kedd, május 21, 2024
Települések

Szigetvár

Szigetvár a Dél-Dunántúli régióban található, Baranya megyei város, a Zselic dombos nyúlványai és a déli síkvidék találkozási helye. A várost kettészeli az Almás-patak, mely szabályozás előtt gyakran kiáradt.

Szigetvár területe évezredek óta lakott, a köztudatba mégis a török elleni hősies harcokkal került be. A város történelme gróf Zrínyi Miklós és I. Szulejmán szultán csapatai között zajló harcokra épül. Az évszázados fejlődésnek köszönhetően az egykori hős helytállás 400. évfordulóján, 1966-ban Szigetvár megkapta a városi rangot.


Szigetvár látnivalók

Szigetvári Vár

Szigetvár alapjait a XIV. század végén kezdték el lerakni. Az első erődítmény magja a régészeti kutatások szerint egy kör alapterületű, magas torony lehetett, melyet négyzetes udvaron kőfallal kerítettek.Szigetvári várA várban található Szulejmán szultán dzsámija, a vármúzeum, Zrínyi Miklós lovas szobra, valamint Istvánffy Miklós mellszobra. A várudvar közepén Szulejmán szultán dzsámija áll a csonka minarettel, benne a Mekka felé tájolt imafülkével és a faltöredékeken látható perzsa-arab nyelvű feliratokkal.

bővebben


Szigetvári Gyógyfürdő

Szigetvár egyik legnagyobb vonzereje – történelmi múltja és kulturális öröksége mellett – a kiváló minőségű gyógyvíz. A város szívében elhelyezkedő impozáns létesítmény több egymást kiegészítő egységből áll (nyári strandfürdő, uszoda, termálvizes medencék, élménymedence, gyógyfürdői szolgáltató részleg), így minden korosztály számára színvonalas pihenési lehetőséget kínál.

A Gyógyfürdő vize nátriumkloridos, alkáli hidrogénkarbonátos gyógyvíz, mely rendkívül kedvező hatású az ízületi, reumatikus és mozgásszervi megbetegedések kezelésére.


Török Ház – Szigetvár

A Török ház, más néven a Várospince a XVI. században épült. A hódoltság egyetlen épen maradt háza Magyarországon. Téglalap alapú, jellegzetes török téglákból épült 2 szintes épület. 80 négyzetméter alapterületű, kolostor boltozattal rendelkezik. Az épület funkciójára vonatkozóan több elképzelés is született. Az egyik elképzelés szerint gyerekek tanultak itt, mások szerint inkább vendégfogadó lehetett. Az ablakon fűzött török vasrács találhatók. Ma múzeumként működik. Az épület felső szintjén miniatúrák, az alsó szinten pedig a török hódoltságkori kiállítás található.