kedd, május 21, 2024
LátnivalóMúzeum

Csokoládé Múzeum – Budapest

Az Árpádföldön lévő csokoládé palotának nevezett épület eredetileg nemesi vadászkúriának épült 1902-ben, mely a Wágner család tulajdonában volt. A II. világháború és az államosítás után közintézmények kaptak helyet az épületben. Lakták szovjet katonák, volt rendőrségi telephely, mozi, művelődési ház, sokáig pedig általános iskola.

A Csokoládé Múzeum alapítója, Farkas Elemér több mint 20 éve foglalkozik csokoládéval, gyűjti a csokoládéval kapcsolatos emléktárgyakat. Épp új telephelyet keresett cégének, amikor megtalálta az akkor még elhanyagolt épületet. Több évig tartó aprólékos munkának köszönhetően 2008-ban megnyílt a Csokoládé Múzeum.

A Csokoládé múzeum kívülről pont olyan, mint egy mesebeli kastély. A kakaófát ábrázoló kovácsoltvas kapun belül, a múzeum udvarán hatalmas méretű Mozart szobrok, és kedves kis figurák fogadják a látogatókat. Csokoládé Múzeum

A múzeum épülete tetszetős, messziről is figyelem felkeltő épület, nem elehet eltéveszteni. A kiállítás gyűjteményében igazi ritkaságok, érdekességek láthatók, egészen a csokoládé kereskedelem kezdetétől.  Csokoládé múzeum -Árpádföld

A Csokoládétúrán résztvevők a múzeum mozitermében egy korabeli film segítségével ismerhetik meg a csokoládé születésének történetét. A film után előadást hallgatnak a csokoládéról, valamint kérdéseket tehetnek fel az előadónak.

A földszint a vendégek fogadására alkalmas helyiségeknek ad helyet, a pince az állandó hűvöst igénylő csokoládéraktárnak.

Csokoládétúrák

A látogatók háromféle csokoládétúra közül választhatnak. A Csokoládé múzeum egyénileg és csoportosan is látogatható előzetes bejelentkezéssel.

Praliné túra

A Praliné túra kiváló program az egész családnak. A túrán elvezetik a vendégeket az ízek világába, többféle csokoládé, forró csokoládé, drazsé kóstoltatásával. A túra az épület főbejáratánál, a csokoládé szökőkútnál kezdődik. Minden vendég felszúr pálcikára egy finom édességet, amit aztán a csokoládé szökőkútból bugyogó csokoládéba márt, és elfogyaszt.

A résztvevők saját csokoládéjukat is elkészítik, melynek során egy süteményből készült tálkába csokoládét csorgatnak, azt különböző fűszerekkel, színes cukorral, kókusszal díszíthetik. Az elkészült csokoládét a látogatók becsomagolva haza is vihetik.

A program hossza 2 óra.


Fejedelmi túra

A vendégeket megérkezéskor a csokoládé szökőkútnál fogadják. A túra első része megegyezik a Praliné programmal. A Csokoládé Múzeum mintaboltjában tett látogatás után a Fejedelmi túra résztvevőit a Rákóczi Lovagteremben gyertyafényes, terített asztal várja. A vendégek teakülönlegességekből választhatnak. Csokoládék és a ház specialitása, egy fenséges meleg sütemény kerül az asztalra. Mellé kívánság szerint a vendégek egy pohár desszert bort fogyaszthatnak.

A program hossza két és fél óra.


Deli’Do túra

A túra fókuszában a csokoládé szobor készítés, és a csokoládé képeslap tervezés áll. Az elkészült alkotások természetesen hazavihetők. A látogatókat a múzeum fogadó helyiségébe várják. A program egy rövid háztörténeti áttekintéssel és egy kóstolóval kezdődik. Ezt egy filmvetítés követi, mely bevezeti a látogatókat a csokoládé építés rejtelmeibe.

A program csak csoportos jelentkezés, minimum 10 fő esetén, egyedi időpontban indul.

A program hossza 2 óra.


A különböző programok után a vendégek a csokoládé múzeum saját mintaboltjában kedvükre vásárolhatnak Európa legkedveltebb csokoládéiból.

Cím: 1162 Budapest, XVI. kerület, Bekecs u. 22.

Weboldal: www.csokolade-muzeum.hu