Nádasdy kastély

A Nádasdy kastély képe az angol Tudor-kori kastélyokra emlékeztet. A Schmidegg grófok 1736-ban szerezték meg a Ladányi birtokot, ahol egy kisebb kastélyt építettek. A gróf Nádasdy család 1851-ben vásárolta meg tőlük Sárladányt, melynek nevét később Nádasdladányra változtatták. 

A kastélyt 1873-76 között Nádasdy Ferenc építette át eklektikus (neogótikus) stílusban, valamint építette ki a 24 hektár területű kastélyparkot.

Főszárnya emeletes, mellékszárnya földszintes kiképzést kapott. Az L alakú épület főszárnyát üvegezett árkád köti össze a mellékszárnnyal, amely követi a főszárny architektúráját.A kastély annak idején modernek számított. Volt benne vízvezeték, légfűtés, gázvilágítás, telefon hálózat (beszélőcső-hálózat), valamint föld alatt síneken keresztül hozták az ételt a távoli konyhából. A konyhát a kastélytól külön álló épületbe telepítették, melyet földalatti alagút kötött össze a főépülettel.

A birtokot tájkép jellegű park övezte, különleges növényekkel, mesterséges tóval, vízeséssel, víztoronnyal. A kastély mellett egykor pálmaház állt, valamivel távolabb pedig egy fácánkeltető.

A Nádasdy kastély termei közül talán a legkiemelkedőbb a családi arcképcsarnok, az Ősök csarnoka.

A csarnokot az ősök képmásai díszítették, ott tartották a családi összejöveteleket is. Az ősök csarnokának nevezetes alkotása volt a család hatalmát megalapozó Nádasdy Tamás nádort és feleségét, Kanizsai Orsolyát, valamint fiukat, a török elleni harc dicsőséges hadvezérét, a Fekete béget, Nádasdy Ferencet ábrázoló festmény is. Ősök csarnokaA két leghíresebb festményt Benczúr Gyula készítette az építtetőről, gróf Nádasdy Ferencről és feleségéről, Zichy Ilonáról. A csarnokot egykor hatalmas márványkandallóval fűtötték. A mennyezetet és a falakat kovácsoltvas csillárok és kandeláberek díszítették.

Az ősök csarnoka az épület földszintjén található, a terem pompás díszítése ma is megcsodálható.


A Nádasdy kastély egykori könyvgyűjteménye jelenleg az Országos Széchenyi könyvtár és keszthelyi Kastélymúzeum tulajdonában van.

A kastély kétszintes könyvtárterme a földszinten található, a felső galériába csigalépcső vezet fel. Az eredetileg több mint 25.000 kötetes eklektikus Nádasdy-könyvtár, valamint az ősök csarnoka asztalos munkáit Thék Endre műhelyében végezték. Ma is megtekinthető a galériás polcrendszer, a csigalépcső, a kazettás mennyezet.Nádasdy kastély - könyvtárteremA könyvtár és az ősök csarnoka csillárai, a falikarok és a könyvtár galéria korlátja a kor egyik legkiválóbb mesterének, Jungfer Gyulának a műhelyéből származik.


A társasági élet központját jelentő szalon falait derékmagasságig lambéria fedte, felette kárpit volt. Két falán egy-egy neoreneszánsz kandalló állt. Itt helyezték el a hagyományok szerint a család legértékesebb műkincseit.

A terem legértékesebb dísze egy többalakos jelenetsort ábrázoló selyemgobelin volt. Falain itáliai, németalföldi, spanyol és francia mesterek értékes képei függtek. A nagy szalonba a magyar állam által visszavásárolt, eredeti, egykor ide tartozó festményeket csodálhatunk meg.

Korabeli fényképek alapján a Nádasdy kastély szalonjának berendezései kényelmes székekből, fotelekből, pamlagokból állt, melyeket asztalok köré csoportosítottak. A szalonban egy zongora is megtalálható volt, mivel a helyiség a zenehallgatás helyszíne is volt.


Kastélykert

A Nádasdy kastély körül már létező park helyén angol parkot alakítottak ki a 19. század utolsó harmadában, melynek leglátványosabb része a tó és annak környéke volt. A tó melletti dombon még ma is áll a bástyaszerű víztorony, ami valószínűleg a park ellátását szolgáló vízrendszer része volt.
A tavon állt egy romantikus sziget, mellette pedig látványosságként egy vízesés. A park dísze a Pálmaház volt, valamint egy parasztház, mely a gróf gyermekeinek szolgált játszóházul.

A park északnyugati sarkába templomot építettek, valamint a főbejárati kapu mellé egy portát is.


A második világháború után a Nádasdy család elmenekült, az épületet kifosztották. A Nádasdy kastély 1982-ben a Honvédelmi Minisztérium birtokába került, majd egészen 1992-ig üresen állt.

Az épület 1993-ban lett kiemelt műemlékké nyilvánítva, majd a magyar állam tulajdonába, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának vagyonkezelésébe került.

A Nádasdy Kastély és a hozzá tartozó park ma múzeumként nyitva áll a nyilvánosság előtt, földszintjének egy része felújítva és berendezve fogadja a látogatókat.