hétfő, július 22, 2024
TavakTelepülések

Abádszalók

Abádszalók Jász-Nagykun-Szolnok megyében, az Észak-Alföldi régióban, a Tisza-tó partján fekszik, Tiszafüred és Szolnok között. Abádszalók a Tisza-tó legkiépítettebb idegenforgalmi központja, nagyjából 5000 fős település. A település TiszaAbád és TiszaSzalók egyesülésével jött létre 1896-ban.A Tisza-tó létrehozása valamint a kiskörei vízlépcső megépítése jelentős változásokat hozott a település életében. A Tisza-tó szigetekkel tarkított, mesterségesen létrehozott 127 négyzetkilométer nagyságú árterületéből 14 négyzetkilométer egybefüggő, szabad vízfelülete Abádszalóknál található. Ennek köszönhetően mára a vízi sportok, a horgászat, a vadászat szerelmeseinek paradicsomává vált.

Abádszalóki Nyár

Abádszalók méltán híres nyári rendezvénysorozatáról mely az Abádszalóki Nyár nevet viseli. A rendezvények egész nyáron át tartanak, melyek közül mindenki saját maga érdeklődési körének megfelelően választhat kulturális, képzőművészeti vagy sport témájú eseményekből, rendezvényekből. Évente százezrek keresik fel a települést. A programok között minden korosztály megtalálja a maga számára a megfelelő kikapcsolódás lehetőségét. A rendezvények elsősorban a tópartra és annak környékére összpontosulnak.

Abádszalók Nyári Programjai


Tisza-tó strand

Abádszalók legfőbb turisztikai vonzereje természetesen a Tisza-tó, mely vízparti üdülések helyszíne, a vízi sportok paradicsoma. Pezsgő a strandi élet, beach hangulat, disco-k, koncertek, élmény-gazdag programok váltják egymást. A Tisza-tó strand területén a 400 méter hosszú partszakaszon árnyas és napozásra is alkalmas pázs ad lehetőséget a strandolóknak.Tisza-tó AbádszalókA parton étterem, játékterem, mini golf, trambulin, disco, céllövölde és sok más egyéb szórakozási lehetőség várja a vendégeket. Bőséges nyári program, igazi színes kavalkád teszi hangossá a partszakaszt. A kiváló hűs, árnyas horgászhelyek miatt a horgászoknak is kedvelt célpontja.


Abádszalók látnivalók

 

TiszaAbád és TiszaSzalók egyesítésének emlékműve

Abádszalók a nevét 1896-ban kapta, mikor a település létrejött TiszaAbád és TiszaSzalók egyesülésével. Ennek az eseménynek állít emléket a csipesz alakú szobor. A csipesz két szára a két községet, a köztük található acélrugó pedig az összetartó emberek közösségét jelképezi.Emlékmű AbádszalókAz emlékmű egy helyi fafaragó művész alkotása, melyet 2005-ban avattak fel, Abádszalók várossá nyilvánítása alkalmából. A várossá avatás dátumát az emlékmű talapzata előtt látható kőoszlop őrzi.

Cím: 5241 Abádszalók, István Király út.


Babamúzeum és Faluház

A Faluház és népviseletbe öltöztetett babák múzeuma sokféle látnivalót kínál az Abádszalókra érkező vendégeknek. A folyosón a 19. század fordulójának éveiből származó használati tárgyak vannak. Itt a kismesterségek közül a bognár, kötélgyártás, csipkeverés eszközei is megtekinthetők. A múzeum legnagyobb részét a népviseletbe öltözött babák foglalják el. Steigauf Józsefné kutató és készítő munkájának eredményeként a Kárpát-medence valamint a föld országainak viseleteiből több mint 700 rend ruhájának hiteles kicsinyített mása tekinthető meg három helységben.Babamúzeum - AbádszalókA babák mérete lehetővé teszi, hogy a legbonyolultabb hímzést, szabást sem kelljen stilizálni.
Értéküket növeli, hogy minden öltözetben eredeti textília is van. Szakemberek megítélése szerint elmondhatjuk, hogy az Európa leggazdagabb viselet együttese.A falakat borító gazdag falvédő gyűjtemény szövegeinek böngészése érdekes szórakozást jelent. Az épületben található egy berendezett paraszt tisztaszoba, melynek bútorzata szintén ebből a korból származik. A negyedik szobában diplomaták, államfők adományaként érkezett 70 ország közel 300 db viseletes babájában is gyönyörködhetnek a látogatók.

Forrás: http://www.abadszalok.hu/index.php?be=t1&hir=29&m=m13

Cím: Abádszalók, István Király út 41.


Szent Kereszt felmagasztalása templom – Katolikus Plébánia

A települések, melyekből Abádszalók megalakult, a török hódoltság alatt elnéptelenedtek. Az 1700-as években kezdődtek meg a betelepítések, melynek eredményekén az 1770-es évekre már nagyszámú katolikus jobbágyot sikerült betelepíteni. Ekkor már igény volt arra, hogy a katolikus lakosság lelki gondozását ne más településekről lássák el, hanem ez helyben történjen. Először gróf Forgách Jánosné építtetett vályogból nyilvános kápolnát Abádon. Ezután a paplak épült meg Szalókon.Katolikus templom - AbádszalókA régi templom tégláinak felhasználásával 1773. augusztus 22-én az alapkő letételével megkezdődött a mai formában látható barokk stílusú templom építése. Az építés költségeit Orczy Lőrinc, Radics Mihály és Für Lukács közbirtokosok adományai fedezték. A templomot már 1774-ben használatba vehették a hívek, melyet a Szent Kereszt Felmagasztalása tiszteletére szentelték fel.


Abádi Major Minifalva – Abádszalók

A minifalva egy egyedi szabadtéri, néprajzi kiállítás. A Tisza-tó mentén épített jellegzetes régi paraszti porták kicsinyített másai tekinthetők meg.Minifalva - AbádszalókNyitva tartás: május 1-től október 31-ig.

Cím: 5241 Abádszalók, Abádi Major tanya Külterület.
Koordináták: É 47° 28′ 30″, K 20° 35′ 56″


Abádszalóki Csipkeverők és Alkotók Háza

Az Abádszalóki Csipkeverők házát a Magyarországi Régiós közösségek Egyesülete hozta létre. Az itt kiállított abádi csipkék és nagykunsági csipkék egyedi stílusuk miatt különlegesnek számítanak a hazai vert csipke történetében. A csipkeház nemcsak múzeumként működik, hanem lehetőséget ad csipkeverő kurzusok tartására, valamint a Tisza-tó környékén élő népművészek bemutatkozására is. A csipkeház egy felújított régi módos parasztház, melyben egykor a kántortanító lakott.Csipkeverők háza - AbádszalókA Csipkeverők háza két állandó, valamint egy időszakos kiállítással várja a látogatókat. Állandó tárlatként Simon Istvánné csipkeverő népi iparművész és Mátyus Lajosné vert csipke készítő alkotásait tekinthetik meg a látogatók. A kis galéria időszakos kiállításai folyamatosan cserélődnek. Az alapítók terve szerint a kis galéria egyfajta kitekintő lesz, ahol nem kizárólag csipkeverők, hanem a népművészet más területein dolgozó alkotók, fotósok kiállítását is bemutatják.

Cím: Abádszalók, Ezüstkalász út 11.


Református Templom – Abádszalók

Az Abádszalóki református templom egy korábbi fatemplom helyén épült 1789-ben, majd 1887-ben felújították. A templom egyhajós, keleti részén poligonális záródású, 320 ülőhellyel és 100 állóhellyel rendelkező épület. Berendezései copfstílusban épültek. A templom 3 haranggal, valamint kiváló hangminőségű digitális orgonával felszerelt, amely hangversenyek tartására is alkalmas.Református templom - AbádszalókA templom legutolsó külső felújítása 1998-2000 között volt, míg belső felújítása 2001-2002-ben történt. Ekkor a padozat és a kazettás mennyezet javítása is megtörtént, valamint kiépítésre került a fűtés. A felújítások állami támogatásból valósultak meg, a faragott csillárok pedig egyéni adományokból.