vasárnap, július 21, 2024
Települések

Fonyód

Fonyód város Somogy megyében, a Balaton déli partján, a 7-es főút 150-es kilométerénél fekszik. Könnyen megközelíthető az M7-es autópálya és a Dél-Balatoni vasútvonal segítségével. Fonyód jellegzetes kettős-hegye, a Várhegy (233 méter) és a Sipos-hegy (207 méter) szigetként emelkedik ki a környező Nagy-Berek lapos rétegvilágából, így a hegytetőkről a déli oldal egyik legszebb panorámája nyílik a Tapolcai-medence tanúhegyeire.

Fonyód nagyjából 5000 lakosú város, melyről az első írásos emlék 1082-ben jelent meg, Szent László király összeíró levelében. A település házai félkörívben, a dombok oldalára épültek. Fonyód üdülőhelyé válása a századfordulón indult meg, melyben nagy érdeme volt dr. Szaplonczay Manó megyei tisztifőorvosnak, aki rávette Zichy Bélát, az erdővel borított hegy tulajdonosát, hogy birtokából egy területet parcellázzon fel a nyaralók számára. A település 1982-ben ünnepelte fennállásának 900 éves évfordulóját, a városi rangot 1989-ben kapta meg.Sipos-hegyi kilátóA Sipos-hegyi kilátóhoz 1,5 km-es, a Várhegyi Széplátóhoz  4 km-es sétaút vezet a vasútállomástól, hangulatos utcákon és erdei utakon keresztül. A Fő utca déli irányban, a városon kívül dűlőútként folytatódik, melyen nagyjából 5 km-nyi sétával a Nagy-Berek természeti kincsei közé juthatunk.

Fonyód városát nem csupán a természeti értékei miatt érdemes meglátogatni, hanem tizenegy strandja által nyújtott vízparti pihenés és szórakozás lehetősége miatt is, nem beszélve az egész éves kulturális és gasztronómiai programsorozatokról.

Fonyód strandjai

A déli part többi településéhez hasonlóan, Fonyódon is ingyenes strandok várják a fürdőzni vágyókat. A víz mélységét tekintve egyaránt alkalmasak úszásra, illetve kisgyermekek fürdőzésére.

Fonyódi Panoráma strand (Sándortelepi strand)

A város legnagyobb kiterjedésű strandja a város központjában, a hajóállomás mellett található. A Sándortelepi strand a kisgyermekes családokat igyekszik kiszolgálni. Itt került kialakításra 2014 nyarára a Balaton legnagyobb, 200 méter hosszú fövenyes partszakasza, valamint az ehhez kapcsolódóan korosztályos vizes és szárazföldi élményjátszóterek.