Pécs

Pécs megyei jogú város, a Dunántúl legnagyobb, Magyarország ötödik legnagyobb települése, Baranya megye, a Pécsi járás székhelye, egyetemi város, katolikus püspöki székhely.

A kelta és pannon törzsek lakta vidéken a rómaiak alapították a várost Sopianae néven a II. század elején. A Magyarország dél-dunántúli régiójában lévő mediterrán hangulatú város 2010-ben Essennel és Isztambullal együtt Európa kulturális fővárosa lett.

Pécsi Székesegyház

A Szent István korában alapított székesegyház Pécs óvárosában a várfal mellett található, melyet neveznek vártemplomnak, székesegyháznak bazilikának is. A pécsi székesegyház több évszázad stílusjegyeit hordozza magán. A főként neoromán stílusú dóm 1882-1891 között nyerte el végleges formáját. Magyarország egyetlen négy főtoronnyal ellátott temploma Pécs jelképének számít.pecsi-szekesegyhazA templomtér háromhajós elrendezésű, a főhajó sík, kazettás famennyezettel fedett, melyet a tizenkét apostol alakja díszít. A falakat és a mennyezetet teljesen betöltik a bibliából vett történetek és a magyar szentek ábrázolásai. A mellékhajókból négy oldalkápolna nyílik. Az északnyugati oldalon elhelyezkedő, magyar szentek legendájával díszített Mária-kápolna a turisták által is látogatható.

Pécs, Szent István tér

Barbakán

A Barbakán egy XV. századi kör alaprajzú bástya, mely egyedüli az országban. A hajdani püspökvár falrendszerének része volt, melyhez a Székesegyháztól egy rövid sétával juthatunk el. A barbakán lőrésekkel, hátsó kapuval, felvonóhíddal volt felszerelve, tetején gyilokjáróval, ami egy fából készült álványszerkezet lépcsővel kombinálva, lehetővé téve a bástya körbejárását. Az építményt vizesárok vette körül.

A Barbakán építésének az volt a célja, hogy az ellenségnek a kapu ellen irányuló merőleges támadását megállítsa, és amennyire csak lehetséges a támadás irányát a védőfallal párhuzamos irányba terelje, ezzel tartva a védők tűzvonalában a támadókat.

Zsolnay Kulturális Negyed

A Zsolnay Kulturális Negyed az egykori Zsolnay kerámiagyár területén létrejött új kulturális centrum Pécs egyik különleges látnivalója. A Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa Projekt legnagyobb beruházása volt az 5 hektárnyi területen létrejött kulturális negyed. Tartalmilag 4 részre tagolódik: Míves negyed, Alkotó negyed, Gyermek és családi negyed, valamint Egyetemi negyed.zsolnay-negyedA Zsolnay Negyed hivatalos bemutatkozója az I. Zsolnay fesztivál 2012. április 27-én volt, mely öt napig tartott.

Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

Zsolnay Mauzóleum

A Zsolnay Mauzóleum építmény együttese a Zsolnay negyedben található. A Mauzóleumot a gyáralapító Zsolnay Vilmos halála után, fia Miklós építette a gyár mögötti dombon. Az építkezésnek 1901-ben kezdtek neki, Zsolnay Vilmos veje, Sikorski Tádé építész tervei alapján. Zsolnay Vilmost 1913-ban helyezték örök nyugalomra a családi kriptában, feleségét Bell Teráziát 1919-ben.


Pécs további látnivalói: