hétfő, július 22, 2024
Várak és Kastélyok

Esterházy kastély – Fertőd

A fertődi Esterházy kastély épületegyüttese és a benne látható kortörténeti kiállítás Fertőd város fő nevezetessége, Magyarország egyik kiemelkedő turisztikai látnivalója, méltán képezi a világörökség részét.

Fénykora (1768 – 1790) Esterházy „Fényes” Miklós herceghez kötődik, aki a XVIII. században hozta létre uralkodói udvarokhoz mérhető rezidenciáját.

A fertődi Esterházy kastély épületegyüttese a bécsi Schönbrunni kastély és a Versailles-i kastély méltó párja.

Az Esterházy kastély Magyarország harmadik legjelentősebb épületegyüttese. Mai formáját a XVIII. század második felében nyerte el. Esterházy József 20 szobás vadászlakját Miklós herceg és hitvese, Cziráky Margit grófnő alakítatta át, és tette a család legkedveltebb tartózkodási helyévé.A kastély külső homlokzatán a barokk stílus szinte minden jellegzetes díszítőeleme megtalálható. Fantasztikus az alkalmazott szimmetria, a középről induló íves karú díszlépcső, amely az emeleti Zeneterembe és Díszterembe vezet. Ahogyan a neve is mutatja, a pompát amúgy is kedvelő Miklós udvarát a fényűzés jellemezte.

A fertődi Esterházy kastély méretei is igen lenyűgözőek. Fő homlokzata 100 méter hosszú, szárnyai pedig 48 méteresek. Az épületben 126 szobát találhatunk, mindegyik gazdag rokokó díszítéssel és berendezéssel készült. Az épület középpontjának az emeleti díszterem és az ahhoz kapcsolódó zeneterem számít. A zeneterem a díszterem előteréül szolgált. A 9 méter magas 10 méter széles és 13 méter hosszú terem falait jón fél pillérek tagolják. A kastély belsejéből is és az udvarról is egy-egy díszes kőlépcső vezet az emeleti zeneterembe.

Miklós herceg a 18. század barokk–rokokó pompájának minden eszközét felhasználva operaházat, bábszínházat építtetett fertődi kastélyában. Ehhez német színtársulatokat, olasz és francia balett-táncosokat alkalmazott. Híres zenekarának karmestere Joseph Haydn, a kiváló osztrák zeneszerző volt, a család házi zeneszerzője és karmestereként. Az első nagyszabású ünnepséget 1770-ben rendezték, amikor a herceg bemutatta az udvartartását a bécsi arisztokráciának.

Fertőd, Joseph Haydn u. 2.