kedd, május 21, 2024
Települések

Berettyóújfalu

Berettyóújfalu Hajdú-Bihar megyében, az Észak Alföldi régióban, a Berettyó folyó partján, Debrecentől 40 kilométerre helyezkedik el, a róla elnevezett kistérségben. A nagyjából 16 ezer lakosú település a román határtól kb. 30 kilométerre, a 42-es és a 47-es főút mentén fekszik. Berettyóújfalu egyik jellegzetessége, hogy az építészeti látnivalók, az üzleti és hivatali negyed, a kulturális és szórakoztató létesítmények egy tömbben, a város centrumában találhatóak.

A város kedvező fekvése és az itt élő emberek szorgalma révén Hajdú-Bihar megye Bihari térségének gazdasági, kulturális, egészségügyi, és oktatási központjává vált. Berettyóújfalu városi rangját 1978-ben kapta vissza.

Berettyóújfalu környéke az ókor óta lakott. A város területén a késő bronzkortól kezdve találtak leleteket. A honfoglalás után Berettyóújfalu mai helyén és határában 14-15 falu alakult ki, melynek központja Herpály volt. Ezen települések első írásos említése a 13. századból származik a Váradi Regestrumban. A nagy történelmi változások során mindig nagy szerepe volt a térségben. Mátyás király 1481-ben vásártartási jogot adományoz a településnek. Berettyóújfalu 1608. május 23-án Báthory Gábor fejedelemtől hajdúkiváltságot kap, azonban ezt a század végére elveszíti.Az 1920-as trianoni békekötés után Berettyóújfalu a megmaradt, „Csonka Bihar” vármegye székhelye lett. 1922-től nagyarányú fejlesztések következtek a településen: villamosítás, iskola és útépítések. Ekkor épült a vármegyeháza, a honvédlaktanya, a közkórház, a postapalota. Szobrokat és köztéri alkotásokat állítottak fel. Kiépült a városközpont, üzletek sora nyitotta meg kapuit. A településen volt mozi, sportpálya, jégpálya, teniszpálya, strand és kádas gőzfürdő.

Az 1950-es megyerendezés során Bihar megye beolvadt az ekkor létrehozott Hajdú-Bihar megyébe, ezzel Berettyóújfalu megyeszékhely szerepe is megszűnt. 1970-ben hozzácsatolták a Berettyó másik oldalán lévő Berettyószentmártont, és 1978-ban városi rangot kapott.


Berettyóújfalu látnivalók

Bihari Múzeum

Az 1974-ben alapított Bihari Múzeum 2001-ben költözött Berettyóújfalu főterére, az 1874-ben épült egykori községháza épületébe. Az épület volt a város első emeletes épülete. A múzeum 8 termes állandó, valamint időszakos kiállításokkal is várja az érdeklődőket. Szomszédságában a Szent István téren ingyenes parkolási lehetőség van. A Bihari Múzeum az Az év múzeuma 2014 díjjal büszkélkedhet, a múzeumban őrzött tudás széleskörű megosztásáért, az oktatásban, nevelésben játszott szerepéért a városban.Bihari múzeumA Múzeum az épület emeletén kapott helyet. A Múzeum alapításának 30. évfordulója alkalmából nyílt meg a Táj és az ember – Herpálytól a faluvárosig című állandó kiállítás. A kiállítás néprajzi, régészeti, helytörténeti, irodalom és játéktörténeti anyaggal várja az érdeklődőket.

Az épület földszintjén a városi könyvtár működik.

Cím: 4100 Berettyóújfalu, Kálvin tér 1.

Bihari Múzeum


Római katolikus templom

A Plébániatemplom 1906-ban épült Sztarill Ferenc tervei alapján, Jézus szíve tiszteletére szentelték fel. A belső csarnokot négy félköríves, három kerek rózsa ablak, valamint további mellékhajó ablakok világítják meg. A háború okozta károkat 1961-ben állították helyre. Tornyát 1966-ban építették újra.Berettyóújfalu - Római katolikus templomA templom renoválására 1970-ben került sor. A belső tere Neogótikus bordás boltozatú. Három oltárja közül a legnagyobb a Jézus szíve főoltár. A kereszthajókban az oltárokat Szűz Mária és Szent József szobra díszíti.

Cím: Berettyóújfalu, Kossuth u. 29.


Herpályi templom – Csonka torony

A háromhajós, egyenes szentélyzáródású téglatemplom a XII. század végén épült román stílusban. Írott források nem maradtak fenn az építés idejéről. Mára csak a déli torony maradt meg, ezért nevezik népi nyelven csonka toronynak. Eredetileg Bencés apátság lehetett, melyet a Bencés szerzetesek csak rövid ideig laktak, mivel az 1200-as évek elején a tatár dúlás miatt a környék gyakorlatilag elnéptelenedett. Egykor ezen a helyen volt a korabeli Herpály központja.Csonka torony - Herpály A két torony az 1800-as évek első feléig még álltak. A környéken 1972-1976 között ásatások folytak, melynek során 12. századi cserépedényeket, pénzérmét találtak a torony déli oldalán feltárt sírok között. Ezen időszakban történt meg a csonka torony helyreállítása is. A tornyok a templom nyugati oldalán álltak.
Bihar Termálliget

A Bihar Termálliget Strand- és Termálfürdő a Népligetben található. A Termálliget egyaránt kínál szórakozási és sportolási lehetőséget a látogatóknak. A fürdőben többféle medence található, gyógyvizes medence, úszómedence, gyermekmedence, élménymedence, pihenő medence, valamint egy szauna is megtalálható.B ihar termálliget - BerettyóújfaluA Bihar Termálliget minősített gyógyvizű fürdő. A közeli Népligetben található az a gyógyvizes kút, melyből a 63 celsius fokos hévíz folyik.

Cím: Berettyóújfalu, Népliget utca.