hétfő, július 22, 2024
LátnivalóMűemlékParkok

Tatai Angolpark és Műromok

A Tatai Cseke-tavat körülölelő Angolkert Magyarország első angol típusú kertje. A park a Cseke-tó körül található, de bizonyos mértékben az egész városra kiterjed. 1955-től természetvédelmi terület. Az Esterházy család megbízásából 1783-ban Bőhm Ferenc uradalmi mérnök telepítette.

A francia kert merev, szigorú formái helyett a fákat és bokrokat nem szabályos mértani rendben, hanem csoportokban ültették úgy, hogy minden oldalról szép látványt nyújtsanak.
Angolkert - Tata

A tatai angolkertben egységet alkotnak a gyakorlati céllal létesített épületek, a romantikus hatást erősítő építmények, a szobrászati alkotások, valamint a természeti kincsek.
Romantikus kőhíd - Tata
Az angolkertet Kazinczy Ferenc is megtekintette 1803-ban, majd 1831-ben ismét. Ezek emlékére 1964-ben Kazinczy padot állítottak fel a Cseke-tó partján.

Az Angolkert építményei:

  • Műromok
  • Török mecset
  • Kiskastély
  • Pálmaház
  • Szabadtéri színpad
  • Pezsgőgyár

Az Angolpark legkorábbi épülete a Kiskastély, amely eredetileg nyári laknak épült, copf stílusban. Érdekessége a terasz lépcsője, mely a vízbe dobott kavics keltette koncentrikus köröket idézi.

Az Angolkert egész területe szabadon látogatható.

Műromok

A Műromok Tata tóvárosi részében, az Angolpark északi részén található. A Charles Moreau által tervezett Műromokhoz egy ívelt kőhídon át juthatunk. A szabálytalan alaprajzi elrendezésű rom 1785 és 1803 között épült a Vértesszentkereszti apátság középkori faragott köveiből, valamint Szőnyről származó sírkövekből. A források szerint 24 díszes oszlopfőt szállítottak át a valódi romból ide, hogy beépítsék a műromba.
Műromok - Tata
Műromok - Tata
A Műrom elnevezés szó szerint műromot jelent, mivel ez az építmény nem egy templomnak vagy várnak a romjai, ez eredetileg is romnak épült, kizárólag esztétikai funkciója van. A háromhajós, omladozó gótikus templom maradványait imitáló rom romantikus stílusban épült.
Romantikus kőhíd - Tata
Az egyik fülkében és a kerítés oldalában a Látó-hegyről előkerült domborműves III. századi római-kori sírkövet helyeztek el. A tatai a legkiemelkedőbb efféle építmény az országban.
Műromok - Tata
Műromok - Tata
Az építmény látványát a közelben fakadó, a műromokon átfolyó karsztforrások patakja teszi teljessé. A Műromok az Angolkerttel együtt bárki számára, bármikor szabadon látogatható.