kedd, május 21, 2024
Települések

Kőszeg

Kőszeg Magyarország nyugati határánál, a Kőszegi hegység lábánál fekszik, Budapesttől 260, Bécstől 110 kilométerre. A város gazdag múltja révén sokszor jelentős szerepet töltött be Magyarország és Ausztria történelmében.

A királyi város címet már 1328-ban megkapta, melyet 1648-ban szabad királyi városi ranggal erősítettek meg. A városban három kultúra keveredik: magyar, német és horvát. A németek a 200 évig tartó fennhatóság alatt települtek be, a horvátok pedig a török támadását követően.


Kőszeg látnivalói

Fő tér

Kőszeg főtere végleges formáját 1894-ben nyerte el, amikor Ludwig Schöne tervei alapján elkészült a Jézus Szíve templom, mely a város legmagasabb épülete. A tér másik jellegzetes épülete az Arany Strucc Hotel, mely az ország legrégebbi szállodája. A Fő téren találjuk még Magyarország egyik legkorábbi szentháromság szobrát, melyet a pestis leküzdésének emlékére emeltek 1713-ban.


Jurisics vár

Kőszeg történelmi belvárosában található, nem messze a Jurisics tértől és a Fő tértől. Nevét a leghíresebb védőjéről Jurisics Miklósról kapta. Jelenlegi formáját az 1777-es tűzvész után nyerte el, ekkor védőműveinek nagyobb részét lebontották. A négy saroktornyos Jurisics vár legrégebbi része a 13. században épült, eredetileg gótikus stílusban, melyet később kibővítettek. A reneszánsz és barokk korban is átalakított épületegyüttes uradalmi várkastélyként szolgált.jurisics_varUralták többek között a Garaiak, Széchyek, Esterházyak.

bővebben


Jurisics tér

Kőszeg egykori központja és vásártere volt, ma közigazgatási központ. Itt találjuk meg az ország legrégebbi városházáját, mely ma is városházaként működik. A Jurisics tér a Fő tér felől, a Hősök kapuján keresztül közelíthetjük meg. A Hősök kapuja helyén eredetileg a XIV. században emelt Déli városkapu, azaz a város legfontosabb bejárata állt. Magyarország egyik legszebb tere.Jurisics tér - KőszegA Jurisics tér szerkezetében még őrzi középkori eredetét, mai arculata azonban jellegzetesen barokk. Nyugati oldalán a házak már a 14. században álltak. A tér mai arculatát a Hősök kapuja uralja. Az 1880-ig itt álló városkaput rossz állapota és keskeny átjárója miatt lebontották. A ma látható épület helyette épült 1932-ben.

Alatta található az 1532-es ostrom emlékműve. A tér egykor egyenes volt, a sorozatos feltöltések és a Mária szobor körül kialakított virágágyások, valamint az elmúlt évtizedekben végrehajtott burkolások azonban mára lépcsőssé tették. A tér 2011-2012-es felújítása során visszanyerte eredeti jellegét, eltüntetve a középen ékeskedő szigetszerű dombot.


Jézus Szíve templom – Kőszeg

Kőszeg legmagasabb épülete 1892 és 1894 között épült neogótikus stílusban az egykori Korona kávéház helyére. Tervezője a bécsi Ludwig Schöne volt. A templom tornya 57 méter magas, és 2 fia torony áll mellette.