hétfő, július 22, 2024
Falusi turizmusNevezetességTelepülések

Hollókő

Hollókő Nógrád megye középső részén található, pár száz fős település. Magyarország egyetlen olyan falúja, mely szerepel az UNESCO világörökség listáján. Hollókő ófaluja 1987-ben lett a világörökség része, így szerezve világszerte ismertséget. A település egyutcás falu, a házak a főutcára merőlegesen, fésűs alakzatban helyezkednek el.

Hollókő a Cserhát hegységben, Szécsénytől délkeletre, Pásztótól északnyugatra, Budapesttől 100 kilométerre északkeletre található. A település lakói jellegzetes palóc nyelvjárásuk mellett gazdagon díszített népi öltözetüket is büszkén viselik nagyobb ünnepeken.

A település többször is leégett, mivel az épületek a 20. század elejéig könnyen gyulladó zsúptetővel voltak fedve. Az 1909-es utolsó tűzvész után eredeti formájukban állították helyre, azonban már vályogfallal és cseréptetővel.
Hollókő
A 17-18. században kialakított falu a hagyományos település forma, a tradicionális építészet, és a falusi életforma tökéletes példája, melyet sikerült eredeti állapotban megőrizni. A mai napig élő, lakott település, melynek hagyományőrző lakói az épületek egy részét jelenleg is rendeltetésszerűen használják.


Hollókő Ófalu

Közép-Európa legjobb állapotban megőrzött népi építészeti stílusát tükrözi a település Ófalu része. A tudatosan megőrzött Ófalu 56 védett épületből áll. Egy templomból, valamint 55 lakó és gazdasági épületből. A régi palócházak alapozás nélkül fából készültek a 17. század végéig. Az épületeket kívül belül sárral tapasztották. Az épületek többnyire földszintes, kontyolt nyeregtetős parasztházak, melyek homlokzatát az utca és az udvar felől is faoszlopos, deszkamellvédes tornácok szegélyezik.Hollókő ófalu A házak a főutcára merőlegesen, fésűs alakzatban helyezkednek el, a legtöbb esetben három helyiségből, ritkábban kettőből állnak. A tornácról követlenül a főző-étkező helyiségbe, a pitvarba jutunk. A pitvarból az utcafront felé a tisztaszobába jutunk, hátrafelé pedig az éléskamrába.
A műemléki védelem alatt álló házak többsége az idegenforgalmat szolgálja, ahol különböző kiállításokat tekinthetünk meg, némelyik pedig vendéglátóhelyként, szálláshelyként szolgál. A fehérre meszelt házak az 1909-es tűzvész után nyerték el mai, végleges formájukat.

Szent Márton templom – Hollókő

Hollókő központjában egy domb tetején áll a fatornyos, zsindellyel fedett római katolikus templom. A Templomot 1889-ben építették közadakozásból. Az épület a mai napig kiválóan jó állapotban van. A faluképet meghatározó építmény kőalapra, vályogból épült.
Hollókő templom
Az egyszerű, téglalap alaprajzú templom a Tours-i Szent Márton püspökről kapta a nevét, Hollókő egyik jelképe. A templom hajóját zsindellyel fedett nyeregtető borítja, melynek érdekessége, hogy fából ácsolt tornya egyetlen szög felhasználása nélkül készült.

Szent Márton kápolna

A Szent Márton kápolna az Ófalu határánál, a Kossuth utca elején fogadja a látogatókat.
Szent Márton kápolna - Hollókő


Hollókői vár

Hollókő egyik legrégebbi nevezetessége a település fölött magasodó vár. A várat 13. században kezdték építeni, hogy megvédje a falu lakosságát a tatároktól. Építését a Cserhát vidékén birtokos Kacsics nemzetség Illés ágának tagjai kezdték el. A várat az évszázadok során fokozatosan bővítették.

Hollókő vára 1552-ben török kézre került, visszafoglalása 1593-ban történt meg. 1663-ban ismét török kézre került, majd 1683 októberében Sobiesky János lengyel király seregei szabadították fel. I. Lipót király 1701Hollókői várA vár típusát tekintve szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos vár, ami egy 362 méter magas sziklaoromra épült. Formáját a terep adta lehetőségek szabták meg. A belső vár mai formája többszöri bővítés során alakult ki. Magját egy szabálytalan ötszög alaprajzú torony képezi, melynek északi és nyugat oldalához építették a palotaszárnyakat.
Hollókő Múzeumok

Falumúzeum – Hollókő

A falumúzeumot a település legöregebb házában rendezték be, a templommal átellenben található. Az egykor lakóház 1964 óta szolgál múzeumként. Falai vályogból épültek kő alapra. Az épület három helyiségből áll, valamint egy utcáról nyíló pincéből. Egy kisgyermekes, öreg szülővel együtt élő fiatal házaspár otthonát mutatja be a 20. század elejéről.Hollókő falumúzeumA kiállításon a hagyományos használati tárgyak, dísztárgyak, bútorok, háztartási eszközök és kéziszerszámok tekinthetőek meg. Az állandó néprajzi kiállítást a Balassagyarmati Palóc Múzeum rendezte be. A múzeum udvarán egy tölgyfából faragott, a századforduló táján készült szőlőprés van kiállítva, mely a szőlőművelés helyi múltjára emlékeztet.

3176 Hollókő, Kossuth u. 82.


Oskolamester háza

Az Oskolamester háza a templom szomszédságában áll, ahova belépve egy század elő oskola hangulata fogad. Ezzel párhuzamosan megjelenik a XXI. század információ technológiája, interaktív, kedves, mesés formában. Előre egyeztetett időpontban lehetőség van mézeskalács díszítésre, nemezelésre, agyagozásra és gyöngyfűzésre is, illetve híres hollókői népviseletet is felpróbálhatunk.
Oskolamester háza - Hollókő
Az épület egy különleges kiállításnak is helyt ad, melyen keresztül megismerhetjük Hollókő szülöttének, néhai Kelemen Ferenc fafaragó munkásságát is.

Hollókő, Kossuth út 79-81.


Tájház

A Tájház 1977-ben alakult Hollókő és környéke építészeti, gazdálkodási és kulturális hagyományainak megóvására. Egy tipikus palóc lakóépületből lett kialakítva, mely 3 helyiségből áll. A kiállítás a Hollókői Tájvédelmi Körzet történelmét, természeti értékeit és a palóc nép kultúráját mutatja be.Hollókő tájházA kiállításon látható két népviseletbe öltöztetett bábu, valamint a vár feltárása során előkerült kályhacsempe, cserépedények, fémedények, néhány fegyver és szerszám.

3176 Hollókő, Kossuth u. 99-100.


Hollókő Ajándékboltok

Fazekasház

Hollókő Ófalu részén található fazekasházban a látogatók szebbnél szebb fazekas munkákat csodálhatnak meg, valamint megismerkedhetnek különféle népi mesterségekkel, mint a fazekasság, mézeskalács díszítés, nemezelés.
Fazekasház Hollókő
Fazekasház Hollókő
A Fazekasházban bemutatják magát a fazekasságot az elejétől a végéig, a korongozástól az égetésig. Az itt található boltban pedig megnézhetik, és megvásárolhatják magyar fazekas mesterek és iparművészek alkotásait.


Kosaras ház

Az Ófalu közepén, a templom előtt található a Kosárfonó. Gyönyörű kézműves termékek széles skálájával várja a kedves vendégeket.
Hollókő - Kosaras
Hollókő - Kosaras
Hollókő - Kosaras
A termékek rendkívül jó minőségű főzött fűzvesszőből készülnek. Megtalálható a kis gyümölcsös kosaraktól kezdve, a virágállványokon, kaspókon át egészen a nagyméretű darabokig, mint például a hintaszék, ágyneműtartó, kerti garnitúra. Egyéni kívánságra, méretre is elkészítik termékeiket előzetes egyeztetés, megrendelés alapján.


Faluséta jegy

Hollókő történelmének, hagyományainak megismeréséhez jó választás a Faluséta jegy váltása. A jegyet a parkoló melletti Küszöb Információs Irodában lehet megváltani, mely tíz helyszín meglátogatására és kóstolásokra jogosít fel.

A belépőjegy a következő szolgáltatásokat tartalmazza:

  • Hollókői Vár belépő
  • Belépő a Falumúzeumba
  • Guzsalyas ház belépő
  • Sajtkóstoló a Gazduram Sajtboltjába
  • Kézműves játékok a Palóc Játszóházban és LEGO kiállítás
  • Egy finom kávé vagy üdítő a Hollókői Várban
  • Bőrdíszműves műhelylátogatás, bőr ajándéktárgy
  • Kelemen Ferenc fafaragó kiállítása és interaktív mesehallgatás az Oskolában
  • Csalogató Táncház
  • Egy kóstoló a Kalácsos pékségben

A jegy megvásárolható a Küszöb Információs Irodában 9:00-15:00 óra között.

Teljes árú belépőjegy: 3 500 Ft / Fő
Diák / Nyugdíjas belépőjegy: 2 500 Ft / Fő


Hollókő Tanösvények

Hollókőt a 141 hektáros Hollókői Tájvédelmi Körzet veszi körül. Gazdag és különleges vad, madár és növényvilágával ideális helyszíne a kirándulásoknak. A falu környékének bejárását négy tanösvény segíti.

Vártúra tanösvény

A 9 állomásból álló tanösvény az Ófaluból indul és vezet a várba, majd onnan a domb gerincen visszasétálva lehet eljutni az új recepciós épülethez. A mintegy 1,2 km hosszú, kényelmes sétaút a vár érintésével mutatja be a Hollókői Tájvédelmi Körzet természetvédelmi és örökségi értékeit.

Holló tanösvény

A 14 állomásból álló túraút a Vár-hegyet és az azt körül ölelő hagyásfás legelőt járja be. A 4,5 kilométer hosszú ösvényen a Cserhát jellemző típusos élőhelyeit ismerhetjük meg. A tanösvény útvonala keresztezi a Vár-alja tanösvény útvonalát, mely visszavezet a várba, illetve az Ófaluba.

Hollókő tanösvény

A tanösvény Hollókőtől északra, az Ófaluból Rimócra vezető út mellet található. A tanösvényre egy önmagában is látványos, 30 méter hosszú fahíd vezet, mely a Cserhát leghosszabb ilyen létesítménye.

Kertek-alja tanösvény

A Kertek-alja tanösvény a Hollókői-patak völgyében, az ide lefutó kertek végében halad végig. A 2015-ben átadott 6 állomásos tanösvény a Petőfi Sándor utca és a Kossuth utca nyugati kereszteződésétől indul, teljes egészében fapallókon, lépcsősorokon húzódik.
Kertek-alja tanösvény - Hollókő
A patak mentén hajdan kis tavakat ástak ki a hollókőiek, melyeket részben kenderáztatásra, részben ruháik mosására használtak. A kis tavak egy részét most visszaállítva láthatjuk, de eredeti szerepüket már nem töltik be, hanem vizes élőhelyekként az élővilág védelmét szolgálják.