kedd, május 21, 2024
LátnivalóVárak és Kastélyok

Jurisics vár

A Jurisics vár a Kőszeg várost védő erődítmény egyik legfontosabb bástyája. Jelenlegi formáját az 1777-es tűzvész után nyerte el, ekkor védőműveinek nagyobb részét lebontották. Önállóan is komplex erődrendszert alkot (elővár, belsővár, a kettőt külön-külön is körbevevő vizesárok), azonban a város védelme nélkül önmagában nem védhető.

A négy saroktornyos Jurisics vár legrégebbi része a 13. században épült, eredetileg gótikus stílusban, melyet később kibővítettek. A reneszánsz és barokk korban is átalakított épületegyüttes uradalmi várkastélyként szolgált. Az uradalom falvai a vár tulajdonjogának változásával együtt kaptak új földesurat. Uralták többek között a Garaiak, Széchyek, Esterházyak.

A vár kétszintes jellege ma is megfigyelhető, az elővárat és a belső várat is vizesárok vette körül. Az elővár épületei gazdasági célokat szolgáltak, itt volt az istálló, a kocsiszín, és az őrség is itt kapott helyet. Az elővár udvarából a vizesárok felett vezető téglahídon lehet eljutni a belsővárig. A vár területén az uradalom ellátására sörfőzde, kocsma, istálló, kovács és bognárműhely működött.

 

További információk:

www.jurisicsvar.hu