hétfő, április 15, 2024
Múzeum

Kékfestő Múzeum – Pápa

A Pápai Kékfestő Múzeum 1956-ig működött, ezután az épületegyüttes berendezéseivel együtt műemléki védelem alá került. Múzeumként 1962 augusztusában nyílt meg a nagyközönség előtt.

Feladata és célja a kékfestő mesterség és hagyomány ápolása, tárgyi emlékeinek felkutatása, gyűjtése és bemutatása.

A 18. század második felében a hazánktól nyugatara eső területeken a textiliparban és a festőmesterségekben munkaerő felesleg képződött. Így kerültek Magyarországra a Kluge család ősei a szászországi Sorauból magukkal hozva a textilnyomás új eljárását, a rezerv-nyomású hideg indigócsávás festést. Johann Friedrich Kluge Sárváron telepedett le. Fia, Carl 1783-ban önálló műhelyt hozott létre Sárváron, majd 1876-ban családjával áttelepedett Pápára. A Pápán 1865 körül működő hat kékfestő közül, a legerősebb a Kluge üzem volt.Kékfestő múzeumA 19. század második felének gazdasági, ipari fellendülése a pápai Kluge céget is a kapacitás növelésére, a modernizálás megkezdésére ösztönözte. Így került sor a régi festőszoba, a küpaszoba bővítésére, az új üzemépület létrehozására a Tapolca-patak partján 1880-ban.

Teljes kapacitással az első világháborúig dolgoztak 40-45 fős személyzettel. A mesterséget hét generáció vitte végig a családban.

A Pápai Kékfestő Múzeum állandó kiállításokkal várja az érdeklődőket, melyek bemutatják a műhely történetét, a mintakészítést, a formakészítést, valamint állandó kiállításon mutatják be Bódy Irén érdemes művész alkotásait. Kékfestő textíliák vásárlására is van lehetőség.

8500 Pápa, Március 15. tér 12.