Bihari Múzeum

Az 1974-ben alapított Bihari Múzeum 2001-ben Berettyóújfalú főterére költözött, az 1874-ben épült egykori községháza épületébe. Ez az épület volt Berettyóújfalu első emeletes épülete. A múzeum 8 termes állandó, valamint időszakos kiállításokkal is várja az érdeklődőket. Szomszédságában a Szent István téren ingyenes parkolási lehetőség van.

A Bihari Múzeum az Az év múzeuma 2014 díjjal büszkélkedhet, a múzeumban őrzött tudás széleskörű megosztásáért, az oktatásban, nevelésben játszott szerepéért a városban.Bihari múzeum - BerettyóújfaluA Bihari múzeum fő támogatója, a Bihari Múzeumért Alapítvány 1992-ben alapított nyílt, közhasznú szervezet. Célja a Berettyóújfalui múzeum szakmai, tudományos és közművelődési munkájának támogatása. Minden évben megszervezi a június végi Múzeumok Éjszakáját, támogatja a múzeum vetélkedőit, tudományos üléseit, családi múzeumi délutánjait.

Bihari Múzeum állandó kiállítás

A Múzeum alapításának 30. évfordulója alkalmából nyílt meg a Táj és az ember – Herpálytól a faluvárosig című állandó kiállítás. A kiállítás néprajzi, régészeti, helytörténeti, irodalom és játéktörténeti anyaggal várja az érdeklődőket.

Újkőkori település Berettyóújfalu-Herpáylon

Berettyóújfalu területe már az újkőkorban, Kr.e. 4900-4400 lakott volt. Az ásatások legjelentősebb eredménye, hogy emeletes házak maradványaira bukkantak. Közülük a legnagyobb a 12×6 méteres favázas, kívülről pelyvás agyagtapasztás borította. A házban agyagpadkák, őrlőhelyek, kemencék, agyagoltárok, élelemtároló agyagedények, csont és kőeszközök voltak. Bihari múzeum - Újkőkori településA kiállítás ezen részén bemutatásra kerül az újkőkori emeletes ház makettje, eredeti anyagokkal. A házban agyagpadkák, őrlőhelyek, kemencék, agyagoltárok, élelemtároló agyagedények, csont és kőeszközök voltak. Megtekinthető továbbá szerszámkészítés, az edénykészítés folyamata.

Élet a vízivilágban

A Bihari múzeum ezen terme a 19. századi lecsapolások előtti letűnt világot mutatja be. Megismerteti a vízivilágban élő gyűjtögető, halászó, vadászó férfiak munkáját, életét a pákásztanyán. Bihari múzeum - élet a vízivilágbanMegtekinthető a vízivilág legfontosabb növényei mint a nád, gyékény, sulyom, valamint ezek felhasználási módjai. Bemutatásra kerülnek a pákászok eszközei, valamint a néhány érdekes állat, melyek közül néhánynak a hangja is hallható a háttérben.

Női munkák a ház körül

A hagyományos női munkák között az egyik legfontosabb Biharban egészen az 1950-es évekig a kender feldolgozása volt. A megtermelt kenderből a nők készítettek fonalat, majd szőtték meg belőle a ruházkodás alapvető darabjait, lakástextileket, lepedőt, töröközőt, konyharuhát.Bihari múzeum - női munkákAz egyéb női munkák bemutatásához mint amilyen a gyermeknevelés, kalácssütés, főzés, mosás, vasalás, a kiállításon az 1910-es éveket idéző konyha és szobabelső adja a hátteret.

A kender feldolgozásának a komplett folyamata bemutatásra kerül a kiállításon. A kender töréstől kezdve egészen a szövésig. A folyamatot nem csak bemutatják, hanem ki is lehet próbálni a foglalkozásokon. Minden eszköznek megvan a műtárgy másolata, így lehetőség van kipróbálni hogyan kell a kendert törni, hogyan kell gerebenezni, vagy éppen szőni a szövőszéken.

A Tardyak és Berettyóújfalu

Tardy György (1862-1949) földbirtokos a két világháború között Berettyóújfalu közéletének jeles személyisége. Saját kezű faragott, festett bútorai mellett családi fotók és személyes tárgyak is láthatóak a Bihari múzeum állandó kiállításán. Helyi folyóiratot szerkesztett, helytörténeti munkát is írt. Az ő nevéhez fűződik a birtokán álló herpályi Csonkatorony megmentése.

Az 1170 körül épült román stílusú, háromhajós monostortemplom még fennálló déli tornyát 1904-ben felújíttatta.