péntek, december 8, 2023
Aktív pihenésFalusi turizmus

Szigetköz

A Szigetköz Magyarország legnagyobb szigete, melynek terület 375 km2, a Duna és a Mosoni-Duna által határolt kistáj a Kisalföld közepén. Hosszúkás, átlagosan 6-8 km széles, 52 km hosszú terület. Igazi síkság, mely csekély mértékben ÉNy-DK irányban lejt. A Szigetköz a Kisalföld nagytáj 7%-át és a Győri-medence középtáj 15%-át foglalja el.

A Szigetköz gazdag növény és állatvilága, egyedülálló élőhelyek várják a természetkedvelő turistákat. A vízi túrák kedvelői végigjárhatják a galériaerdők övezte Mosoni-Dunát és a vadregényes felső-szigetközi Duna-ágrendszert, ahol a változatos szakaszok felejthetetlen élményt ígérnek a kajakkal, kenuval túrázóknak. Az idelátogatók a Mosoni-Dunán sétahajóról is gyönyörködhetnek a vadregényes tájban.

Szigetköz települései

Abda, Ásványráró, Bezenye, Börcs, Darnózseli, Dunakiliti, Dunaremete, Dunaszeg, Dunaszentpál, Dunasziget, Enese, Feketeerdő, Győr, Győrladamér, Győrújbarát, Győrújfalu, Győrzámoly, Gönyű, Halászi, Hédervár, Hegyeshalom, Ikrény, Jánossomorja, Károlyháza, Kimle, Kisbajcs, Kisbodak, Koroncó, Kunsziget, Lébény, Levél, Lipót, Máriakálnok, Mecsér, Mezőörs, Mosonmagyaróvár, Mosonszolnok, Nagybajcs, Nagyszentjános, Nyúl, Pér, Püski, Rábapatona, Rajka, Rétlap, Töltéstava, Újrónafő, Vámosszabadi, Várbalog, Vének, Öttevény.

Dunaremete

Dunaremete önálló község a püski körjegyzőségben, a Szigetköz középső harmadában. Mosonmagyaróvártól keletre 13 km, Győrtől északnyugatra 26 km távolságra fekszik. A múlt században még hajókikötő is működött itt. A falutól 1 kilométerre folyik a duna, ahol pihenőpark várj a turistákat.A monda szerint egy remete húzódott a Duna egyik szigetére, és lakhelye környékén alakult ki később a falu. A község első okleveles említése 1443-ból való, Remethe néven. A Remete helységnév a személynévként is előforduló magyar remete főnévből keletkezett, a Duna előtag pedig a folyóra utal, mivel a falu a Nagy-Duna fővonala mellett fekszik. Első lakosai halászok voltak, akik az idő elteltével kalyibáikkal egy kis közösséget alakítottak ki itt. Másodtelepülési hely, mivel az első helyét a Duna egyik 14. századi nagy árvize teljesen elmosta.Dunai hajósAz egykori kikötő helyén tekinthető meg a Dunai Hajós emlékmű, amely az egykoron itt dolgozó és az errefelé  vetődő hajós embereknek állít emléket. A különleges, fémből készült művet 2005. októberében avatták fel.

Dodo vadfarm, Horgásztó

A Horgásztó és a Dodo vadfarm egész napos kikapcsolódási lehetőséget nyújt az is látogatóknak. A tóban ponty, keszeg, kárász, amur illetve nyáron afrikai harcsa található. A horgászat napi belépő vásárlása ellenében lehetséges. A Vadfarmon találkozhatunk gímszarvassal, muflonnal, vaddisznóval, dámszarvassal. A díszmadarak között különleges fácánok is megtalálhatók. A farmon játszótér, állatsimogató, játszóház, valamint díszhal bemutató teszi teljesebbé a kikapcsolódást.

9235 Dunaremete, Kossuth Lajos u. 1/A


Dunaszeg

Magyarország északnyugati részén, a Mosoni-Duna egyik kanyarulatában, Győrtől 15 km-re helyezkedik el. Önálló község a Szigetköz keleti harmadában. A hagyomány szerint a falu lakossága Huba vezér törzséből származik, első letelepedője egy Pata nevű személy volt, aki a mai Pataháza utca környékén épített kunyhót.

Mosonmagyaróvár

Magyaróvár neve – Owarként – egy 1264-ből származó oklevélben szerepel először, Magyaróvárként a XVII. századtól emlegetik Németóvártól (Deutsch-Altenburg) való megkülönböztetésül. Moson neve valószínűleg szláv eredetű, mocsári várat jelent. Mosonmagyaróvár az 1939-ben egyesült két település nevéből képzett összetétel.MosonmagyaróvárMosonmagyaróvár a Mosoni-Duna és a Lajta találkozásánál, az osztrák és a szlovák határtól 15 km-re, az M1-es autópálya mellett fekszik. A település helyét a gazdasági és földrajzi adottságok jelölték ki. A város legnagyobb turisztikai vonzereje a termálfürdő. Az egész évben nyitva tartó fürdő vize elismert gyógyvíz, mely besorolása szerint Európa öt, legjobb hatásfokú gyógyvize közé tartozik.