hétfő, július 22, 2024
Várak és Kastélyok

Nádasdy kastély

A Nádasdy kastély képe az angol Tudor-kori kastélyokra emlékeztet. A Schmidegg grófok 1736-ban szerezték meg a Ladányi birtokot, ahol egy kisebb kastélyt építettek. A gróf Nádasdy család 1851-ben vásárolta meg tőlük Sárladányt, melynek nevét később Nádasdladányra változtatták. 

A kastélyt 1873-76 között Nádasdy Ferenc építette át Tudor-stílusban, valamint építette ki a 24 hektár területű kastélyparkot.
Nádasdy kastély - Nádasladány
Főszárnya emeletes, mellékszárnya földszintes kiképzést kapott. Az L alakú épület főszárnyát üvegezett árkád köti össze a mellékszárnnyal, amely követi a főszárny architektúráját.A Nádasdy kastély annak idején modernek számított. Volt benne vízvezeték, légfűtés, gázvilágítás, telefon hálózat (beszélőcső-hálózat), valamint föld alatt síneken keresztül hozták az ételt a távoli konyhából. A konyhát a kastélytól külön álló épületbe telepítették, melyet földalatti alagút kötött össze a főépülettel.
Nádasdy kastély - Nádasladány
Nádasdy kastély - Nádasladány
A munkálatokat Hübner Nándor építész és Linzbauer István budapesti műépítész tervei alapján végezték.

A kastélyban több helyen is látható a család címere, melynek fő alakja egy vadkacsa. Állítólag IV. Béla magyar király a Muhi csatavesztés után a tatárok elől a birtok nádasában bujkált. Rejtekhelyét csak a Nádasdyak ismerték, akik az uralkodónak folyamatosan vadrécéket vittek étel gyanánt. A tatárvész elmúltával IV. Béla hálás a nádasdiaknak, címert adományoznak nekik, amelynek fő eleme a vadruca.

A birtokot tájkép jellegű park övezte, különleges növényekkel, mesterséges tóval, vízeséssel, víztoronnyal. A kastély mellett egykor pálmaház állt, valamivel távolabb pedig egy fácánkeltető.

A kastély és a hozzá tartozó kert 1945-ig volt a Nádasdy család birtokában.


A Kastély látogatása

Sok egykori főúri otthon vesztette el teljes berendezését a II. világháború alatt. A Nádasdyak kastélya is hatalmas károkat szenvedett, de festményei, metszetei, bútorai, fényképei közül többet megmentettek a családtagok és egykori személyzetük tagjai.

A kastélyban az alábbi termek tekinthetők meg.

Földszint:

 • Előcsarnok
 • Ősök csarnoka
 • Kis szalon
 • Nagy szalon
 • Télikert
 • Írószoba
 • Könyvtár
 • Reggeliző
 • Biliárdterem

Emelet:

 • Nevelőnő szobája
 • Játszószoba
 • Grófi háló
 • Fürdőszoba
 • Nádasdy Ferenc emlékszoba

Ősök csarnoka

A Nádasdy kastély termei közül talán a legkiemelkedőbb a családi arcképcsarnok, az Ősök csarnoka.

A csarnokot az ősök képmásai díszítették, ott tartották a családi összejöveteleket is. Az ősök csarnokának nevezetes alkotása volt a család hatalmát megalapozó Nádasdy Tamás Nádort és feleségét, Kanizsai Orsolyát, valamint fiukat, a török elleni harc dicsőséges hadvezérét, a Fekete béget, Nádasdy Ferencet ábrázoló festmény is.
Ősök csarnoka - Nádasdy kastély
A két leghíresebb festményt Benczúr Gyula készítette az építtetőről, gróf Nádasdy Ferencről és feleségéről, Zichy Ilonáról. A csarnokot egykor hatalmas márványkandallóval fűtötték. A mennyezetet és a falakat kovácsoltvas csillárok és kandeláberek díszítették.
Ősök csarnoka - Nádasdy kastély
Az ősök csarnoka az épület földszintjén található, a terem pompás díszítése ma is megcsodálható. A homlokzathoz hasonlóan az Angliát idéző terem a hazai historizmus egyik legszebb belső tere.


Könyvtár

A Nádasdy kastély egykori könyvgyűjteménye jelenleg az Országos Széchenyi könyvtár és keszthelyi Kastélymúzeum tulajdonában van.

A kastély kétszintes könyvtárterme a földszinten található, a felső galériába csigalépcső vezet fel. Az eredetileg több mint 25.000 kötetes eklektikus Nádasdy-könyvtár, valamint az ősök csarnoka asztalos munkáit Thék Endre műhelyében végezték. Ma is megtekinthető a galériás polcrendszer, a csigalépcső, a kazettás mennyezet.Nádasdy kastély - könyvtárteremA könyvtár és az ősök csarnoka csillárai, a falikarok és a könyvtár galéria korlátja a kor egyik legkiválóbb mesterének, Jungfer Gyulának a műhelyéből származik.


Nagy szalon

A társasági élet központját jelentő szalon falait derékmagasságig lambéria fedte, felette kárpit volt. Két falán egy-egy neoreneszánsz kandalló állt. Itt helyezték el a hagyományok szerint a család legértékesebb műkincseit.

A terem legértékesebb dísze egy többalakos jelenetsort ábrázoló selyemgobelin volt. Falain itáliai, németalföldi, spanyol és francia mesterek értékes képei függtek. A nagy szalonba a magyar állam által visszavásárolt, eredeti, egykor ide tartozó festményeket csodálhatunk meg.
Nádasdy kastély - Nagy szalon
Korabeli fényképek alapján a Nádasdy kastély szalonjának berendezései kényelmes székekből, fotelekből, pamlagokból állt, melyeket asztalok köré csoportosítottak. A szalonban egy zongora is megtalálható volt, mivel a helyiség a zenehallgatás helyszíne is volt.

Ebben a teremben is megjelentek a családi kultuszt erősítő elemek, mint a főpárkány frízében a família címere és a grófi korona ismétlődése.


Kis szalon

Míg a férfiak a nagy szalonbeli vagy ebédlőbeli társaságból a biliárdterembe vonulhattak, addig a hölgyeket a kis szalon, vagy más néven a budoár várta.
Kis szalon - Nádasdy kastély
A kastély 1893-as leírása szerint a csodás keleti és európai bútorok, a márványkandalló, a gyönyörű tükrök, porcelánok, és a főként vallási témájú festmények úgy voltak elrendezve, ahogy Zichy Ilona tervezte azt. Kegyeletből azonban senki sem használta a helyiséget.


Kastélykert

A Nádasdy kastély körül már létező park helyén angol parkot alakítottak ki a 19. század utolsó harmadában, melynek leglátványosabb része a tó és annak környéke volt. A tó melletti dombon még ma is áll a bástyaszerű víztorony, ami valószínűleg a park ellátását szolgáló vízrendszer része volt.
A tavon állt egy romantikus sziget, mellette pedig látványosságként egy vízesés. A park dísze a Pálmaház volt, valamint egy parasztház, mely a gróf gyermekeinek szolgált játszóházul.
Nádasdy kastély - Nádasladány
Nádasdy kastély - Nádasladány
A víz mindig is kiemelt szerepű volt a kertekben, ezért a Nádasdy-kastély tájképi kertjében is számos formában megjelent. A kezdeti kisebb tavat 1889-1891 között növelték meg a ma is látható méretére Hauszmann Alajos tervei alapján.
A vizet a település északi felén folyó Malom-csatornából szállították az uradalom területére.
Nádasdy kastély - Nádasladány
Nádasdy kastély - Nádasladány
Télen a befagyott tó korcsolyázáshoz biztosított lehetőséget a grófi család és vendégei részére. A víztorony hóval borított dombja pedig szánkózásra adott lehetőséget.

A park északnyugati sarkába templomot építettek, valamint a főbejárati kapu mellé egy portát is.


A második világháború után a Nádasdy család elmenekült, az épületet kifosztották. A Nádasdy kastély 1982-ben a Honvédelmi Minisztérium birtokába került, majd egészen 1992-ig üresen állt.

Az épület 1993-ban lett kiemelt műemlékké nyilvánítva, majd a magyar állam tulajdonába, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának vagyonkezelésébe került.

A Nádasdy Kastély és a hozzá tartozó park ma múzeumként nyitva áll a nyilvánosság előtt. A Nemzeti kastélyprogram keretében 2017 őszén megkezdődött felújítása után 2021 augusztusa óta újra látogatható.