kedd, május 21, 2024
Települések

Tiszafüred

Tiszafüred Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Tisza-tó mellett, Szolnoktól északkeletre található. A 11.000 lakosú Tiszafüred a Tisza-tó turisztikai régió legnagyobb települése, központja. A csendes, természeti környezetre vágyók számára ideális turisztikai célpont.

A fürdőzés, horgászat és vízitúrák mellett lehetőség van lovas és kerékpáros túrákon részt venni, vadászatra, valamint a strandokon kívül termálvizes fürdő is várja a vendégeket. Az ide látogatók szakképzett túravezetők és kiépített túraközpont-hálózat segítségével, vízi-, kerékpáros- és lovastúrák keretében fedezhetik fel a természet szépségeit.

A népművészet iránt érdeklődők megismerkedhetnek a híres füredi fazekassággal, megtekinthetik a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájházat.Tiszafüred nevét a források először 1273-ban említik, Fyred Villa néven, a nagyváradi püspök halászfalujaként. A Füred név eredetileg a fürj madár nevének für alakjából származik, jelentése fürjes. A kezdetben a megépült Kiskörei-víztározó holtágaira, majd a feltárt gyógyvízforrásra települő fürdőkultúra miatt a 20. századra a név átértelmeződött és fürdő értelmet kezdtek tulajdonítani neki.


Tiszafüred látnivalói

Tiszafüredi Termál és Strandfürdő

Tiszafüred másik nagy kincse a Tisza-tó mellett a termálvíz. Az ide látogatókat termál strand várja, melynek területén vízforgatott úszómedence, strandmedence, gyermekmedence és fedett termál medence található, valamint vendéglátóegységek, játszótér és sportpálya. A víz 39 C fokos alkáli hidrogén-karbonátos gyógyvíz, mely összetételénél fogva alkalmas a regenerálódásra és különböző mozgásszervi és reumatikus betegségek kezelésére.
Termálfürdő TiszafüredA gyógyvíz jótékony hatását kiegészítik a gyógyfürdőben létesített fizikoterápiás kezelések. A strand mellett jól felszerelt, háromcsillagos kemping található.


Tisza-tó

A Tisza-tó Magyarország második legnagyobb tava, Budapesttől 200 km távolságra található. A tó egy mesterségesen létrehozott vízfelület, mely a Kiskörei vízlépcső kialakításával született meg. Létrehozásának célja elsősorban a vízhasznosítás volt. Területe 127 négyzetkilométer, ami egyötöde a Balatonnak, viszont majdnem ötszöröse a Velencei-tónak. Heves megye és Jász-Nagykun-Szolnok megye területén található, az Alföld északi részén.Tisza-tóRendkívül kedvelt úticél, partján gyönyörű, homokos strandok találhatók. A Tisza-tónál rengeteg programon vehetünk részt évszaktól függően, a tó északi partján még madárrezervátum is található. A Tisza-tó belsejében egy 23 négyzetkilométeres sziget alakult ki, ahol a sekély vízmélységből kifolyólag sajátos vízi világ alakult ki.


Kalandsziget – Tiszafüred

A kalandsziget a Tisza-tó közepén helyezkedik el 18 hektáros területen. Számtalan élménnyel teli programot kínál mindenki számára a sport és a szabadidő aktív eltöltésére. A kalandsziget területén palló úton közlekedhetünk a sziget csodálatos élővilágát figyelve. Magyarország legnagyobb kalandszigete minden korosztály számára képes tartalmas és aktív kikapcsolódást nyújtani.Kalandsziget tiszafüredOlyan játékokkal találkozhatunk mint a 15 méter magas mászótorony és kilátó, a 140 akadályból álló kalandpálya rendszer, az óriás csúszópályák, valamint vízi játékok gyerekeknek és felnőtteknek. Egy különleges pallóúton lévő pályán az íjászatot kis kipróbálhatják az érdeklődök, de a golf kedvelőinek akad egy minigolf pálya is.

cím: 5350 Tiszafüred Kistisza utca 2.
web: www.kalandsziget.hu