kedd, május 21, 2024
Falusi turizmusNevezetességTermészet

Őrség látnivlók

Az Őrség látnivalókban és természeti értékekben nagyon gazdag tájegysége Magyarországnak. Akit érdekelnek a régi korok épített emlékei, annak bőven akad látnivaló az Őrségben. 

Őrség települései

Őriszentpéter

Őriszentpéter az Őrség központja, melyet 2005-ben városi rangra emeltek. A városon kelet felé végigfolyik a Zala folyó, mely innen nagyjából 10 km-re ered. A településszerkezet máig egy évszázados építkezési módot őriz, a szeres településformát. Őriszentpéteren található az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága. Minden év Pünkösd hétvégéjén rendezik meg a Virágzás napjai fesztivált, június utolsó hétvégéjén a hagyományos Őrségi Vásárt, augusztus második felében a Hétrétország fesztivált, október elején pedig a Nemzetközi Tökfesztivált.

Őriszentpéter látnivalói:

  • Árpád-kori római katolikus templom
  • Helytörténeti gyűjtemény
  • Téglaégető
  • Református templom
  • A tájegység parasztházai
  • Turul szobor.

 


Nagyrákos

Nevével először 1204-ben találkozunk. Neve arra utal, hogy a mellette folyó patakban nagy mennyiségben volt megtalálható a rák. A falu a Szala patak (Zala megyében már Zala) két oldalán helyezkedik el. Nagyrákos is az Őrség több településéhez hasonlóan szeres település.
Őrségi várak és kastélyok

Batthyány-kastély (Körmend)

A Batthyány-kastély vagy más néven a Körmendi várkastély az Őrség legimpozánsabb várkastélya Körmenden, Vas megyében található, mely 1604 óta a Batthyányak központi birtoka volt, és egészen 1945-ig a család birtokában maradt. A kastély elődje feltehetően a XV. században épült. A vár ma is látható, négyszárnyú, hengeres saroktornyokkal ellátott központi magját a Batthyány család hozta létre 1655-ben.Batthyány várkastélyRákóczi-szabadságharc alatt megsérült vár súlyosan megsérült, de a 1710-es években újjáépítették, az 1730-as években pedig barokk stílusú kastéllyá alakíttatták. Az orosz hadsereg 1945-ös bevonulását követően a kastélyt kifosztották, feldúlták. A főépületben ma a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum működik, amely a Batthyány család, a város és a környék történetét mutatja be.

Festetich-kastély vagy Bogáti-kastély – Szombathely

A ma is meglévő kastélyt a Skerletz család építtette, feltehetően a 19. század elején. Ezt vásárolta meg Festetich Dénes, melyet átépített és korszerűsített, így lett belőle egy csodaszép romantikus angol gótikus stílusú kastély 64 szobával. A kastélyhoz építettek egy télikertet, valamint egy szökőkutas, szobrokkal díszített angolparkot alakítottak ki.Festetich kastély BogátA kastélyt és a birtokot 1936-ban dr. Hajdú Zoltán az Osztrák-Angol Bank bécsi irodaigazgatója vásárolta meg és azon újabb átalakításokat végeztetett. Az épület egyik szárnyát lebontatta és a kis kastélyt pedig átalakíttatta.


Himafai parkerdő

A Himfai parkerdő 92 hektáron terül el Felsőmarác község határában. Mellette egy 12 hektáros horgásztó található, mely rendkívül gazdag csuka, ponty, keszeg és egyéb halfajokban. A tóban fürdésre nincs lehetőség, de a tavat körülölelő erdőben pihenőhely, szalonnasütőhely várja a turistákat.


Árpád-kori templom, Őriszentpéter

Őriszentpéter legjelentősebb látnivalója a város szélén a Templomszeren található. Az erődített román stílusú templom 1230 körül épülhetett. A XIV–XV. században gótikus stílusban bővítették, majd 1550 táján erődítménnyé alakították. A templomot valaha díszítő román kori freskók nagy része elpusztult, csupán a déli külső falon található néhány töredék.
Sindümúzeum

A Sindümúzeum Velemér településen található magánkézben lévő nonprofit néprajzi gyűjtemény, mely az Őrség népművészeti emlékeit mutatja be. Az őrségi jelkincs kőkori eredetét bizonyítja be a kiállított anyag segítségével. A sindű szó a zsindely helyi (Zalában és az Őrségben) megfelelője, azonban nem fazsindelyt, hanem házilag készített tetőcserepet jelent. A gyűjtemény különlegességét a mintegy kétszáz népi rajzos sindü (tetőcserép) adja A sindükön túl elsősorban az őrségi fazekasok által készített régi és új cserépedények láthatók az állandó kiállításon.SindümúzeumA veleméri Sindümúzeum a világ legnagyobb kismúzeuma. A kiállító helység mérete mindösszesen 35 négyzetméter. A múzeumban megtekinthető a vidék legkorábbi, ismert égetett agyagtárgyának, a 7500 éves szentgyörgyvölgyi tehénszobor hiteles másolata.

Velemér, Fő utca 7.


Veleméri műemléktemplom

A Veleméri Szentháromság műemléktemplom az ország egyik legismertebb műemléktemploma. Velemér falú határában a paprétnek nevezett területen találhatjuk meg. A Szentháromság tiszteletére szentelt, román stílusú templom a 13. században épült. Eredetileg református templom volt, de 1732-ben III. Károly intézkedésére katolikus lett.Velemér - templomA veleméri Szentháromság templom keletelt, ami annyit jelenti, hogy a templomot egy kiemelt napon bekövetkező napkelte irányába tájolva építik fel. Freskóit a világhírű Aquila János készítette 1377-1378-ban, aki a templom északi falán önmagát is megörökítette. Figyelmet érdemelnek a freskók jelképei és a székely írás jelei között tapasztalható összefüggések, amelyek a magyar ősvallásnak a kereszténységre gyakorolt hatását jelzik.

cím: 9946 Velemér, Fő út 54.