudvaroktól. Az épület körül terül el a Színház park, ami szökőkútjaival, játszóterével a kaposváriak egyik kedvenc találkozóhelye.

Cím: Rákóczi tér 1.


Rippl-Rónai Múzeum

A Rippl-Rónai Múzeum az ország egyik legjelentősebb múzeuma. Az intézménynek az egykori Vármegyeháza épülete ad otthont, mely 1828-1832 között épült klasszicista stílusban.

A Rippl-Rónai Múzeum Somogy megye egyik legjelentősebb közművelődési intézménye. A gyűjtemény mennyisége meghaladja a fél milliót. Raktáraiban öt szaktudomány – művészettörténet, néprajz, régészet, újkortörténet és természettudomány – tárgyi, adattári, fotótári és hangzóanyaga található.

A Múzeumban új múzeumi boltot nyitottak 2018 szeptemberében, ahol a jegyvásárlás bonyolítása mellett lehetőség van népművészeti tárgyak, kiadványok, régészethez kapcsolódó kellékek, hűtőmágnesek megvásárlására is, valamint ruhamegőrzésre.

A Rippl-Rónai Múzeum állandó kiállításai:

 • Somogyi kincsestár
 • Fejezetek Somogy néprajzából
 • Rippl-Rónai Ödön gyűjteményét bemutató kiállítás
 • Sportolók Sikerek Serlegek
 • Természeti örökségünk
 • Arany János kiállítás
 • Steiner gyűjtemény

A múzeumi látogatók száma évi 55-60 ezer, amely folyamatos emelkedést mutat.


Dorottya-ház

A Dorottya-ház Kaposvár egyik apró ékköve. Egykor az Eszterházy család számára épült, a Somogy vármegyei uradalmi központjuk volt. Kaposvár egyik legrégebbi épülete a 18. században épült barokk stílusban. Az eredetileg földszintes épületet a 19. század vége felé átépítették, és egy emeletet is ráépítettek.

Az épület a nevét Csokonai Vitéz Mihálynak köszönheti, aki a Dorottya című vígeposzának helyszínéül választotta azt. A Dorottya című vígeposznak Gera Katalin domborműve állít emléket a külső falon.

Több neves személyiség is megszállt már az épületben, többek között Móricz Zsigmond, Kodály Zoltán, Kassák Lajos. Farsang idején a Dorottya-ház díszteremben rendezik a hagyományos és ma már országos hírű Dorottya-bált.

A házat gyakran keverik össze a pár sarokkal odébb, a Fő utca és a Széchenyi tér sarkán álló Dorottya üzletházzal, a volt Turul szállóval, mely egy szecessziós stílusú 20. század eleji épület.

Cím: Kaposvár, Fő utca 1.


Erdők Háza Látogatóközpont

A Kaposvári Erdők Háza Látogatóközpont egy interaktív kiállítás és játszóház, melynek célja, hogy lépésről lépésre bevezesse az érdeklődőket az erdők és az erdészek titkaiba. Közérthető formában tárja a látogatók elé az erdőkről, az ott élő állatokról és növényekről, valamint az erdészek munkájáról a legfontosabb tudnivalókat.Erdők háza - Kaposvár
A termekben információs táblák, egyszerű játékok és az érzékszervekre ható élményelemek váltják egymást,melyek bemutatják az erdei élőlényeket a fáktól a legfontosabb madarakig és emlősállatokig, az erdők funkcióit, az ottani életközösségek működését és természetesen az erdészek feladatait.

A nagyjából 450 négyzetméter alapterületű, kétszintes látogatóközpont a somogyi erdők világát költözteti Kaposvár belvárosába. Elsősorban az általános iskolás korosztály számára készült, de a felnőttek számára is izgalmas program lehet.


Arany Oroszlán Patika

Az Arany Oroszlán Patika Kaposvár legrégebbi gyógyszertára. Az eredeti épület 1774-ben épült barokk stílusban, melynek homlokzata a 19. század második felében át lett alakítva romantikus stílusúvá. Az első gyógyszertárat Pyrker József alapította 1781-ben.

A bécsi engedéllyel is rendelkező Pyrker József számára a vármegye előírta, hogy tökéletes színvonalon tartsa a patikáját, és minden előforduló betegség gyógyszeréről gondoskodjon. Pyrker mind a vármegyétől, mind az Esterházyaktól jelentős támogatást kapott, még az adózás alól is felmentették.Arany oroszlán patika - Kaposvár
Az épületet a szocializmus idején többször átalakították, végül 1985-ben eredeti formájában újították fel L. Szabó Tünde tervei alapján. Műemléki bútorzatát pedig Répay Gábor kadarkúti gyógyszerész restaurálta. Kapuja fölé Bors István szobrászművész aranyoroszlán szobrát is kihelyezték.

A gyógyszertár utolsó hírneves tulajdonosa, Babochay Kálmán az 1880-as évektől több évtizedig vezette.

Cím: Fő u. 19.


Vasúti emlékmúzeum – Kaposvár

A kaposvári Vasúti Emlékmúzeum állandó kiállítása bemutatja a magyar vasút mozdonyait, motorvonatait és motorkocsijait. A Vasúttörténeti gyűjtemény Kaposváron a tüskevári városrészben lévő kapostüskevári vasúti megállóhely épületében található.

A kiállításon a mozdonyok, motorvonatok, motorkocsik mellett helyet kapnak a mozdonyfotók, illetve egy működő terepasztal, melyen az eredeti kisvasút mellett kicsinyített formában robognak a MÁV vonatai. Megtekinthetők még továbbá vasúti sapkák, egyenruhák, pálya- és járműalkatrészek, mozdony- és kocsigyártási, valamint tájékoztató és iránytáblák, lámpák, oklevelek, utazási igazolványok, menetrendkönyvek, utasításkönyvek és az egyéb vasúti témával foglalkozó kiadványok.

Cím: Jutai út 2.


Postapalota

A Kaposvári Postapalota épülete egy L alaprajzú, kétemeletes épület a Bajcsy-Zsilinszky és a Szent Imre utcák kereszteződésében. Főbejárata a déli oldalon található. Építése 1924-ben kezdődött és 1926-ban fejeződött be, Bierbauer Virgil és dr. Müller Pál tervei alapján.

Az épületben a postahivatalon kívül a távírdahivatal és lakások, hivatali helyiségek is helyet kaptak. A postai távírót 1969-ben automatizálták és telex mellékközpontot alakítottak ki.

Cím: Bajcsy-Zsilinszky utca 15.


Református templom – Kaposvár

Az 1907-ben elkészült Református Templom Kaposvár egyik helyi építészeti védelem alatt álló épülete. A templom érdekessége, hogy főtengelye a belvárosi derékszögű utcahálózattal, így a közvetlenül mellette levő utcasarokkal is 45 fokos szöget zár be.

A kaposvári református gyülekezet 1881-ben alakult meg. Lelkészi hivataluk eleinte a Fő utcában működött, az istentiszteleteket kezdetben másfél éven át a mai Kossuth téren álló iskolában tartották, majd 1883-ban az akkor Deák térnek, ma Petőfi térnek nevezett téren béreltek ki egy épületet. A hívők számának folyamatos növekedésén következményeképpen úgy döntöttek, hogy saját templomot építenek.

Bejárata közvetlenül a sarkon található, négy fiatoronnyal, órával, valamint egy csúcsíves, egy lőrésszerű keskeny és egy rózsaablakkal díszített főtorony alján van. A templombelső kereszt alakú, mennyezete boltozott, bordái és boltívei finoman festettek. A kereszthajó véghomlokzatait nagy méretű íves záródású ablakok díszítik. A belső karzat az egész épületen körbefut, alulról keskeny oszlopok tartják.

Cím: Kossuth Lajos u. 23.


Evangélikus templom – Kaposvár

A vörös téglákból épült templom 1929-ben készült el. A fő templomtest alaprajza görög kereszt, jobb oldalon található a szószék, középen az oltár, bal oldalon pedig a gyermekek keresztelőhelye van.

Az evangélikus közgyűlése 1925-ben döntött úgy, hogy saját templom építésébe kezd. A szükséges anyagi fedezet kölcsönből, valamint a hívektől téglajegyek formájában önkéntes adományokból szedték össze. Az épület megtervezésére Sándy Gyula műegyetemi tanárt kérték fel. Az elkészült épület felavatására 1929. június 23-án került sor.

Cím: Kossuth utca 39.


Városliget – Kaposvár

A Kaposvári Városliget a belvárostól 10 percre található, kiválóan alkalmas hely pihenésre és kikapcsolódásra, számos programlehetőséget kínál. A Városliget területén található játszótér, kerékpár pálya, Parkour pálya, Teqball pálya, Streetball pálya, görpark.Kaposvár - Városliget

A parkour olyan extrém sport, amelyben akadályokon keresztül jutunk el minél gyorsabban, a legkevesebb energia befektetéssel, egyik helyről a másikra.

A Városliget körül halad egy 1 kilométeres futópálya, a liget taván pedig vízibiciklizni is lehet, amennyiben az időjárás engedi.


Szivárvány Kultúrpalota

A Kultúrpalota Kaposvár történelmi városmagjában, a főtér közvetlen közelében található art deco stílusú épület. Díszítőelemeiben keverednek a magyaros és az idegen motívumok, főként az egyiptomi művészet elemei. Lamping József Kaposvári építész tervei alapján épült 1928-ban.Szivárvány kultúrpalota - Kaposvár
Eredetileg mozinak készült, országosan védett műemlék épület méltó helyszíne a város kulturális és művészeti eseményeinek, zenei rendezvényeknek, hangversenyeknek, színpadi előadásoknak, konferenciáknak. A Szivárvány Kultúrpalota 2012. december óta  az  – art mozi – hálózat tagjaként működik. Az intézmény programjainak gerincét a filmvetítések adják, vegyesen európai, magyar és amerikai alkotások.

Az épület egy teremmel rendelkezik, mely nagyjából 350 fő befogadására alkalmas.

Cím: Noszlopy Gáspár u. 5-7.


Kaposvári Aréna

A Kaposvári Aréna alapkő letételére 2017 május 3-án került sor, az elkészült épületet 2019 május 4-én adták át. Az aréna Kaposvár történelmi belvárosától északra, a Tisztviselőtelep és a Zaranyi lakótelep között található, a már régebben itt álló sportcsarnok közvetlen szomszédságában. A kavics alakú épület kívülről a rongálások ellen karcolásmentes lemezekkel van borítva.

Az épület magassága a padlószinttől mérve 20 méter, míg a küzdőtér feletti hasznos belmagasság 12,5 méter. Az aréna legnagyobb újdonsága a multifunkcionális kialakítás: a motorosan mozgatható mobillelátóknak köszönhetően akár a teljes, kétezer négyzetméteres küzdőtér is használható, amelyen így egyszerre több csapat is edzhet.

A csarnok teljes villamosvezeték-hálózata 21 kilométert tesz ki, míg a beszerelt gépészeti csővezetékek teljes hossza 6,8 kilométer. Az elektromos áram az épület saját transzformátorállomásán keresztül érkezik meg, sőt, a hozzá tartozó raktárépület tetején napelemeket is elhelyeztek. A küzdőtér fűtéséért és hűtéséért, valamint a friss levegővel történő ellátásáért 8 darab 15 000 légköbméteres teljesítményű légkezelő gép felel, az épület pedig rá van kötve a városi távhő hálózatra is.

Cím: Kaposvár, Arany János u. 97


Virágfürdő

A Kaposvári Virágfürdő Dunántúl legnagyobb egybefüggő vízfelületű fürdője. A 4400 négyzetméteres vízfelületen 17 féle, összesen 46 darab látványelem várja a látogatókat. Hátfalbefúvók, vízernyő, nyakzuhany, vízköpők, övzuhany, buzgárok, gejzírek, kamikaze csúszda, családi csúszda, anakonda, barlangcsúszda, fényjátékos piranha kamra, barlangvízesés, vízfüggöny, sodrófolyosó és vízgombák teszik élménnyé a fürdést.Kaposvár virágfürdő
A kaposvári gyógyvíz kiválóan alkalmas mozgásszervi megbetegedések, baleseti sérülések kezelésére, idegsebészeti műtétek utáni rehabilitációra, és eredményesen használható nőgyógyászati kezeléseknél is.

A gyermekek különálló gyermekmedencében fürödhetnek. Az élményfürdő mellett a Városi Fürdőben rendelkezésre áll egy 50 méteres, 8 pályás és egy 25 méteres, 5 pályás úszómedence, valamint a gyógyvízzel ellátott termálfürdő.

Cím: Csik Ferenc sétány 1.


Kaposvári Egyetem

A Kaposvári Egyetem a Pannon Agrártudományi Egyetem Állattenyésztési Kara, a Csokonai Vitéz Mihály Tanítóképző Főiskola és a Takarmánytermesztési Kutató Intézet összevonásával alakult meg 2000. január 1-jén. Az egyetem fő épülete Kaposvár külső területén fekszik.

Az intézmény megalapításában döntő szerepe volt Kaposvár Megyei Jogú Városnak, valamint Somogy Megye Önkormányzatának is, amelyek a jogelőd intézményeket anyagilag és erkölcsileg messzemenően támogatták, ezzel is kifejezve azt az igényüket, hogy Kaposváron önálló egyetem jöhessen létre.

Karok:

 • Agrár és környezettudományi kar
 • Gazdaságtudományi kar
 • Pedagógiai kar
 • Rippl-Rónai Művészeti kar

A Kaposvár határában fekvő 8 hektáros parkban elterülő diákváros Magyarország egyik legszebb kampusza. Az egyetem három kollégiumba helyezi el a hallgatóit, melyek közül az egyik szervesen összeépült a 250 ezer dokumentumot tartalmazó egyetemi könyvtárral, így a hallgatóknak ki sem kell lépni az épületből, hogy a jól felszerelt könyvtár szolgáltatásait igénybe vegyék.

Az egyetem főépületének bejáratnál oszlopokkal tartott hatalmas háromszöget helyeztek az épület tetejére, ez mellett egy egyedien kivitelezett hengeres épület áll.

Cím: Guba Sándor utca 40.


Kaposvár Plaza

Kaposvár első bevásárlóközpontja 2000. december 7-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Az egykori vár területének keleti részén épült, nagyjából 2,5 hektáros területen. Az épületben 48 üzlet, egy négytermes multiplex mozi, ételudvar, egy 2000 négyzetméteres szupermarket és játékterem található.Kaposvár Plaza
A tizenháromezer négyzetméter belső területű plaza 300 helyes parkolóval rendelkezik.