kedd, május 21, 2024
Falusi turizmusTelepülések

Bázakerettye

Bázakerettye Zala megye Letenyei járásában, Letenye és Páka között fekvő mellékút mellett fekszik. A község 1937 óta létezik, előtte két önálló faluból, Bázából és Kerettyéből állt. A környék Zala megye egyik legszebb vidéke.

Bázakerettye önmagában is egyedülálló jelenség, mely a hazai olajipar bölcsőjeként vált ismerté, mivel a Trianon utáni Magyarországon itt találtak először ipari mennyiségű kőolajat. Mára az olajipari múltból csupán az akkoriban, tudatosan megtervezett egyedi településkép maradt meg.

Erdei kisvasút

Az egész települést átszeli Magyarország egyik leghosszabb keskeny nyomtávú vasútvonala, melynek teljes vonalhossza közel 110 km. Az egykor gazdasági funkciókat betöltő vasútvonal ma inkább turisztikai célokat szolgál. Tavasztól őszig a menetrend szerinti járatok mellett különvonatok szállítják az utazni vágyókat az állomások között. Bázakerettye kisvasútVonatozás közben élvezhetjük a göcseji és hetési táj különleges élővilágát, a lenti végállomáson pedig vasúttörténeti kiállítást tekinthetnek meg a téma iránt érdeklődök.


Bázakerettyei strand és termálfürdő

Egyedülálló természeti környezetben fekszik az 1996-ban átadott, és azóta folyamatosan fejlesztett strandfürdő, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környező dombokat és völgyeket beborító lombos erdőkre. Bázakerettye termálfürdője szezonális nyitvatartással várja vendégeit, 58 m3-es és 104 km3-es melegvizes élménymedencékkel, pezsgőfürdővel, gyermekmedencével, és egy 33 x 15 méteres, feszített víztükrű hidegvizes úszómedencével, mely folyamatosan mélyül 1,63 métertől 2,05 méterig.Bázakerettye termálfürdőA medencék mindegyike vízforgatóval felszerelt, az élménymedencék vízhőmérséklete 36 celsius-fok.  A kialakított strandröplabda és lábtenisz pálya, valamint az egyéb bérelhető sporteszközök remek lehetőséget biztosítanak a fürdőzések közötti idő aktív eltöltésére.

Bázakerettye, Sport út 1/B, 8887


Budafapusztai Arborétum

Bázakerettyétől 3 km-re található a Budafapusztai Arborétum, mely kerékpárral és gyalogosan is egyaránt könnyen megközelíthető. Budafapuszta már az 1310-es években lakott terület volt, mely a XV. századtól egészen a XX. század első feléig a Zichy család birtokaihoz tartozott. A Zichyek 1926-ban felépítettek itt egy vadászkastélyt, amelyet parkkal, illetve nagy kiterjedésű lucfenyvesekkel vettek körül. A 48 hektáros területen 220 féle fás növény található, melyből 132 fenyő, a többi lombos fa illetve cserje.Budafapusztai ArborétumAz itt megtalálható növénykülönlegességek Észak-Amerikából, Ázsiából és Észak-Európából származnak. A mamutfenyők és a mocsári fenyők mellett a májusban nyíló azáleák a leglátványosabbak.


Maróci tó

Bázakerettye közelében Maróc község határában, 1998. évben épült meg és került halakkal betelepítésre a 11,5 ha nagyságú, remek horgászati lehetőséget biztosító tó. A Maróci Tó kedvelt családi kirándulóhely, a tó partján több piknikező és szalonnasütő hely került kialakításra.


Bázakerettye Programlehetőségek

A Budafaluus Programiroda Bázakerettye és környéke látnivalóit mutatja be programok szervezésével és bonyolításával, valamint tájékoztatást nyújt egyéb turisztikai információkról. Az érdeklődök itt a programokon kívül turisztikai információkhoz, térképekhez juthatnak.Az Olajtörténeti séta során a résztvevők megismerik Bázakerettyét, a magyar olajipar bölcsőjét. (MAORT lakótelep, emlékhelyek, kismúzeum, Buda Ernő emlékszoba)

Budafapusztai Arborétum látogatása szekvezetéssel: A látogatás különlegességét a más földrészekről betelepített, mint egy 220 féle fás és lágyszárú növény bemutatása adja, melyet kiegészít a telepítés és a vadászkastély története.

Erdei kisvonattal hét falun át: Egy órás erdei kisvonatozás élményét követően a résztvevők betekintést nyernek az egykori templomépítészet csodáiba, látnak egy fizikai kísérletet Öveges professzor módra, és megismerkednek a határőrizeti bunkerrendszerekkel.

Bázakerettye, Sport út 1, 8887