hétfő, április 15, 2024
Parkok

Aggteleki Nemzeti Park

Az Aggteleki Nemzeti Park 1985-ben jött létre a Gömör-Tornai-karszt földtani természeti értékei, felszíni formái és barlangjai védelmére. Ez a első nemzeti parkja hazánknak, mely kifejezetten a földtani természeti értékek, a felszíni formák és a felszín alatt húzódó barlangok megóvására hoztak létre.

A Nemzeti Park területe közel 20 000 hektár, melyen 280 db kisebb-nagyobb barlang található. 1995-ben a Szlovák-karszt barlangjaival együtt, felkerültek az UNESCO Világörökség listájára. Maga a park a Sajó és a Hernád folyó között helyezkedik el, alapvetően alacsonyhegységi-dombsági szinten, csak néhány pontja éri el a középhegységi magasságot.

Az Aggteleki Nemzeti Park barlangjai alapvetően egy egységet képeznek, ám számos különböző keletkezésű és változatos formavilágú barlang létezik a területén. Léteznek függőleges barlangok, zsombolyok, víznyelőbarlangok, forrásbarlangok, aktív patakos barlangok és időszakosan aktívak, valamint kristálybarlangok.Aggteleki Nemzeti ParkForrás: Aggteleki Nemzeti Park

 

Története:

Az Aggteleki Nemzeti Park 1985. január 1-jén alakult meg 19.708 hektáros területen, az Aggteleki Tájvédelmi Körzet helyén. Székhelye eleinte a Baradla barlang fogadóterében található Turistaszálló épületében volt, mely idővel átkerült Jósvafőre. Később az Aggteleki Nemzeti Park I. fokú természetvédelmi hatósági jogkört kapott, amit a hozzárendelt illetékességi területen  (a Sajó, a Hernád és az országhatár által határolt terület) lát el.

A parkot 2001-ben bővítették az Esztramos-hegy egészének védetté nyilvánításával, területe ekkor érte el a 20 170 hektárt.