hétfő, július 22, 2024
Hegyvidék

Mecsek

A Mecsek középhegység Dél-Dunántúlon, Pécstől északra található. Legmagasabb csúcsa a Zengő, melynek magassága 682 méter. A hegység 545 négyzetkilométernyi területet fed le, melyből nagyjából 335 négyzetkilométer a szűken vett hegyvidéki terület. Ásványkincsei a jura időszaki feketekőszén és az uránérc. A Mecsek területén közel száz barlang található. Északról a völgység, délről a Baranyai-dombság, keletről Szekszárdi dombság, és nyugatról a Zselic határolja. A Mecsek hegységet egy 400 méter magas, 6–7 km széles, mély törésrendszerrel határolt, fennsík jellegű hegységrész – a Középső-Mecsek – Kelet és Nyugat-Mecsekre osztja fel.

A Mecsek magasabb csúcsai:

Zengő (682 m), Tubes (611 m), Hármas-hegy (604 m), Jakab-hegy (602 m), Dobogó (594 m), Borzas-tető (591 m), Szószék (586 m), Kis-Tubes (577 m), Somlyó (572 m), Szatmár-hegy (564 m), Dögkút-tető (556 m), Hárs-tető (545 m).

A Mecsek legvadregényesebb részei kétségtelenül a szurdokerdők. Meredek völgyoldalak között, mély völgyek alján jönnek létre. A hűvös, párás mikroklíma, a szivárgó vizek és az oldalakról lehordott, szerves anyagban gazdag talaj miatt sajátos, sok védett növénnyel tarkított flóra alakul ki bennük. Az egyik legjellegzetesebb mecseki szurdokerdőt az Orfű feletti Szuadó-völgyben találjuk. A Sárkány-szakadék nevű területrészen csapadéktól függően egy 8-10 méter magas időszakos vízesést is megcsodálhatunk.

Abaligeti barlang

Az Abaligeti barlang a Mecsek eddig leghosszabban feltárt és leginkább kutatott barlangja, egyben a Mecsek leghosszabb patakos barlangja. A barlang főága észak-déli irányú, hossza 466 méter, közepes magassága 3 méter, átlagszélessége 2 méter. Kényelmes sétával egy óra alatt végigsétálható. Levegője rendkívül tiszta, hőmérséklete állandó 12,6 C fokos, a páratartalom 97%-os.Abaligeti barlangA barlang vize táplálja azt a két mesterséges tavat, melyet a látogatók csónakázásra, horgászásra, fürdőzésre használnak. Klímája légúti, allergiás és asztmatikus betegségekben szenvedőknek hoz enyhülést, 2000-ben gyógybarlanggá nyilvánították.

Melegmányi-völgy (Középső Mecsek)

A Középső-Mecsek egyik legszebb szurdoka a Meleg-mányi-völgy. A Melegmányi-patakot tagoló mésztufa lépcsőkön fátyolvízesések jönnek létre. Csapadékos időszak után közel 6 méter magas mésztufa lépcsősoron csobog le a víz.