hétfő, július 22, 2024
Települések

Orfű

Orfű Baranya megyében, a Pécsi járásban, Pécstől nagyjából 15 kilométerre fekszik. A Mecsek északnyugati lábánál fekvő település ismertségét a hatvanas években felduzzasztott tavainak köszönheti.

Orfű öt kisebb település egyesítésével alakult ki:

  • Orfű
  • Bános
  • Mecsekrákos
  • Mecsekszakál
  • Tekeres.

Orfűi Tájház és Kemencés Udvar

A Tájház közös udvarban van a Kemencés udvarral, ahol az ország egyes tájegységeinek kemencetípusait és a hagyományos sütés-főzés eszközeit láthatják.

Orfűi Malommúzeum

Az Orfűi malommúzeumban működő malom és izgalmas kiállítás várja a látogatókat. A múzeum az 1970-es évek elején jött létre, kétféle malom által mutatja be a őrlés technológiájának a fejlődését az őskortól napjainkig. A vízimalom az egyetlen patakmalom az országban, amely a mai napig gabonaőrlést folytat egész évben. Felújítása 1994-től 2001-ig tartott, ez idő alatt megtörtént a vizesárok és a vízikerék helyreállítása is.Órfűi malommúzeumA szárazmalom Mekényesről lett áttelepítve, közel kétszáz éves, ma már mozdulatlanul áll. Óriási járgánykerekét egykor lóval hajtották. Ugyanebben a malomban, 1946-ig működött egy népi olajütő is, amelynek az egyenként közel másfél tonnás tölgyfagerendái ma is valósághűen szemléltetik az olaj sajtolásának folyamatát.

Az egykori molnárház ma az Orfűi Kézműves Egyesület alkotó-és kiállítóhelye. A Malommúzeum így sokszor kézműves táborok, foglalkozások helyszíne is.

A malomtól indul a négy állomásból álló, kb. 1-1,5 km hosszú Vízfő-tanösvény és erdei tornapálya a Vízfő-forráshoz, ahonnan a vízimalom is kapja vizét és ahol a Forrásház áll.

Forrásház

Az orfűi forrásház karsztvíz hasznosítására, ivóvízellátásra készült. A 20 kilométerre fekvő Komló eredetileg innen kapta az ivóvizet.

Orfű Aquapark

Az Orfű Aquapark a nyári szezonban 63 200 négyzetméteren várja a látogatóit.