hétfő, április 15, 2024
NevezetességTelepülések

Pécs

Pécs megyei jogú város, a Dunántúl legnagyobb, Magyarország ötödik legnagyobb települése, Baranya megye, a Pécsi járás székhelye, egyetemi város, katolikus püspöki székhely.

A kelta és pannon törzsek lakta vidéken a rómaiak alapították a várost Sopianae néven a II. század elején. A Magyarország dél-dunántúli régiójában lévő mediterrán hangulatú város 2010-ben Essennel és Isztambullal együtt Európa kulturális fővárosa lett. Pécs város római kori elődje, Sopianae késő római ókeresztény temetője 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára.Szent István Király 1009-ben püspökséget hozott létre, a XIV. században Nagy Lajos király itt alapította meg az ország első egyetemét, amely még ma is működik.

Pécs egyes településrészei felkúsznak a hegy leejtőire és völgyeibe, erdőségek és szőlők határába. Földrajzi helyzetéből adódóan rendkívül előnyös klímával rendelkezik, magas a napsütéses órák száma, ugyanakkor fülledt nyári napokon az észak felé védelmet nyújtó Mecsekről meginduló légáramlás tisztítja és hűti a levegőt.


Pécs látnivalók

Pécsi Székesegyház

A Szent István korában alapított székesegyház Pécs óvárosában a várfal mellett található, melyet neveznek vártemplomnak, székesegyháznak bazilikának is. A pécsi székesegyház több évszázad stílusjegyeit hordozza magán. A főként neoromán stílusú dóm 1882-1891 között nyerte el végleges formáját. Magyarország egyetlen négy főtoronnyal ellátott temploma Pécs jelképének számít.pecsi-szekesegyhazA templomtér háromhajós elrendezésű, a főhajó sík, kazettás famennyezettel fedett, melyet a tizenkét apostol alakja díszít. A falakat és a mennyezetet teljesen betöltik a bibliából vett történetek és a magyar szentek ábrázolásai. A mellékhajókból négy oldalkápolna nyílik. Az északnyugati oldalon elhelyezkedő, magyar szentek legendájával díszített Mária-kápolna a turisták által is látogatható.

Pécs, Szent István tér


Pécsi Ókeresztény sírkamrák

A pécsi ókeresztény sírkamrák elnevezésű régészeti bemutatóhely Pécs belvárosának északnyugati részén, a pécsi székesegyház környékén található. Az ókori Sopianae temetőjében a Kr. u. IV. században egyszerű templomokat, kápolnákat, mauzóleumot és alattuk sírkamrákat építettek római elődök. A kőépületek egy része festett, belsejükben bibliai képek és ókeresztény szimbólumok jelennek meg.Pécsi Ókeresztény sírkamrák
Az első sírkamrát a 18. század elején a mai Nagy Lajos Gimnázium udvarán találták, erről azonban csak feljegyzések tudósítanak. Az első olyan ókeresztény emlék, amely mind a mai napig fennmaradt a Péter-Pál sírkamra, 1782-ben került elő.

A Cella Septichora Látogató Központ és föld alatti régészeti lelőhely részeként 2007-től megtekinthető:

 • Korsós sírkamra,
 • Péter-Pál sírkamra
 • Nyolcszögű sírkápolna
 • III. számú sírkamra
 • IV. számú sírkamra
 • XIX. számú sírkamra
 • XX. számú sírkamra
Cella Septichora Látogatóközpont bejárata a tér felső részén a sétányról, az Ókeresztény Mauzóleum a tér középső részéről közelíthető meg.

Magyarország világörökségi helyszínei között a pécsi ókeresztény temető az egyetlen olyan terület, amely kifejezetten régészeti-művészettörténeti értékei miatt került fel a rangos listára.

Ókeresztény mauzóleum

1975-ben, a Szent István tér átalakításakor került felszínre a IV. század végén épült Ókeresztény mauzóleum, egy nagyméretű, egyhajós, keletre tájolt kápolna. Alatta egy tőle szerkezetileg független, vele egyidőben épített, kisebb méretű sírkamra található. Az épületegyüttest feltehetőleg egy fontos személy tiszteletére emelték, akinek III. századi fehér márvány szarkofágja a sírkamra déli oldalán áll. A sírkamra többi falát falfestmények, bibliai tárgyú freskók és növényi ornamentika borítja.


Széchenyi Tér – Pécs

A Széchenyi tér Pécs belvárosának közigazgatási, kereskedelmi és idegenforgalmi központja.  A középkorban a város piactere volt. Pécs legszebb és legtöbb látványosságot mutató tere. Számos városi kulturális rendezvénynek szolgál helyszínéül. A Széchenyi tér nevet 1864-óta viseli. Előtte volt: Fő tér, Városi piac, Bazár, Fórum.Pécs - Széchenyi tér
A hatalmas Széchenyi térbe összesen 12 utca torkollik. Délről kezdve, az óramutató járásával megegyező irányban: Irgalmasok utcája, Jókai tér, Ferencesek utcája, Ciszterci köz, Janus Pannonius utca, Szepesy Ignác utca, Hunyadi János utca, Megye utca, Mária utca, Király utca, Perczel Miklós utca és a Munkácsy Mihály utca.Pécs - Széchenyi tér
A tér közepén található Szentháromság szobor 1710–1714 között készült, a korábbi pestisjárvány megszűntének emlékére. Az eredetileg barokk stílusú szobor a 19. század végére annyira tönkrement, hogy a város újat készíttetett, amelyet 1908-ban állítottak fel. A Szentháromság szobor mögött Gázi Kászim pasa dzsámija.

A Széchenyi tér főbb látványosságai:

 • Városháza
 • Megyeháza
 • Gázi Kászim pasa dzsámija
 • Nádor Szálló
 • Szentháromság Szobor
 • Zsolnay-kút
 • Hunyadi János bronz lovas szobra
 • Irgalmas-rendi templom

Az Irgalmasrendi templom 1727–1731 között épült. Az egyhajós, dongaboltozatos templom, melynek szentélye egyenes záródású, korábban a kapucinusoké volt. A Széchenyi tér déli oldalán álló templom 1744-ben tűzvész martaléka lett, de nem sokkal késő eredeti formájában építették újjá. Pécs - Széchenyi tér
A templom belsejében figyelemre méltó az intarziás főoltár, orgonája a pécsi Angster Orgonagyárban készült. Az olasz barokk főoltárkép Szent Sebestyén vértanúságát ábrázolja.


Barbakán

A Barbakán egy XV. századi kör alaprajzú bástya, mely egyedüli az országban. A hajdani püspökvár falrendszerének része volt, melyhez a Székesegyháztól egy rövid sétával juthatunk el. A barbakán lőrésekkel, hátsó kapuval, felvonóhíddal volt felszerelve, tetején gyilokjáróval, ami egy fából készült álványszerkezet lépcsővel kombinálva, lehetővé téve a bástya körbejárását. Az építményt vizesárok vette körül.
A Barbakán építésének az volt a célja, hogy az ellenségnek a kapu ellen irányuló merőleges támadását megállítsa, és amennyire csak lehetséges a támadás irányát a védőfallal párhuzamos irányba terelje, ezzel tartva a védők tűzvonalában a támadókat.


Zsolnay Kulturális Negyed

A Zsolnay Kulturális Negyed az egykori Zsolnay kerámiagyár területén létrejött új kulturális centrum Pécs egyik különleges látnivalója. A Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa Projekt legnagyobb beruházása volt az 5 hektárnyi területen létrejött kulturális negyed. Tartalmilag 4 részre tagolódik: Míves negyed, Alkotó negyed, Gyermek és családi negyed, valamint Egyetemi negyed.zsolnay-negyedA Zsolnay Negyed hivatalos bemutatkozója az I. Zsolnay fesztivál 2012. április 27-én volt, mely öt napig tartott.

Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.


Zsolnay Mauzóleum

A Zsolnay Mauzóleum építmény együttese a Zsolnay negyedben található. A Mauzóleumot a gyáralapító Zsolnay Vilmos halála után, fia Miklós építette a gyár mögötti dombon. Az építkezésnek 1901-ben kezdtek neki, Zsolnay Vilmos veje, Sikorski Tádé építész tervei alapján. Zsolnay Vilmost 1913-ban helyezték örök nyugalomra a családi kriptában, feleségét Bell Teráziát 1919-ben.


Pécsi Tv-torony

A Pécsi Tv-torony 197 méteres magasságával Magyarország legmagasabb épülete. Az építmény a Mecsekben, az 535 méter magas Misina csúcsán áll,  18 500 tonna vasbetonból épült, és 1973 április 4-én nyílt meg. A Vízvárdy István, Söpkéz Gusztáv és Thoma József tervei alapján készült építmény eredetileg 191 méter magas volt, de az 1995-ös antenna cserét követően 6 méterrel lett magasabb.Tv-torony - Pécs
A Tv-torony helyén eredetileg az 1908-ban épült Kiss József kilátó állt. Ezt váltotta le az 1968 és 1973 között épült torony, melynek kilátójából tiszta időben 100 kilométerre is ellátni.Pécs - Tv-torony
A torony kettős gyűrűből áll. A belső gyűrű 5 méteres átmérővel 135 méteres magasságig halad, a külső pedig 12 méteres átmérővel 92 méter magasságig. Gyorslifttel lehet feljutni a 72 méteren lévő üvegfalú eszpresszóig, a 80 méteres magasságban lévő nyitott kilátóterasz a presszó fölött van.


Pécsi állatkert

A Mecsek Natura 2000 területén található Pécsi állatkert és Akvárium Terrárium 1960-ban épült társadalmi munkával. Az eredetileg három és fél hektáros területű állatkert a fejlesztéseknek köszönhetően már 4 hektárra nőtt.

Az állatkert a Mecsek hegység oldalában helyezkedik el, Pécs egyik szimbóluma, a 176 méter magas Tv-torony alatt. Az Akvárium Terrárium a 2016-os felújításkor az állatkertben kapott helyet, korábban Pécs belvárosban volt megtalálható.Pécsi állatkert
A létesítményben tematikus szekciókat alakítottak ki, így állatsimogató és madárröpde, majomház, nagymacskaház, ragadozó- és vízilóház, Afrika-kifutó, krokodilház, fókamedence, csimpánzkifutó is épült. Az ökoturisztikai parkban bemutatják a Mecsek és környéke állat és növényvilágát.


Pécsi postapalota

A Postapalota Pécs városának egyik legszebb és legjelenősebb épülete, melyet Pécs belvárosában, a Jókai utcában találhatunk meg. A két emeletes épület látványa lenyűgöző. Harmonikus arányaival, Zsolnay kerámia díszítésével felhívja magára a figyelmet.Pécs postapalota
A Pécsi postapalota jelenleg is postaként működik. Az épület 1902 és 1904 között épült Balázs Ernő tervei alapján.

A Pécsi postapalota épületét 2005-ben felújították, megtisztították a homlokzatot, új Zsolnay kerámia lapokkal fedték a tetőzetet. Megszépült a fogadó-szint, visszaállt a terem felülvilágítását biztosító, szecessziós üvegablak eredeti megjelenése.

Cím: 7621 Pécs, Jókai utca 10.


Zsinagóga

A Pécsi zsinagóga 1868 és 1869 között épült, terveit Feszl Frigyes, Gerster Károly és Kauser Lipót készítették. A romantikus stílusban felépített zsinagógát a 80-as évek óta felújításokkal szépítik, teljes külső megújulására azonban csak 2004-ben került sor, azóta folyamatos karbantartás alatt áll. Az épület a Dunántúl legnagyobb zsinagógája.

A templom főhomlokzata három részre tagozódik, közepén bibliai idézet olvasható héber nyelven: „Az imádság háza minden nép számára.” Ennek értelmében az istentiszteleteket bármely vallás hívei látogathatják.Pécsi zsinagóga
A pécsi zsinagóga alapterülete 23 x 32 méter. A középső főbejárati rész vízszintes irányban tagozódik három részre, melynek félköríves záródása a tetőgerinc fölé nyúlik. A legfelső félköríves timpanonban órát helyeztek el, az órát pedig héber felírással vették körül. A zsinagóga szentélyének déli oldalán alakították ki az orgonakarzatot, ahová hazai viszonylatban a kor legmodernebb orgonája került, melynek tervezője és kivitelezője Angster József volt.A fából készült padok 448 férfinak kínálnak ülőhelyet. A két oldalt húzódó kétszintes, karcsú oszlopokkal alátámasztott, faragott famellvédű karzat 476 nő befogadására alkalmas.

A Pécsi Gettó megnyitásáig (1944. május 9.) a nők mindig a karzaton, a férfiak pedig a földszinten foglaltak helyet. A II. világháború tragikus veszteségei következtében az egykori 4000 fős hitközségi létszám a nyolcadára csökkent, ezért a karzatok ma már nincsenek használatban.

Cím: Pécs, fürdő utca 1.


Pécs programok

 • Pécsi Napok
 • Pécsi Egyetemi Napok
 • Pécsi Országos Színházi Találkozó
 • Fishing On Orfű
 • Rockmaraton
 • Örökség Fesztivál
 • Pécsi Folknapok
 • Sétatér Fesztivál
 • Pécsi Táncmaraton
 • Pécsi Szabadtéri Játékok
 • Pécsi Tavaszi Fesztivál