hétfő, július 22, 2024
Aktív pihenésLátnivalóNevezetesség

Kabinos felvonó – Dongó

Magyarország első zárt libegője Sátoraljaújhelyen, a Zemplén Kalandparkban került átadásra 2015. márciusában. A Dongó névre keresztelt kabinos felvonó 1036 méteres kötélpályán szállítja az utasokat a Magas-hegy és a Szár-hegy között.

A két hegy között 2 darab, egyenként 6 fő szállítására alkalmas, üvegpanorámás kabin közlekedik. A tartóoszlopok nélküli libegő 151 méter szintkülönbséget tesz meg, miközben a talajtól mért legnagyobb utazási magassága 152 méter. A két hegy közti utat nagyjából 10 perc alatt teszi meg.Kabinos felvonó - Dongó
Fontos tudnivaló: A kabinos felvonó minimum 6 fős utasszám esetén indul. A biztonsági rendszer 36 km/h szélsebesség felett nem engedi működtetni a pályát. Ilyen eseteb előfordul, hogy a megváltott jegyekkel várakozni kell az állomáson.A jegy a következő szolgáltatásokat tartalmazza:

  • a libegő használata az alsó vagy középső állomástól a kilátóig
  • a kabinos pálya használata a Magas-hegyről a Szár-hegyre
  • a Szár-hegyről a vendég visszautazhat a kabinossal a Magas-hegyre
  • majd ismét libegővel az indulás helyére (ahol ingyenes parkolási lehetőség van)

A kabinos felvonók korhatár nélkül használhatók. Az egész rendszer akadálymentesített.

A Szár hegyere való megérkezés után az alábbi látnivalókat tekinthetjük meg:

  • Szent István Kápolna
  • Magyar Kálvária
  • 100. Országzászló

A kabinos felvonóval egyidejűleg épült meg a Zempléni Kalandpark másik attrakciója, a Sólyom névre keresztelt, szintén tartó oszlopok nélküli átcsúszó pálya. A kabinos felvonóval párhuzamosan elhelyezve két átcsúszó pályát használhatnak a vendégek. A Sólyom 1 és a Sólyom 2 nevű kötélpályákon 80 km/h sebességgel tehetik meg az 1040 méter hosszú távot.Zemplén kalandpark - Sólyom
A Sólyom indítási rendszere lehetővé teszi a párhuzamos csúszást is.

Fontos tudnivaló: A biztonsági rendszer hátszél esetében 15 km/h szélsebesség felett, oldalszél esetében 20 km/h szélsebesség felett nem engedi működni a pályát.


A kalandpark területét három részre osztható: Alsó állomás, Középső állomás, Felső állomás (Hegytető). A Dongó kabinos felvonó, valamint a Sólyom átcsúszó pálya indulóhelye a Felső állomáson találhatók.

A felső állomáson található még a kilátó, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a a hegyek, Sátoraljaújhely városa, Hegyalja, a Bodrogköz és Szlovákia felé. Innen gyalogosan érhető el a Világörökség magterülete, az Ungvári Pincék.