vasárnap, július 21, 2024
Várak és Kastélyok

Andrássy kastély – Tiszadob

A Tiszadobi Andrássy kastély 1880 és 1885 között épült, idősebb Andrássy Gyula, az Osztrák-Magyar Monarchia első külügyminisztere megbízásából. A kastély Alpár Ignác tervei alapján épült egy magaslaton, a Tisza partjához közel.

Az épületet 500 hektáros park veszi körül, melyet Gróf Andrássy Gyula kezdte el építtetni, amit később fia folytatott. A parkot kelet felől a Tisza határolja, távolabbi részeit pedig ártéri erdők alkotják.Andrássy kastély - TiszadobA park kastélyhoz közelebb eső részén angolkertszerű park fogadta a vendégeket öreg mocsári tölgyekkel, platánokkal, tiszteletparancsoló tölgyóriásokkal. A romantikus külsejű kastély mintája valószínűleg egy Loire-menti várkastély volt.

A tiszadobi Andrássy kastély Tiszadob települése Monoki Anna hozományaként került az Andrássy család birtokai közé a 17. század közepén, egészen 1945-ig a birtokolták a települést. A kastély a család több generációjának szolgált lakhelyéül.

Az első világháborúban az épület belső berendezése szinte teljesen megsemmisült. A második világháborút követően az épület állami kézbe került, melyben 1950-től 2007-ig gyermekotthon működött.

A kastély

A kastély egy U alaprajzú 3000 négyzetméteres épület, melynek négy sarkán egy-egy torony emelkedik. A tornyok a délnyugati és az északkeleti sarkokon kerek, míg az északnyugati és a délkeleti sarkokon szögletes. Az épület 5 szintből áll, melybe a pinceszint és a tetőtér is bele tartozik. Az előtérben, a kastély korábbi lovagtermében jelenleg múzeumi ajándékbolt működik.Andrássy kastély - TiszadobA kastély bejáratától díszített, fafaragásos lépcső vezet fel a felső emeletekre. Az Andrássyak címere a főbejárat fölötti színes ablakokon látható, a terrazzo padlóburkolat közepén a márványmozaik oroszlán címerállatuk a hatalmat, az erőt jelképezi. A földszinten található a 110 négyzetméteres nagyszalon, nyugati felén terasszal, keleti felén zárt erkéllyel.

Az Andrássy kastély egyik érdekessége, hogy a 4 évszaknak megfelelően 4 bejárata van, a 12 hónapnak megfelelően 12 tornya, az 52 hétnek megfelelően 52 szobája, és a 365 napnak megfelelően 365 ablakszeme van. 1910-ben ide helyezték át a Rippl-Rónai tervezte Andrássy-ebédlőt, amely Róth Miksa csodálatos üvegablakával a kastély egyik fő látványossága.

Kastélypark

Az Andrássy kastély parkja 8 hektár alapterületű, melyet északról egy 500 hektáros ősfás gazdasági erdő határol. A parknak egyedülálló nevezetessége a középkori liliom rajzolatú bukszus labirintus, benne a Fadrusz János tervei alapján készült Lányszöktetés című szoborral.

Az Andrássy kastély felújítása

A leromlott állapotú kastélyt 2011 tavaszán kezdték felújítani, melynek során a teljes kastély és a park is felújításra került. Erre a célra a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Önkormányzat 1,7 milliárd forint uniós támogatást nyert. A munkálatok során régészeti leleteket is találtak, melyek még a 2010-ben elkezdett feltárási munkálatok során kerültek elő. A felújításnak köszönhetően ma már egy többfunkciós épület áll a látogatók rendelkezésére. A pince szinten lett kialakítva a 100 fő ellátására alkalmas konyha, mely a földszinti éttermet tudja kiszolgálni rendezvények, különleges események alkalmával. A földszinten a kastély egykor híres fekete ebédlőjének, a korábbi nagy ebédlőnek a helyén éttermet alakítottak ki.

A kastély látogatása

A kastély és a parkja folyamatosan látogatható, keddtől vasárnapig, 10 és 16 óra között.
Teljes árú jegy: 1000 Ft/fő.

cím: 4456 Tiszadob, Bocskai utca 59.