hétfő, július 22, 2024
Falusi turizmusTelepülések

Valkonya

Valkonya egy kis zsáktelepülés Zala megyében, a Letenyei kistérségben, Nagykanizsától 14 km-re Nyugat-északnyugat irányban. Szép természeti környezetben, erdővel borított lankás dombok között fekszik. Valkonya a Dél-dunántúli Kéktúra útvonal része.

Valkonya neve egy szláv személynévből, a Volkonából alakult ki, melynek jelentése farkas. Valkonya első írásos említése 1019-es okiratból származik, melyben a zalavári apátság dézsmafizetési helyként említi. Valkonya és környéke többször gazdát cserélt, amennyire visszakövethető, összes birtokosa a Hahót nemzetség valamelyik leszármazottja volt. Az ő nevüket őrzi a közeli Hahót község neve.

A török hódoltság idején a település elpusztul, csak 1694-ben kezd újra benépesülni. A birtokot ekkor az Esterházy család szerezte meg. A település lassú fejlődésbe kezdett, 1970-ig fokozatosan nőtt a lakosok száma. A település egyetlen iskolája 1927-ben nyílt meg. Az épületet 1993-ban átalakították, ma ez a Rockenbauer Pál Turistaház.

Az utóbbi időben a falusi turizmus virágzik. Az igazi falusi nyugalom, a gyönyörű táj egyre több turistát vonz.

Megye: Zala
Régió: Nyugat-Dunántúl
Lakosság: kb 70 fő
Budapest Valkonya távolság: 200 km.

A bázakerettyei strand, a kisvasút 15, a kistolmácsi tó 20 km-re található közúton.

A településnek Szent Mihály napjához kötődik egy igen különös programja, a Ludvércjárás. A népi hiedelemvilág szerint a falu gémeskútja körül gyülekeztek éjféltájban a visszatérő lelkek és a ludvércek, a boszorkányok, akiket egy vidám és mégis komoly napon a rendezvény résztvevői közösen tűzgyújtással űznek el a falu környékéről, így egy évre nyugodalmassá és termékennyé válik Valkonya hétköznapjai.

A község tagja a Zalai Borvidék Mura vidéki körzetének, mivel a térségre jellemző a szőlő és bortermelés, ami a változatos dombhátokon sajátos stílusú boronapincék építését vonta maga után. Ezek közül a közel múltban néhányat felújítottak.

Valkonya látnivalók

Szent Péter és Pál apostolok kápolna

Valkonyának a török megszállás óta nincs temploma. Csak egy kápolna van, ahol alkalmanként szentmisét tartanak. A kápolna úgy keletkezett, hogy egy haranglábat alakítottak át kápolnává. Vasárnapi és ünnepnapi istentiszteletre a valkonyai hívek eljárnak a környékbeli templomokba.Valkonya kápolnaValkonya katolikus szempontból a szombathelyi püspökséghez, azon belül a bánokszentgyörgyi plébániához tartozik. A környéken jobbára katolikus templomok és plébániák vannak.

A kápolna előtt I. és II. világháborús emlékmű áll.


Rockenbauer Pál Turistaház – Valkonya

A Rockenbauer Pál turistaszálló egyedülálló hangulattal rendelkezik, mely a település egyetlen iskolájának átépítésével és felújításával jött létre. A szálláshelyen 2 db 10 ágyas, és 1 db 4 ágyas szoba található, továbbá 10 pótágy a társalgóban. Valkonya - turistaházA buja növényzetű udvaron több asztal és pad, tűzrakó helyek, focipálya található, jó esetben pedig még vargánya is van. A vendégek kényelmét felszerelt konyha, hideg-meleg vizes fürdő, nagyméretű társalgó szolgálja. Az épületben ingyen wi-fi is elérhető.

A turistaház ideális kiindulópont azoknak, akik szeretik az erdei barangolásokat. Nincs olyan irány, amerre ne lenne érdemes nekivágni a domboknak. Festő tájakra juthatunk el, akár egy kellemes sétával is.