hétfő, július 22, 2024
Látnivaló

Gül Baba türbéje

Gül Baba türbéje egy a 16. században épült török sírkápolna, amely ma egy működő muszlim zarándokhely a Budapesti Rózsadomb keleti lejtőjén, pár száz méterre a Margit-hídtól. Ez a műemlék az iszlám kultúra legtávolabbi szent helye az Oszmán birodalomtól északra.

A Rózsák atyjaként is emlegetett harcos muszlim szerzetes 1541-ben a megszálló török csapatokat vezető Nagy Szulejmánnal érkezett Budára azzal a céllal, hogy muszlim kolostort alapítson, azonban még a Budára érkezésének évében elhunyt. A sírja fölé emelt, kupolával fedett sírkápolnát 1543 és 1548 között Mehmed Jahjapasazáde, a 3. budai pasa építtette. A nyughelye fölé épült, nyolcszögű sírkápolnát nevezik törökül türbének. Ugyanebben az évszázadban a bektási rendhez tartozó dervisek kolostort építettek a türbe mellé.
Gül Baba türbéje
Gül Baba türbéje
Buda visszafoglalása után, 1690-ben a türbét a jezsuita rend keresztény kápolnává építtette át. A rend feloszlatása után, 1790-ben magánház lett. Az 1820-as években már török zarándokhelyként említik. 1885-ben a török kormány Grill Lajossal felújíttatta. A türbét 1914-ben műemlékké nyilvánították. A 70-es években kilátót is építettek a türbe köré.

A kőzsámolyon álló türbe kváderkőből épült, külső homlokzata egyszerű, Duna felőli oldalán ablak nyílik. Az iszlám vallásnak megfelelően bejárata a délkeleti oldalon található. Tetejét török félholddal ellátott félgömbkupola fedi.

Az épületet 2016 és 2018 között környezetével együtt teljesen felújították. A kertben csaknem 140 fa, 2300 cserje, több mint 400 rózsa, valamint 2700 évelő növény, továbbá 570 évelő- és kúszónövény kapott helyet. A felújítás keretében díszkúttal és oszlopcsarnokkal is bővítették az épületegyüttest.
Gül Baba türbéje
Gül Baba türbéje
Egy újonnan alakult intézmény, a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhely az alagsorban kapott helyet, ahol a megnyitástól kezdve a türbe történetét, a dervisek életmódját valamint Gül Babát bemutató kiállítás látható. A rózsakertek mellé egy levendula- és egy magnóliakertet is kialakítottak.

Egy legenda szerint Gül Baba telepített először rózsát Magyarországra, a türbe is egy egykori rózsakert helyén áll. A Rózsadomb elnevezés is hozzá kötődik.

Cím: 1023 Budapest, Mecset utca 14.