hétfő, április 15, 2024
Települések

Sárospatak

Sárospatak észak-magyarországi város Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Miskolctól nagyjából 70 km-re fekszik északkeletre, a Bodrog folyó mentén, Tokaj-Hegyalja és az Alföld találkozásánál.

Sárospatak a középkor óta jelentős jelentős település Magyarországon, azonban már az őskorban is lakott volt. A tokaji bortermelő vidéken elhelyezkedő települést a múlt században Bodrogparti Athénnek is nevezték. Sárospatak lakossága nagyjából 12.000 fő, területe 139 km2.A településen a szőlőtermelést a 12. században betelepült olasz telepesek tették világhírűvé. Sárospatak a szabad királyi városi rangot Zsigmond királytól kapta 1429-ben. A vásártartási jogot Mátyás királytól 1460-ban.

A műemlékekben gazdag várost nemzedékekre fontos kulturális centrummá tette Református Kollégiuma, amely a 16. század közepétől az oktatás egyik legerősebb magyarországi bástyája volt.

A híres Sárospataki várban működő Rákóczi Múzeum mellett számos hagyományos fesztiválnak és rendezvénynek ad otthont a város.


Sárospatak látnivalók

Rákóczi vár

A Sárospataki Rákóczi vár Magyarország egyik legismertebb vára, Sárospatak legjelentősebb műemléke. A hazai késő reneszánsz építészet legértékesebb együttesei közé tartozik. A Bodrog partján álló eredeti várat Perényi Péter főispán 1534 és 1542 között építette családi székhelyként.Rákóczi vár - vörös toronyA Rákóczi vár magva, és egyben a legrégebbi része a négyzetes alaprajzú vörös torony, mely 5 emelet magas. A vörös toronyhoz nyugat, valamint észak felől csatlakozik a várkastély, az egykori belső vár. A Rákóczi vár külső udvarán I. Rákóczi György erdélyi fejedelem ágyúöntő műhelye működött 1631 és 1648 között. A vár 1945-től a Magyar állam tulajdonában van, 1950 óta a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma gondozza a műemléket.

A Rákóczi kiállítás szabadon látogatható, a Vörös torony kizárólag vezetéssel.


Rákóczi pince

A Sárospataki vár parkja alatt elhelyezkedő nagyjából 1 kilométer hosszúságú pince a 16. században épült. Jelenlegi hosszát 1776 – 1791 között érte el. A Rákóczi pince Tokaj-hegyalja legnagyobb pincéje, a Tokaj Történelmi Borvidék és Kultúrtáj Világörökség egyik kiemelt, védett pincéje.Rákóczi pince - Sárospatak A pince falán megtelepedő nemespenész, a Cladosporium Cellare, a 13 Celsius fokos állandó hőmérséklet és a 96 %-os páratartalom ideális feltételeket teremtenek a borérleléshez.

Sárospatak, Szent Erzsébet u. 26.


Megyer hegyi tengerszem

A Megyer-hegyi Tengerszem a településtől északra az egykori malomkőbánya helyén kialakult magas bányafalakkal körülvett, kedvelt turista látványosság. Az egykori bányaudvart a csapadék feltöltötte, így állandó vizű tó keletkezett a helyén, ezt a tavat nevezik Tengerszemnek. A tó mélysége helyenként a 6 métert is eléri, a sziklafalak magassága pedig a 70 métert is eléri a vízfelszín felett. A Tengerszem a 324 méter magas Megyer-hegy területén található.Tengerszem - SárospatakGyalogosan turistaösvényeken Sárospatakról és Károlyfalváról is megközelíthető. Sárospatak belvárosából a Malomkő tanösvény vezeti el piros túraút-jelzéssel a turistákat Tengerszemhez. Az ösvények hossza nagyjából 1 kilométer. A tavat és környékét 1977-ben természetvédelmi területté nyilvánították. A terület egész évben látogatható.


Vártemplom – Sárospatak

A Sárospataki vártemplom 1537-ben épült, Észak-Magyarország egyik legnagyobb gótikus csarnoktemploma. A város legrégebbi temploma. A Szeplőtelen Fogantatás tiszteletére szentelt templom több neves pataki történelmi személyiség, mint a Rákócziak, a Dobó családok – temetkezési helyéül szolgált.Vártemplom - SárospatakA sárospataki vár urainak vallásától függően, hol katolikus, hol református templom volt. 1710-től, a Rákócziak révén lett véglegesen a katolikus híveké. Lorántffy Zsuzsannát és fiát, II. Rákóczi Györgyöt a templom alatti kriptában temették el.


Sárospatak programok

Végardó Termálfürdő és Kemping

Sárospatak termálvizére 1959-ben bukkantak rá kutató fúrás révén. Az első fából készült medencét, akkor még a Bodrog folyó partján alakították ki. Két évvel később épült meg a jelenlegi fürdő területén az első, meszelt falú medence. A látogatók igényeihez igazodva gyermekmedencét, majd a 70-es években úszómedencét alakítottak ki. Ezeket követte a tanmedence és az öltözőépület, majd 2002-ben a csúszdás fürdőmedence.2009-ben a Végardó Termálfürdő teljes felújításon ment keresztül, melynek keretében új medencék épültek és a szolgáltatások sora is bővült.
Végardó termálfürdőA Sárospataki termálvíz jelentős ásványi anyag tartalmú, kalcium, magnézium, nátrium-szulfát, hidrogén-karbonát tartalmú termálvíz, ízületi és érrendszeri megbetegedések utókezelésére is javasolt.

A fürdő mellett parkosított kemping található, ahol 8 darab 5 személyes faház, valamint 120 sátorhely áll a kikapcsolódni és pihenni vágyók rendelkezésére.

cím: 3950 Sárospatak, Határ u. 6.


Betyár Lovastanya – Sárospatak

A Betyár lovastanya Sárospatak Sátoraljaújhely felőli végén, az egykori Végardó városrészben található. Ezen a helyen találkozik a Bodrog folyó lábánál az Alföld és a gyönyörű Zempléni hegység.

Fő tevékenységük nyári táborok lebonyolítása. Kezdő és haladó lovagolni vágyókkal egyaránt foglalkoznak. A lovaik gyermekszeretőek, nyugodtak és megbízhatóak. A lovaglással egy időben kézműves és egyéb sporttevékenységek végzésére is van lehetőség.Betyár Lovastanya - SárospatakA tábornak otthont adó Betyár tanya egy közel 10 hektáros területen fekszik. Remek sportolási lehetőségeket biztosít táborozóiknak, a labdajátékok, a kézműves foglalkozások, falmászás, mini kalandparkunk, íjászat területén.

Lovas programok:

  • Lovagoltatás
  • Lovas tanfolyam
  • Terep lovaglás
  • Lótartás

Cím: 3950 Sárospatak, Széles u. 40.
Weboldal: www.betyartanya.hu