hétfő, július 22, 2024
TavakTermészet

Naplás-tó

A Naplás-tó Budapest XVI. kerületében található, a főváros egyik legnagyobb mesterséges tava. A Naplás-tó kedvelt kirándulóhely a Budapestiek körében, hiszen a tó és környéke gazdag természeti értékekkel, pihenési és szabadidős tevékenységekkel várja a látogatókat.

Története egészen az 1970-es évekre nyúlik vissza, amikor is a Szilas-patak felduzzasztásával hozták létre ezt a mesterséges tavat. Eredetileg a mezőgazdasági öntözés és az árvízvédelem céljából alakították ki, ám az évek során egyre inkább a természetkedvelők és a kirándulók pihenőhelyévé vált.

A Naplás-tó és környéke természeti értékekben gazdag terület, amely számos védett növény- és állatfaj otthona. A tavat körülvevő nádasok, erdős területek és rétek kiváló élőhelyet biztosítanak különböző madárfajoknak, így a terület madármegfigyelők számára is kedvelt célpont. A változatos élőhelyegyüttesen több, mint 200 madárfajt figyeltek meg, ezért évről évre megrendezik itt a nyilvános nyárvégi gyűrűzést (2013 óta) és az őszi európai madármegfigyelő napokat (2005 óta) a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében. A terület része a Pesti-síkság Tájvédelmi Körzetnek, ami biztosítja a természetes környezet védelmét és a fenntartható turizmus feltételeinek megteremtését. A természetvédelmi oltalom alatt álló terület célja, hogy megőrizze és védje a helyi élővilágot, miközben lehetőséget biztosít a környezeti nevelésre és a természettel való harmonikus együttélésre.

A tó körül kiépített sétautak és kerékpárutak, számos pihenőhely és piknikezésre alkalmas terület található. A tó partján elhelyezett padok és asztalok mellett tűzrakó helyek is rendelkezésre állnak.
Naplás-tó Budapest
A Naplás-tó területén különös figyelmet fordítanak a környezetvédelemre és a fenntarthatóságra. Az itt található természetvédelmi terület célja, hogy megőrizze a helyi ökoszisztéma egyensúlyát és biztosítsa a biodiverzitás fennmaradását. A látogatók számára tájékoztató táblák nyújtanak információt a helyi élővilágról és a természetvédelem fontosságáról, ezzel is ösztönözve őket a környezettudatos magatartásra.
Naplás-tó Budapest
A 16 hektáros tó hatalmas vízmennyiségét a nyugati oldalon létesített gát tartja vissza, melynek tetején kiépített aszfaltút található. Jól megfigyelhető, hogy a Naplástól nyugatra lévő Alsó-láprét méterekkel alacsonyabban helyezkedik el, mint a tó vízszintje. A gát védelmét egy túlfolyó biztosítja, amely nagyjából 3 méteren tartja a vízszintet.

A Naplás-tóban, hivatalosan víztározóban FÜRÖDNI TILOS!

A Naplás-tó elérhetősége:

A Naplás-tó könnyen megközelíthető Budapest különböző részeiről, mind tömegközlekedéssel, mind autóval. A legközelebbi buszmegállók és vasútállomások rövid sétára találhatók a tótól, így a főváros központjából is egyszerűen elérhető. Az autóval érkezők számára parkolóhelyek állnak rendelkezésre a tó közelében, így kényelmesen megközelíthető.