kedd, május 21, 2024
LátnivalóMúzeum

Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely

Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár külső kiállítóhelye, kiemelt emlékhelyek között számon tartott műemlék. A régi major épülteiben eszközökben és gépekben gazdag agrártörténeti kiállítások, élménygazdaságában baromfiudvar, gazdasági növényeket bemutató egységek, játszó és pihenőhelyek várják a látogatókat. A kiállítóhely a Balaton partján fekvő Keszthelyen található.

A Georgikon (1797-1848) volt Európa elsőként alapított önálló agrár-felsőoktatási intézménye. A tanintézet számára a Georgikon major biztosította a gyakorlati oktatás és kísérleti gazdálkodás feltételeit. A Georgikon major 1972 óta a Magyar Mezőgazdasági Múzeum része. Területe több mint két hektár, három gazdasági udvarra és egy kertre tagolódik.

A tangazdaság a Georgikon megszűnéséig, mintagazdaságként működött, 1848 után pedig a keszthelyi uradalom része lett. A II. világháború után egészen 1969-ig termelőszövetkezetként működött. Ezt követően elkezdődött a régi gazdasági épületek műemlékké nyilvánítása. Az épületegyüttes jelentős részét átvette a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, és azt mezőgazdasági gyűjteménytárrá, illetve kiállítótermekké alakította át.

A jelenlegi Majormúzeum 1972-ben nyitotta meg kapuit. A kiállítások többsége az 1-es udvarról nyílik, amelyet boltíves átjáró választ el a középső udvartól.

Kiállítások:

  • A Keszthelyi agrárszakoktatás története
  • Majorok kiépítése, cselédek élete
  • A Növénytermesztés eszközei és gépei
  • Szőlőtermesztés és borászat
  • A gabona tisztítása, tárolása és mérése
  • Kovácsműhely, bognárműhely, kádárműhely
  • Állattenyésztési kiállítások

A Múzeum főbejárata a középső udvarra vezet, és egyből a látogatói információs központhoz vagyis a fogadóépülethez érkezünk meg. Ezen az udvaron keresztül közelíthető meg a 2013-ban létesült élménygazdaság és a kiállítások.Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely
A kiállítás egyik nevezetessége Magyarország legöregebb traktora, valamint egy szintén működőképes százéves Fowler-féle kétgépes gőzeke.

Élménygazdaság:

A múzeum mögött lévő 1,2 hektáros területen lett kialakítva az élménygazdaság, melyben valódi tapasztalatokat szerezhetünk a korabeli gazdálkodásról, megismerhetünk régi szőlő és gyümölcsfajtákat. Található továbbá baromfiudvar, szántóföldi és kertészeti növényeket bemutató egységek, istálló, juhakol, állatkifutók és galambdúc is.

Pihenésre, piknikezésre, rendezvények tartására is van lehetőség, melyekhez a kemencés ház, a bográcsozóval kialakított szőlőlugas, valamint a fedett pajta kínál lehetőséget.


A kiállítások és az élménygazdaság külön jeggyel is látogathatók.

A múzeum udvarán ingyenes parkolásra van lehetőség, valamint fedett biciklitároló található a major bejárata mellett.

Cím: 8360 Keszthely, Bercsényi utca 65.
Web: www.elmenygazdasag.hu