kedd, május 21, 2024
ÁllatkertNevezetesség

Pécsi állatkert

A Mecsek Natura 2000 területén található Pécsi állatkert és Akvárium Terrárium 1960-ban épült társadalmi munkával. Az eredetileg három és fél hektáros területű állatkert a fejlesztéseknek köszönhetően már 4 hektárra nőtt.

Az állatkert a Mecsek hegység oldalában helyezkedik el, Pécs egyik szimbóluma, a 176 méter magas Tv-torony alatt. Az Akvárium Terrárium a 2016-os felújításkor az állatkertben kapott helyet, korábban Pécs belvárosban volt megtalálható.

A Pécsi állatkert célja, hogy a régió fontos oktatási, természetvédelmi, turisztikai és kulturális szereplővé váljon.

A 2016-ban befejezett felújítás során 3200 m2 épület, 6200 m2 kifutó, valamint 2000 m2 út épült. A fejlesztésnek 3 fő összetevője volt. Egy 1000 m2-es ökoturisztikai park és fogadóközpont létrehozása. Az állatkert felújítása és területének fél hektáros megnövelése, valamint az Akvárium-terrárium átköltöztetése. A Mecsextrém Park és a Remeterét között kerékpározásra alkalmas út megépítése.

A fejlesztés során a létesítményben tágas parkolót, a turistabuszok számára megállót építettek.

Akvárium, terrárium

Az eredetileg Pécs belvárosában lévő Akvárium-Terrárium Pécs pincerendszerének a Munkácsy Mihály utcából nyíló részében épült. Az állatkert újjáépítése során a fogadóközpont épületében kapott helyet. Az Akvárium rész az épület földszintjén található, ahol az édesvízi és tengeri állatvilág tekinthető meg, a Terrárium rész az emeleten lett kialakítva.Az emeleten található még a rendezvény és oktatóterem is.

Pécsi állatkert látványosságai, állatai

A Pécséi állatkertben az állatok nagyjából 40 százaléka új, a régi állatkertben nem volt megtalálható. A létesítményben több mint 250 állatfaj több mint ezer egyede tekinthető meg. Többek között pumákat, perzsa leopárdot, varacskos disznót, bengáli tigriseket, gyűrűsfarkú makikat, zebra- és szirti cápát, hiúzt, oroszlánt, zebrákat, ormányos medvéket, kaméleonokat és fapitonokat is láthat a közönség.

A létesítményben tematikus szekciókat alakítottak ki, így állatsimogató és madárröpde, majomház, nagymacskaház, ragadozó- és vízilóház, Afrika-kifutó, krokodilház, fókamedence, csimpánzkifutó is épült. Az ökoturisztikai parkban bemutatják a Mecsek és környéke állat és növényvilágát.


A Pécsi állatkert címe: 7635 Pécs, Ángyán János u.
Weboldal: pecszoo.hu
GPS: 46.093679, 18.225753

A pécsi állatkert egész évben nyitva tart.