hétfő, július 22, 2024
LátnivalóTemplom

Egri Bazilika

Az Egri Bazilika, hivatalos nevén Szent Mihály- és Szent János-főszékesegyház Magyarország második legnagyobb temploma. Az egri székesegyház Hild József tervei alapján épült 1831-1836 között, klasszicista stílusban, Pyrker János Lukács érsek megrendelésére. A belső tér kialakítása, az oltárok elkészítése, a mennyezeti freskók festése azonban csaknem 120 évig tartott. A templomot 1837 május 6-7-én szentelték fel.

A Székesegyház, vagy katedrális elnevezés utalás arra, hogy benne van a megyés főpásztor széke, azaz katedrája. Az épület hossza az oszlopos előcsarnokkal együtt 93 méter, a tornyok magassága 54 méter. A templom három hajós, belső tere közepén egy-egy alacsonyabb és egy keskenyebb térre oszlik, melyeket korinthoszi oszlopsorok választanak el egymástól. A templomot a kupola alatt széles kereszthajó szeli át.

Egri Bazilika
Egri Bazilika
Egri Bazilika
A Székesegyházat VI. Pál pápa 1970-ben – Basilica Minor – rangra emelte.

A templomhoz vezető kettős lépcsősor két oldalán, előbb Szent István és Szent László királyok, feljebb pedig Szent Péter és Szent Pál apostolok szobrai állnak, melyek Marco Casagrande munkái.

A bejárat előtti oszlopcsarnokot a római – Pantheon – mintájára készítették. A 17 méteres korinthoszi oszlopok timpanont tartanak, melyek latin nyelvű felirata: „Jöjjetek, imádjuk az Urat”. A timpanon felett a Hit, Remény és Szeretet jelképes alakjai találhatóak.

A Szentély és a szószék kialakítására 1904-ben került sor. Az oltárkép Olajban főtt Szent Jánost ábrázolja. A Székesegyház tornyaiban jelenleg négy harang található, melyek közül a bal-északi toronyban lévő Szent Mihály nagyharang a legnagyobb 6015 kilogrammos súlyával. A többi harang a bal-északi toronyban találhatóak.

Az Egri Bazilika kórusán található nagy orgonát 1863-68 között Bartakovics Béla érsek megbízásából a salzburgi Ludwig Mooser készítette. Többször felújították, legutóbb 2000-2001-ben, a jelenlegi orgona 8018 síppal rendelkezik, 5 manuálos és 103 regiszteres.
Egri bazilika orgonája
Az Altemplom temetkezési hely Hild József kiemelkedő alkotása, mely három helyiségből áll. A három helyiség a kereszthajó alatt fekszik. Legbelül egy nyolcszögletű helyiség közepén az építtető Pyrker érsek szívét rejtő vörös márvány sírkő. A többi sírban érsekek és püspökök nyugszanak. A középső, kör alakú helyiség a kupola alatt helyezkedik el, melynek közepén egy oltárasztal áll, melyet nyolc dór oszlop vesz körül.

A templomban található képek főként olasz festők munkái, melyeket Pyker érsek magánvagyonából vásárolt a templom részére.

Az északi torony aljában, a jobb oldali mellékhajó végében található kápolnába, a Kalmár István egri lakatosmester míves kovácsoltvas kapuján át juthatunk be.