Eger

Eger megyei jogú város, Heves megye és az Egri járás székhelye. Eger ezeréves városának városképe hosszas fejlődés után alakult ki. A barokk formavilága, a középkori török emlékek jellegzetes építészetet teremtettek itt.

A város hangulata egyszerre hősies és lenyűgöző, bájos és barátságos. A sok évszázados múltra visszatekintő Egri vár sugározza a hazafiasság és a bátor kiállás üzenetét. A város fejlődésében meghatározó szerepe volt a papságnak, iskolákat, közösségi épületeket, kórházat építettek. A Líceumban található Főegyházmegyei Könyvtárat is Eszterházy Károly püspök alapította.A város a Mátra és a Bükk hegység között folyó Eger patak völgyében a Bükk nyugati lábánál húzódó dombvidéken fekszik. Tengerszint feletti magassága 180 méter, keleti oldalán emelkedik az Eged és a Várhegy, melyek a Bükk délnyugati nyúlványát alkotják.

Eger környéke már a kőkorszak óta lakott terület, a város kialakulásáról viszonylag keveset tudni. Régészeti leletek bizonyítják, hogy a honfoglaló magyarság első nemzedéke a X. század elején megszállta Eger területét. Eger létrejötte egybeesik első királyunk, Szent István állam és egyházszervező tevékenységével.

Eger török kézre kerülése után 91 évig a oszmán birodalom része és egy vilájetnek (közigazgatási egység) a központja lett. A város 1687 decemberében szabadult fel a török uralom alól.

Eger életében a XVIII. század a virágzás, a fellendülés időszaka volt. Eger püspökei, különösen Barkóczy Ferenc és Eszterházy Károly, akik kialakították Eger ma is látható barokk városképet.


Eger látnivalók

Egri Bazilika

Magyarország második legnagyobb temploma az egri székesegyház Hild József tervei alapján épült 1831-1836 között Pyrker János Lukács érsek megrendelésére. A belső tér kialakítása, az oltárok elkészítése, a mennyezeti freskók festése azonban csaknem 120 évig tartott. A templomot 1837 május 6-7-én szentelték fel. egri-bazilikaA bejárat előtti oszlopcsarnokot a római – Pantheon – mintájára készítették. A Szentély és a szószék kialakítására 1904-ben került sor. A kóruson található nagy orgonát 1863-68 között Bartakovics Béla érsek megbízásából a salzburgi Ludwig Mooser készítette. Többször felújították, legutóbb 2000-2001-ben, a jelenlegi orgona 8018 síppal rendelkezik, 5 manuálos és 103 regiszteres.


Egri Vár

Az Egri Vár ma védett műemlék, múzeumként működik. Állandó kiállításai bemutatják a vár történetét, föld alatti erődrendszerét, a középkori büntetési módokat. A hősöknek egy különterem állít emléket, a kőtárban megtekinthetők az elpusztult katedrálisok maradványai. Az Egri várhoz fűződő leghíresebb történelmi esemény az 1552-es török ostrom, mikor a várvédők Dobó István kapitány parancsnoksága alatt visszaverték az Oszmán birodalom túlerőben lévő seregét.egri-varMire az oszmánok elvonultak a vár alól, a falak többsége súlyosan károsodott. A több évtizedig tartó újjáépítés közben a várat jelentősen korszerűsítették, a helyőrség létszámát hétezer főre emelték.

Az Egri Vár ma Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai látványosságának számít, mely gyakran különböző kulturális rendezvényeknek és ünnepeknek is helyet biztosít.


Szépasszonyvölgy

A közel 200 pincét számláló Szépasszonyvölgy Eger legnagyobb kiterjedésű, összefüggő borpincés területe. A pincéket az Eger határában több száz méter vastagságban megtalálható vulkanikus eredetű riolittufába vágták, mely kiválóan alakítható. További előnye, hogy benne a bor állandó, 10-15 °C-os hőmérsékleten tartható az esztendő minden szakában.szepasszonyvolgyA pincékben élő mohák és a nemes penész egyedi atmoszférát teremtenek, mely elősegíti a bor érlelődését, zamatának kialakulását.


Város a város alatt – Eger

Magyarország 7 építészeti csodájának egyike. Miután a törökök 1687-ben elhagyták Eger városát, Fenessy György püspök visszatért a városba, azonban már nem akart a várban lakni. Vásárolt Egerben két építési telket egy palota építéséhez, amihez a szükséges tufa követ az újonnan épülő palota mögötti dombról termelték ki. így alakult ki az a hatalmas pincerendszer, ahol a Hatvantól Munkácsig terjedő szőlőterületekről származó borok tizedét (dézsmát), az egyházi adót tárolták.varos-a-varos-alattA pincerendszer a Hatvani kaputól a Rác kapuig, közel 4 kilométer hosszan terül el a város alatt. A pince legszebb része az oszlopos terem, ahol 7 x 7 pinceág sakktáblaszerűen hálózza be a teret.A Város a város alatt bejárata a Bazilika előtti Eszterházy téren található.


Érseki palota és Látogatóközpont

Az Egri Érseki Palota kulturális, turisztikai és látogatóközpont is egyben, mely Eger belvárosában, a Széchenyi utcában található. A barokk stílusú palota falait rokokó stukkók díszítik. Az Érseki palotát Erdődy Gábor püspök kezdte építeni 1715 – 1732 között, Giovanni Battista Carlone tervei alapján. Ez az épület még jóval kisebb volt a jelenleginél, kertek, medencék vették körül. A mostani épületegyüttes több részben épült fel.Érseki palota - EgerBarkóczy Ferenc püspöksége idején készült el a második emelet. A Palota klasszicizáló késő barokk stílusú középső szárnya 1762 – 1775 között nyerte el mai alakját Joseph Ignaz Gerl és Fellner Jakab tervei alapján gróf Eszterházy Károly püspöksége idején. A klasszicista stílusú déli épületcsoportot Pyrker János László érsek emeltette.