kedd, május 21, 2024
Települések

Százhalombatta

Magyarország dunántúli tájegységének közel húszezer lakosú, fiatal városa Százhalombatta, mely 27 kilométerre délre fekszik Budapesttől. Százhalombatta a dél-Budai Kistérség kiemelkedő települése, amely könnyen elérhető autóúton, autópályán, tömegközlekedéssel, valamint hajóval is. A Benta-patak itt folyik a Dunába.

Százhalombatta környéke a bronzkor óta lakott. A város bővelkedik régészeti emlékekben és feltárásokban. A modern kisváros múltbéli örökségét megbecsülve, korábbi ipari jellegét megtartva mégis megújult arculatát mutatja a vendégeinek. Nevét a város határában található 123 vaskori halomsírról kapta.


Százhalombatta látnivalók

Szent István tér

Százhalombatta főtere a modern városközpont kialakításnak egy jól sikerült példája. A Szent István tér szökőkútjaival, köztéri szobraival, harangjátékkal, virágágyásaival különleges élményt nyújt az itt lakóknak és az ide látogatóknak egyaránt. Minden évszakban több ezren látogatják  az itt megrendezett fesztiválokat, koncerteket.

Szerb templom és múzeum

A faluba települő szerbek az első szerb ortodox templomot fából építették 1720-ban, majd 1750-ben felépítették az Óváros képét a mai napig meghatározó barokk stílusú Kisboldogasszony templomot. Az ortodox kultúrát őrzi a templom közelében található közösségi ház és Egyházi Múzeum is.

Szent László Templom

A Szent László templom szecessziós stílusban épült 1910-ben a hívek adományaiból. A templom az óvárosban található, nem messze a szerb ortodox templomtól. A templom előtt II. világháborús  emlékmű található, melynek tervezője Domokos Béla érdi szobrászművész.

Szent István templom

A főtéren található,  Makovecz Imre által tervezett templomot 1996. augusztus 19-én szentelték fel Szent István tiszteletére. A tervezőt a Százhalombattának is nevet adó vaskori halmok ihlették, ezért az épület három domb alakját formázza.

Régészeti park

Százhalombatta régészeti parkja  Magyarország első őskori szabadtéri múzeuma, a város északi részén, 3,5 hektár területen helyezkedik el. A településnek nevet adó 2700 éves sírhalmok között az őskorból fennmaradó származó házak, kemencék, melléképületek hiteles rekonstrukcióit tekinthetjük meg.regeszeti-park
A látogatók bemehetnek a rekonstruált halomsírba, ahol hang és fényfényeffektusokkal kísért többnyelvű ismeretterjesztő film segítségével a korszak temetési szertartásaival ismerkedhetnek meg.A külön egységet alkotó vaskori falu épületeit a Kr.e. 1-5 század közötti időszakból ismert régészeti adatok alapján építették. A vaskori falu főbb látnivalói: szövőház, tömör agyagfalú lakóház, kemencés lakóház, féltetős melléképület. Külön épület szolgál az őskori anyagféleségek (agyag, kő, bőr, bronz), alkalmazott technikák, jellegzetes szerszámformák bemutatására.

www.matricamuzeum.hu

2440 Százhalombatta,
Poroszlai Ildikó u. 2.


Matrica Múzeum

Matrica a mai Százhalombatta területén lévő római település volt a K.r. u. I-IV. században, ennek a nevét viseli a Matrica Múzeum. A múzeum 1987-ban jött létre. Az itt végzett ásatások leletei megtekinthetőek a kiállításon, valamint a Dunafüreden helyreállított római fürdő is látogatható. A Művelődési Minisztérium 1988-ban városi múzeummá nyilvánította, 1989-ben pedig tájmúzeumi rangra emelte.

2440, Százhalombatta Gesztenyés út 1-3.