hétfő, április 15, 2024
LátnivalóMúzeumVárak és Kastélyok

Grassalkovich-kastély, Vadászati Múzeum – Hatvan

Hatvan település történeti magjában található a Grassalkovich kastély, mely a település egyik legjelentősebb műemléki épülete. Építtetője I.Grassalkovich Antal, aki a XVIII. század első felében Oraschek Ignácot bízta meg a középső emeletes rész megépítésével. 1763-ban Jung József két földszintes oldalszárnyat épített hozzá.

Az építtető unokája, Grassalkovich Antal herceg halála után a hatvani uradalmat báró Sina György és fia vásárolta meg. 1867-ben megvette a Hatvany-Deutsch család, akik 1890 táján a középső épületrészt lakókastélynak alakították át, majd az 1910-es években neobarokk stílusban felújították.

A mai formáját többszöri felújítás és átépítés után elnyert épület a II. világháború után gazdátlanul maradt. A kastély berendezéseit széthordták, ősfáit, díszcserjéit kivágták. Az épületet 1979-ben életveszélyesnek nyilvánították és bezárták. A 2014-ben befejezett felújítása óta a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumnak ad otthont.

A kastély körüli díszparkot a Hatvanyak korának megfelelő módon állították helyre.

A Magyar Természettudományi Múzeum tagintézményeként működő Vadászati múzeumban 3 szinten természettudományos, vadászati, halászati, horgászati és kultúrtörténeti témájú, interaktív, multimédiás állandó kiállítások látogathatók.

A kiállításokon bemutatásra kerülnek a magyar vadászat, vadászmesterség és vadgazdálkodás hagyományai, a vadgazdálkodás természeti háttere, a Kárpát-medence legfontosabb élőhelyei és vadfajai, a vadgazdálkodás kulturális szerepe, a halászat és a horgászat hagyománya és jelene, valamint a Grassalkovich-kastély története.  Megismerkedhetünk a vadászat kultúrájának tárgyi emlékeivel és az ősi gasztronómiával.

A Gróf Széchenyi Zsigmond tiszteletére berendezett szobában található személyes tárgyai betekintést nyújtanak a természet szolgálatában vadászírónk izgalmas életútjába.

A Vadászati múzeum állandó kiállításai:

 • A Halászmesterség és horgászat fejlődése
 • A Vadászmesterség története
 • A Kárpát-medence élőhelyei és vadfajai
 • Barokk vadászkonyha
 • Széchenyi Zsigmond emlékszoba
 • A Vadászat kultúrtörténete
 • Vadászírók – élmények
 • A modern vadászmesterség: trófeaközpontú vadászat
 • Fekete István emlékszobája
 • A Hatvani Grassalkovich-kastély

Az állandó kiállítás mellett elérhetőek még:

 • Időszaki kiállítások
 • Szakmai és családi programok
 • Múzeumpedagógiai foglalkozások
 • Ajándéktárgyak
 • Szabaduló szobás játék
 • Lézeres vadászat
 • Bérelhető rendezvénytermek

A Vadászati múzeum kiállításainak nem titkolt célja a környezeti nevelés, a látogatók szemléletének formálása, környezettudatos viselkedésre való nevelése. A kiállítások többrétegűek, a különböző célcsoportok érdeklődésének megfelelő tartalommal és kiállítási eszközökkel mutatja be a téma sokszínűségét.

A Hatvani múzeum a Kárpát-medence és Közép-Európa egyetlen olyan múzeuma, amely a 21. századi fenntartható vadászathoz kapcsolódó ismereteket mutatja be.


A Vadászati Múzeum kiállításai

A Halászmesterség és horgászat története

A kiállítás ezen részében megismerhetjük állóvizeinket, folyóinkat a forrástól a torkolatig. Bemutatja a vízi élőhelyek veszélyeztetettségét, valamint a régi idők és mai modern kor legjellemzőbb halászati és horgászati eszközeit is.
Vadászati múzeum - Hatvan
Az emberiség egyik legősibb foglalkozása a halászat. A magyar halászat egészen az őshazáig nyúlik vissza. A középkori Magyarországon már valódi halgazdálkodás folyt.
Magyarországon a természetes tavak mellett számos mesterséges tó is található. Közülük a legnagyobb a 127km2 felületű Tisza-tó, amely a Tisza felduzzasztásával keletkezett 1973 és 1990 között.

A Vadászmesterség története

Ezen szakaszban végigkövethetjük a vadászat eszközeinek és módszereinek a fejlődését. Megismerhetünk olyan módszereket mint a csapdázás vagy a solymászat.
Vadászati Múzeum - Hatvan
Vadászati múzeum - Hatvan
A vadászat egykor az élelemszerzés fontos módja volt. Az idők folyamán azonban jelentősége megváltozott. A létfenntartás helyett a testmozgás, békeidőben a fegyverek használata, majd a szórakozás eszközévé vált. Ezzel együtt a vadászat kiváltság lett, de a népi vadászati módok is megmaradtak. A vadászat később szabályozott foglalkozássá alakult. A 19. században születtek meg a vadászatot szabályzó első törvények, jöttek létre a nemzeti vadásztársaságok. A 21. században a vadászat a vadgazdálkodás és a természetvédelem egyik fontos területe.
Vadászati múzeum - Hatvan
A honfoglalás korában a Kárpát-medencében lényegesen nagyobb volt a erdővel és vízzel borított terület, mint napjainkban. Az érintetlen vadonban változatos volt a vadvilág. Ez volt a vadbőség kora. Olyan vadfajok is éltek még itt, mint a mára kipusztult európai bölény és tulok.

A Kárpát-medence élőhelyei és vadfajai

A kiállítás ezen része bemutatja a Kárpát-medence élőhelyeit az alföldi vízparti erdőktől egészen a magashegyi gyepekig. Egy rámpán végigsétálva a tengerszint feletti magasság változása szerint kialakult élőhelyeket és a vadászható vadfajokat ismerheti meg a látogató.
Vadászati múzeum - Hatvan
Az interaktív számítógépes játékok segítik a tájak, erdők, és a vadfajok megismerését.

Széchenyi Zsigmond emlékszoba

Ez a szoba a Vadászati Múzeum névadóját gróf Széchenyi Zsigmondot és munkásságát mutatja be.
Széchenyi Zsigmond emlékszoba
Széchenyi Zsigmond dolgozószobájában világrekorder trófeák, utazóládák, a gróf életét feldolgozó dokumentumfilm, útjairól készült fényképalbumok, 20. század eleji vadászírók könyveinek régi kiadásai, régi útikönyvek, vadászati szakkönyvek mutatják be, elevenítik meg a múlt század elején élő vadász életkörülményeit és kultúráját, vadászútjainak legfőbb helyszínét: Afrikát.

Vadászírók – élmények

A magyar nyelvű vadászati irodalom kezdete a 19. század közepére nyúlik vissza, de kiteljesedése a 20. század első felére esik. A legjelentősebb vadászírók közé számít Széchenyi Zsigmond, Fekete István, Kittenberger Kálmán, Bársony István, Nemeskéri-Kiss Sándor.
Vadászírók - élmények
A pihenőnek kialakított virtuális könyvtárban a hazai vadászírók műveibe olvashatunk bele. Regényrészleteik, írásaik mellett életükbe is bepillanthatunk.

Barokk vadászkonyha

A barokk főúri vadászkonyha mindennapi életét eleveníti meg a korabeli bútorrekonstrukciókkal, konyhai eszközökkel berendezett tér.
Barokk vadászkonyha - Vadászati múzeum
A Hatvani kastélyban a kiállítás helyén konyha állt, bár eredetileg a helyiség nem ennek épült.