Hollókő

Hollókő Nógrád megye középső részén található, pár száz fős település. Magyarország egyetlen olyan falúja, mely szerepel az UNESCO világörökség listáján. Hollókő ófaluja 1987-ben lett a világörökség része, így szerezve világszerte ismertséget. A település egyutcás falu, a házak a főutcára merőlegesen, fésűs alakzatban helyezkednek el.

Hollókő a Cserhát hegységben, Szécsénytől délkeletre, Pásztótól északnyugatra, Budapesttől 100 kilométerre északkeletre található. A település lakói jellegzetes palóc nyelvjárásuk mellett gazdagon díszített népi öltözetüket is büszkén viselik nagyobb ünnepeken.

A település többször is leégett, mivel az épületek a 20. század elejéig könnyen gyulladó zsúptetővel voltak fedve. Az 1909-es utolsó tűzvész után eredeti formájukban állították helyre, azonban már vályogfallal és cseréptetővel.


Hollókő Ófalu

Közép-Európa legjobb állapotban megőrzött népi építészeti stílusát tükrözi a település ófalu része. A tudatosan megőrzött ófalu 56 védett épületből áll. Egy templomból, valamint 55 lakó és gazdasági épületből. A régi palócházak alapozás nélkül fából készültek a 17. század végéig. Az épületeket kívül belül sárral tapasztották. Az épületek többnyire földszintes, kontyolt nyeregtetős parasztházak, melyek homlokzatát az utca és az udvar felől is faoszlopos, deszkamellvédes tornácok szegélyezik.Hollókő ófalu A házak a főutcára merőlegesen, fésűs alakzatban helyezkednek el, a legtöbb esetben három helyiségből, ritkábban kettőből állnak. A tornácról követlenül a főző-étkező helyiségbe, a pitvarba jutunk. A pitvarból az utcafront felé a tisztaszobába jutunk, hátrafelé pedig az éléskamrába.
A műemléki védelem alatt álló házak többsége az idegenforgalmat szolgálja, ahol különböző kiállításokat tekinthetünk meg, némelyik pedig vendéglátóhelyként, szálláshelyként szolgál. A fehérre meszelt házak az 1909-es tűzvész után nyerték el mai, végleges formájukat.

Hollókő központjában egy domb tetején áll a fatornyos, zsindellyel fedett római katolikus templom. A Templomot 1889-ben építették közadakozásból. Az épület a mai napig kiválóan jó állapotban van. A faluképet meghatározó építmény kőalapra, vályogból épült.


Hollókő látnivalók

Hollókői vár

Hollókő egyik legrégebbi nevezetessége a település fölött magasodó vár. A várat 13. században kezdték építeni, hogy megvédje a falu lakosságát a tatároktól. Építését a Cserhát vidékén birtokos Kacsics nemzetség Illés ágának tagjai kezdték el. A várat az évszázadok során fokozatosan bővítették.

Hollókő vára 1552-ben török kézre került, visszafoglalása 1593-ban történt meg. 1663-ban ismét török kézre került, majd 1683 októberében Sobiesky János lengyel király seregei szabadították fel. I. Lipót király 1701Hollókői várA vár típusát tekintve szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos vár, ami egy 362 méter magas sziklaoromra épült. Formáját a terep adta lehetőségek szabták meg. A belső vár mai formája többszöri bővítés során alakult ki. Magját egy szabálytalan ötszög alaprajzú torony képezi, melynek északi és nyugat oldalához építették a palotaszárnyakat.


Falumúzeum – Hollókő

A falumúzeumot a település legöregebb házában rendezték be, a templommal átellenben található. Az egykor lakóház 1964 óta szolgál múzeumként. Falai vályogból épültek kő alapra. Az épület három helyiségből áll, valamint egy utcáról nyíló pincéből. Egy kisgyermekes, öreg szülővel együtt élő fiatal házaspár otthonát mutatja be a 20. század elejéről.Hollókő falumúzeumA kiállításon a hagyományos használati tárgyak, dísztárgyak, bútorok, háztartási eszközök és kéziszerszámok tekinthetőek meg. Az állandó néprajzi kiállítást a Balassagyarmati Palóc Múzeum rendezte be. A múzeum udvarán egy tölgyfából faragott, a századforduló táján készült szőlőprés van kiállítva, mely a szőlőművelés helyi múltjára emlékeztet.

3176 Hollókő, Kossuth u. 82.
Tájház

A Tájház 1977-ben alakult Hollókő és környéke építészeti, gazdálkodási és kulturális hagyományainak megóvására. Egy tipikus palóc lakóépületből lett kialakítva, mely 3 helyiségből áll. A kiállítás a Hollókői Tájvédelmi Körzet történelmét, természeti értékeit és a palóc nép kultúráját mutatja be.Hollókő tájházA kiállításon látható két népviseletbe öltöztetett bábu, valamint a vár feltárása során előkerült kályhacsempe, cserépedények, fémedények, néhány fegyver és szerszám.

3176 Hollókő, Kossuth u. 99-100.