Szatmárcseke

Szatmárcseke az ország leg észak-keletibb csücskében, a szatmári síkság északkeleti részén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Fehérgyarmattól 18 km-re fekszik. A Tisza-parti települést minden oldalról folyóvíz veszi körül. Északon és nyugaton a Tisza, keleten a Túr folyó, délen az Öreg-Túr határolja.

A legközelebbi város a 18 kilométerre lévő Fehérgyarmat, melyet csak közúton lehet megközelíteni. A 88 kilométerre lévő megyeszékhely Nyíregyháza, közúton és vasúton is elérhető Fehérgyarmattól.

Szatmárcseke nevének keletkezésével kapcsolatban többféle hagyomány ismert. A legnépszerűbb szerint a honfoglaló magyarok átcsetlének a Tiszán, a csetlésből lett Cseke. Mai nevét 1908-tól használják. Első írásos emlékek még II. Béla király idejéből valók. Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én itt írta meg a Himnuszt. Kölcsey 1838. augusztus 24-én halt meg Szatmárcsekén. A korábbi Kölcsey-kúria helyén épült a Művelődési ház előterében a költő egész alakos szobra látható. A szobrot 1973-ban a Himnusz 150. évfordulójára Márton László alkotta.
Szatmárcseke a rendszerváltást követően foglalkozik falusi vendéglátással. Az idelátogató turisták több magánszálláshely közül választhatnak. Közvetlenül a Tisza parton színvonalas kemping várja a pihenni, fürödni vágyókat.

Szatmárcseke Kölcsey Ferenc települése, hiszen életművének nagy részét itt alkotta: 1823. január 22-én itt írta a Himnuszt, amely Erkel Ferenc zenéjével a magyarok nemzeti himnusza lett, valamint Zrínyi dalát, Zrínyi második énekét, A szatmári adózó nép állapotáról című művét és a Parainesis Kölcsey Kálmánhoz című szellemi végrendeletét.

Szatmárcseke látnivalók

Kölcsey Kúria

Szatmárcseke hatalmas, gondozott parkjában állt Kölcsey Ferenc egykori kúriája. Az udvarház egy háromholdas telken feküdt a ház zsindellyel fedett, kívül tapasztott és alápincézett téglaépület volt az utca hosszában. Kölcsey Ferenc 1838. augusztus 24-én hunyt el Csekén. A kúriát örököse, Kende Lajos 1889-ben lebontatta. Helyére a kornak megfelelő úrilakot építtetett, ami olyan mértékben megrongálódott, hogy 1962-ben le kellett bontani. A község művelődési házat építtetett a helyére.

Csónakalakú fejfás temető

Szatmárcseke egyik nevezetessége, a népi csónakos fejfás temető, amely a református templom mögötti zsákutca végén található. A mintegy 600, embermagasságú, stilizált emberfejet, illetve csónakban fekvő embert szimbolizáló sötét fejfával benépesített sírkert egyedülálló látványt nyújt.